26.10.2016

Асоциацията на регионалните медии обжалва решението на ЦИК за медийните пакети

ЦИК предоставя различни правни условия за различните категории доставчици на медийни услуги и печатни медии, и така осигурява монопол на онези с национални тиражи, което предизвика острата реакция на регионалните издания.

Още

Радиоенциклопедия „Българските царици“: Брачната дипломация и дъщерите на българските владетели

В предаването ще разкажем как дъщерите на българските владетели от Първата и Втората Български държави са били използвани като дипломатически инструмент за постигане на политически цели; кои са по-известните български принцеси станали съпруги на съседни владетели. Участници в предаването са проф. д.и.н. Лиляна Симеонова от Института по Балканистика при БАН; проф. д.и.н. Пламен Павлов от Историческия факултет на Великотърновския университет; д.и.н. Сашка Георгиева от Института за исторически изследвания при БАН и доц. Георги Николов – зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

ЦИК разкри какъв гаф ще взриви избора на президент

Гаф на частичния вот за кмет на Младост може да взриви и президентските избори, алармираха от ЦИК по време на заседанието на правната комисия, която прие на второ четене поправките в Изборния кодекс, предаде Канал 3.

Трифонов жали скандални решения на ЦИК

Водещият Слави Трифонов коментира новите скандални решения на ЦИК от петък (21 октомври 2016 г.), според които на бюлетината за референдума няма да се слага печат, а видеонаблюдението в деня на изборите ще бъде премахнато. „Този петък, с решение №3826, ЦИК прие печат да се слага само на бюлетината за президент. А на бюлетината за референдума да не се слага печат. Това е директна заявка за фалшификация и подмяна на вота на българския народ“, каза Слави Трифонов. „За да се избегнат манипулации, в избирателните секции се въведе видеонаблюдение. Но също в петък, с решение №3827, ЦИК прие да се махне навсякъде видеонаблюдението. Това позволява след края на изборния ден да се подменят протоколи, да се пренаписват бюлетини и да се правят всякакви нарушения“, допълни той. Водещият обясни още, че срокът за обжалване е само три календарни дни, но въпреки това Инициативният комитет на референдума е подал жалби до ЦИК и до Върховния административен съд срещу скандалните решения. „Уважаеми зрители, това, което се опитва да направи ЦИК, е поредното доказателство, че политическата класа най-вероятно се готви да излъже и фалшифицира вота. Казвам тези неща по две причини. Първата е, че се надявам Върховният административен съд да отмени тези престъпни решения на ЦИК. Защото, ако това не се случи – и ЦИК, и Върховният административен съд ще понесат последствията от своите решенията. И второ, уважаеми съграждани, нашият начин да ги спрем е един-единс...

Радиоенциклопедия „Честита баня!”: Българската баня

Разбира се, няма да минем без коментари на знаменитата фраза, приписвана на британския премиер Уинстън Чърчил, за Балканите, където си честители банята. Впрочем, най-много шеги и саркастични бележки по повод на този наш поздрав си правим самите ние. Погледнато обаче в контекста на традиционния български бит и вярвания, честитенето на банята си има дълбоки основания. Често подлаганите на присмех хигиенни навици на българина са плод на традиционната култура, просъществувала по добре известни исторически причини до много късно. Новото време с новите изисквания и удобства за личната хигиена идва у нас едва през 20-те - 30-те години на ХХ век, а в селата – чак през 50-те години. Седмичното семейно посещение на градската баня е ритуал, просъществувал до средата на 60-те години, че и по-късно, когато топлофикацията, канализацията и водоснабдяването правят домашната баня достъпен лукс поне за градовете. С това славните времена на градската баня приключват, за да стигнем до положението в столицата да има една единствена обществена баня – минералната в Панчарево. За справка - в не много далечната Франция в доста градове има безплатни или много достъпни общински бани за хората, които по някакви причини не разполагат с това удобство. Само в Париж те са 16, адресите и работното им време са обявени на официалната страница на кметството. Разказват доц. Людмил Вагалински, доц. Александър Николов, гл. ас. Виолета Коцева - Попова, д-р арх. Любинка Стоилова, Нина Асенова – новозагорка и Стоян Минчев - теляк.

ЦИК глоби медия заради предизборен клип с икона

Комисията е санкционирала телевизии и радио заради неправилно отразяване на социологически проучвания