22.10.2016

Росен Плевнелиев: Саудитска Арабия ще помага на България да увеличи туристическия и икономически обмен

  България разполага с отлични условия за развитието на всички видове туризъм – морски, планински, културен, спа и рехабилитационен и се нуждае от силни партньори, за да реализира в максимална степен големия си потенциал в този стратегически отрасъл, пише БГНЕС. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с Негово Кралско Височество принц Султан Бин Салман Бин Абдулазиз Ал Сауд, председател на Борда на директорите на Комисията по туризъм и национално наследство на Кралство Саудитска Арабия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Плевнелиев потвърди решимостта на страната ни да привлече повече инвестиции в бързо развиващите се сектори на туризма, високите технологии и автомобилната индустрия и подчерта конкурентните предимства на България в региона на Югоизточна Европа – стратегическо разположение, ниско равнище на държавен дълг, консервативна фискална политика, квалифицирани кадри. „Българското общество е пример не само на Балканите, но и в Европа за мирно и толерантно съжителство на различни религиозни групи“, добави Плевнелиев. България и държавите от Югоизточна Европа имат големи природни дадености и богато културно наследство и Саудитска Арабия е готова да засили партньорството и да увеличи инвестициите си в туризма и икономиката, заяви принц Султан Бин Салман Бин Абдулазиз Ал Сауд. Той покани българския държавен глава да посети Саудитска Арабия в удобно за него време. По време на срещата Плевнелиев отбеляза и големите възможности за реализирането на успешни съвместни проекти в енергетиката, както и в селското стопанство и отбеляза възможността инвеститорите да се възползват от финансова подкрепа по линия на европейските фондове. 

Още

България ще развива туризъм със Саудитска Арабия

България разполага с отлични условия за развитието на всички видове туризъм – морски, планински, културен, спа и рехабилитационен и се нуждае от силни партньори, за да реализира в максимална степен големия си потенциал в този стратегически отрасъл. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща на „Дондуков“ 2 с Негово Кралско Височество принц Султан Бин Салман Бин Абдулазиз Ал Сауд, председател на Борда на директорите на Комисията по туризъм и национално наследство на Кралство Саудитска Арабия. Българският държавен глава потвърди решимостта на страната ни да привлече повече инвестиции в бързо развиващите се сектори на туризма, високите технологии и автомобилната индустрия и подчерта конкурентните предимства на България в региона на Югоизточна Европа – стратегическо разположение, ниско равнище на държавен дълг, консервативна фискална политика, квалифицирани кадри. „Българското общество е пример не само на Балканите, но и в Европа за мирно и толерантно съжителство на различни религиозни групи“, добави Росен Плевнелиев. България и държавите от Югоизточна Европа имат големи природни дадености и богато културно наследство и Саудитска Арабия е готова да засили партньорството и да увеличи инвестициите си в туризма и икономиката, заяви принц Султан Бин Салман Бин Абдулазиз Ал Сауд. Той покани българския държавен глава да посети Саудитска Арабия в удобно за него време. По време на срещата Росен Плевнелиев отбеляза и големите възможности ...

В Ню Йорк, президентът Росен Плевневиев води активни преговори за отападане на канадските визи за българи

 На въпрос на БНР към президента Росен Плевнелиев - дали добрите му думи по адрес на канадския премиер Джъстин Трюдо са знак, че страната ни няма да наложи вето на Търговското споразумение между Европа и Канада, дори ако не отпаднат визите за българи - Росен Плевнелев заяви:   "България днес е в светлината на прожекторите заедно с Румъния, от гледна точка влизането в сила на споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС.  Бъдете сигурни - аз съм имал вчера две срещи с министър-председателя на Румъния и с министър-председателя на Канада и това е голямата тема. Но също така, нека да сме наясно - Да, България знае как да защити  интересите си, но това не може да стане с блокажи и това не може да стане с негативна енергия и това не може да стане без една добра дума.  Добрата дума отваря много врати. Така действаме и така ще действаме и до края." - думи на президента Плевнелиев.   В дебата на 71-вото Общо събрание на ООН по повод ситуацията в Сирия, президента изрази тревогата на България от подновяването на боевете след провала на нестабилното примирие, което - по думите му  - "не успя да намери своите здрави корени.“  По време на представителния обяд на световните лидери, българският държавен глава дискутира с колегите си конфликта в арабската страна.  Плевнелиев коментира, че в момента „като че ли сме в една задънена улица“ без решение на кръвопролитния конфликт", но изрази увереност, че решението е в ръцета на Съвета за сигурност:   "Сирия е сблъсък на регионални сили. Всяка една с техните амбиции и с техните, знаете световния термин "прокси групировки" - т.е. "зависими от тях групировки". Крайно врнеме е тези сили, независимо дали са Иран, Саудитска Арабия, Турция и много други, да седнат на масата и именно Съвета за сигурност да изкове едно устойчиво решение.", каза президента Росен Плевнелиев.