21.10.2016

Специалният пратеник на ООН в Сирия призова джихадистите да напуснат Алепо

  Специалният пратеник на ООН в Сирия Стафан де Мистура призова екстремистите от Фронта Ал-Нусра да напуснат Алепо, за да може да бъдат доставени помощи на цивилното население, пише БГНЕС. „Ако решите да се изтеглите с достойнство...аз лично съм готов да ви придружа“, каза Де Мистура в директно обръщение към свързаните с Ал Кайда джихадисти в Сирия. По повод казаното от Де Мистура говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че Западът не го е грижа за хуменатирната обстановка в Сирия, а просто се опитва да изведе екстремистите от „Фронта ал-Нусра“ извън бойното поле и ударите, на които сега ги подлага сирийската армия и руски ВВС. От друга страна специалният представител на руския президент за Близкия изток и Африка Михаил Богданов подкрепи идеята на Стафан де Мистура екстремистите от „Ал-Нусра“ да напуснат Алепо, предаде ТАСС. По-рано днес беше съобщено, че сирийските правителствени войски са извоювали от джихадистите територия в Алепо, отбелязали най-големите си успехи в опустошения град от години. Сирийската обсерватория за правата на човека (СОПЧ) съобщи, каза лоялни на президента Башар Асад бойци сега контролират около половината от квартал Бустан ал-Баша в близост до центъра на града. "Това е най-важният напредък за режима в Алепо от 2013 г. насам", каза директорът на СОПЧ Рами Абдел Рахман.

Още

Сирия: Помощите за Алепо трябва да са съгласувани с Дамаск и ООН

  Сирийското правителство заяви, че всички помощи, изпращани за разделения сирийски град Алепо, особено от Турция, трябва да са съгласувани с Дамаск и ООН, съобщи държавната телевизия, цитирайки външното министерство, пише БГНЕС. Изявлението беше направено след медийни съобщения, че хуманитарен конвой се е насочил от Турция към град Алепо, часове след влизането в сила на крехкото примирие, договорено от Русия и САЩ. 

Русия: Примирието в Алепо зависи от джихадистите

Русия е готова да продължи примирието в Сирия, докато бунтовниците не стрелят. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров. Той не пропусна да отбележи, че бунтовниците от групировката Ан Нусра отказват да напуснат града. При това, добави Лавров, те не са сами в отказа си. Тя действа заедно с Ислямска държава. А тези две групировки бяха единствените цели, които коалицията ни посочи, припомни Сергей Лавров. Той изрази тревога и от съобщенията, че ВВС на Турция нанасят удари по северни райони на Сирия, нанесели с кюрди. Сирия има пълен суверенитет над своята територия и над въздушното си пространство, припомни руският първи дипломат. Планираната за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции....

От съображения за сигурност медицинската евакуация от Алепо не може да започне

Планираната за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции, предаде БНТ. Той не уточни кой е отговорен за осуетените планове за медицинска евакуация, но подчерта, че ситуацията в сирийския град е "астрономически трудна".  Вчера Ян Егеланд, съветник на специалния пратеник на ООН в Сирия, каза, че международната организация е получила от сирийската армия, опозиционните групи и Русия "зелена светлина" за евакуацията.

ООН: Бомбардировките в Алепо са престъпление от исторически мащаб

"Обсадата и бомбардирането на източните части на Алепо не са просто трагедии, те също така представляват престъпления от исторически мащаб“. Това заяви върховният комисар за бежанците към ООН (ВКБООН) Зейд Раад ал Хюсеин по време на заседание, посветено на сирийския град Алепо, предаде Нова тв. Зейд Раад ал Хюсеин определи войната в Сирия като „прокси конфликт“. Сесията е свикана от Великобритания, за да бъде приета резолюция, осъждаща действията срещу контролирани от бунтовниците части на града от страна на сирийската армия и Русия. Предполага се, че в тази част на града има обсадени около 250 000 цивилни. Очаква се резолюцията да бъде приета до края на деня. В същото време от ООН съобщиха и че планираната за днес евакуация на хора от източните части на града се отлага заради липса на необходимите гаранции за сигурността на хуманитарните работници. „Медицинската евакуация на болни и ранени за съжаление не можа да започне по план тази сутрин, тъй като необходимите условия не бяха спазени“, заяви представител на хуманитарната служба на организацията.

Прекратиха бомбените атаки източно от Алепо

Бомбардировките на изток от Алепо бяха прекратени, в съответствие с обявената от Русия и Сирия пауза във военни операции в сирийския град. Това бе потвърдено днес на специалния пратеник на генералния секретар на ООН, Стафан де Мистура. Хуманитарната пауза в Алепо ще продължи с едно денонощие, съобщи министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу. Едностранното прекратяване на бойните действия в Алепо започна днес в 8 часа местно време и първоначално трябваше да продължи до 16 часа. По-късно беше удължено до 19 часа. Руската и сирийската авиация обаче още от сутринта на 18 октомври прекратиха нанасянето на удари в града, съобщава БГНЕС. Днес от ООН съобщиха, че Русия планира да осъществи още две 11-часови хуманитарни паузи през петък и събота. В същото време от Дамаск също завиха, че ще удължат примирието до събота, но посочиха, че при тях става въпрос за 8 часа на ден. 

Виталий Чуркин критикува Бан Ки-Мун и Стафан де Мистура

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин рязко критикува Бан Ки-Мун за това, че в изказването си за Сирия, нито веднъж не е споменал терористични организации като Джебхат ан Нусра или ИДИЛ. Чуркин изрази учудване и от факта, че специалният пратеник за Сирия Стафан де Мистура в доклада си е изразил готовност "с достойнство" да изпрати бойците на Ан Нусра, които напускат Алепо и отиват в Идлиб. За какво достойнство на терористите говорите, попита Чуркин, обръщайки се към генералния секретар и неговия пратеник. Същевременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза, че близо 500 души са убити, а 2000 ранени през последния месец в сирийския град Алепо. Ръководителят на световната организация заяви, че приветства обявеното от Русия и започнало вчера едностранно прекъсване на бомбардировките. Бан Ки-Мун изрази надежда, че то ще позволи от града да бъдат спешно изведени болните и ранените. Той обаче заяви, че това е само минимумът, а е необходимо да се осигури пълен хуманитарен достъп до източната част на Алепо и спиране на огъня в цяла Сирия.