24.10.2016

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до близо 43-годишно дъно от 249 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица близо до 43-годишното дъно, достигнато през април, което е пореден знак за продължаващо укрепване на трудовия пазар в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 1-ви октомври се понижиха изненадващо с 5000 до 249 000, показват данни на Департамента по труда, докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно повишение до 256 000. По този начин молбите за помощи при безработица почти докоснаха 43-годишното им дъно от 248 000, достигнато през април. В същото време молбите за помощи при безработица остават под важното ниво от 300 000 за 83-ра поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на ниски заявки за социални помощи от 1973 година насам, когато обаче населението в САЩ беше далеч по-малко по размер. На четириседмична осреднена база молбите за социални помощи за седмицата до 1-ви септември се понижиха с 2500 до 253 500 броя, достигайки най-ниско ниво от декември 1973-а година и за 81-ва поредна седмица продължават да задържат под важното ниво от 300 000. Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 24-ти септември се понижиха с 6 000 до 2,058 милиона - най-ниско ниво от юли 2000 година. Това са последните по-значими данни, сигнализиращи за състоянието на трудовия пазар в САЩ, преди очаквания в петък (7-и октомври) официален доклад за работната заетост и нивото на безработица през септември. Средните прогнози на финансовите пазари са за разкрити от американската икономика около 170-175 хиляди нови работни места (след 151 хиляди през август) и стабилизация на безработицата на ниво от 4,9%.

Още

Пхенян съзря конспирация от страна на САЩ и ООН

Представител на властите в Северна Корея разкритикува усилията на ООН за затягане на санкциите срещу Пхенян след поредицата от ядрени изпитания, които бяха извършени през септември и октомври, пише вестник The Japan Times.

Турският министър на правосдието Боздаг на визита в САЩ за екстрадицията на Гюлен

Министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг ще пътува за Съединените американски щати, за да преговаря за екстрадицията на Фетхулах Гюлен, сочен от властите в Анкара като организатор на юлския опит за държавен преврат в страната, съобщава вестник Hurriyet, цитиран от Фокус. В рамките на визитата си, насрочена за 25 октомври, Боздаг ще бъде придружаван от депутати от опозиционните „Републиканска народна партия“ и „Партия на националното действие“. В САЩ делегацията ще обсъди възможностите за временно задържане на духовника. 

Шоу след финала на Гран При на САЩ (ВИДЕО)

Даниел Рикардо накара кино звезда да пие енергийна напитка от... обувката му

Започнаха президентските избори в САЩ

Изборите за президент на САЩ започват две седмици преди официалния изборен ден на 8 ноември, след като днес ще бъдат отворени секции за предсрочно гласуване в американския щат Флорида, съобщава АП.

Солидно разширяване на промишлената активност в САЩ през октомври

Промишлената активност в САЩ се разшири през октомври до едногодишен връх благодарение на солиден ръст на новите поръчки и на промишленото производство, което е сякаш добър знак за състоянието на този проблемен за американската икономика сектор в началото на последното тримесечие на годината, показват предварителни данни на агенция Markit. Индексът PMI, измерващ активността на промишлените предприятия, отскочи рязко през октомври до 53,2 пункта при очаквания за стабилизация на септемврийското ниво от 51,5 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от октомври 2015-а година насам. Индексът на новите промишлени поръчки нарасна до 54,7 пункта от 51,1 пункта месец по-рано, докато производственият индекс се повиши за пети пореден месец, достигайки 55,3 пункта спрямо 52,5 пункта през септември. Октомврийският доклад сигнализира, че американските производители започват четвъртото тримесечие в добра форма, отбеляза агенция Markit. По-рано днес аналогично проучване на Markit отбеляза за наличието на добър подем в промишления сектор и на стария континент, като промишленият PMI индекс на еврозоната нарасна през октомври до 10-месечен връх, на Германия - до 33-месечен пик и на Франция - до 31-месечен връх. Трябва да се има предвид,че през последните няколко години производителите в САЩ и по целия свят имаха периодични възходи, последвани обаче от нови спадове. Остава да се види дали днешните солидни данни на Markit представляват трайна тенденция, или пореден фалшив сигнал за подобрение на промишления сектор от двете страни на Океана.

Турският правосъден министър отива в САЩ за преговори за екстрадицията на Гюлен

Министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг ще пътува за Съединените американски щати, за да преговаря за екстрадицията на Фетула Гюлен, сочен от властите в Анкара като организатор на юлския опит за държавен преврат в страната, съобщава вестник "Хюриет". В рамките на визитата си, насрочена за 25 октомври,