23.10.2016

Прогноза: Ръст на потреблението, заетостта и доходите

Министерството на финансите подобри очакванията си за икономическия растеж на страната през тази година до 2.6% спрямо 2.1% през пролетта, но запази очакванията си за ръста на БВП през 2017 г. от 2.5% и по 2.7% през следващите две години. Това се вежда от есенната макроикономическа прогноза, публикувана на сайта на ведомството.

Още

Колко русенци правят ляв завой от Околовръстното към "Чародейка"?

На кръстовището между кварталите "Родина" и "Чародейка" има пътен знак В22 - "Забранено е завиването наляво". Колко русенци обаче го спазват? Оказва се, че 90 % от хората правят ляв завой, преминавайки от Околовръстното към "Чародейка" без да...

Д. Танева: Българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори

По време на дванайстото Национално изложение по животновъдство министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи, че българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори.  На изложението се представят над 550 селскостопански животни от цялата страна, като така се демонстрират достиженията на селекцията в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството.  Министър Десислава Танева обясни, че през тази година е отбелязан рекорден добив при пшеницата от 5,6 милиона тона. С 1% повече са били и заявените за подпомагане земеделски площи, а ръст от над два пъти е отбелязан в зеленчукопроизводството. С над 50 на сто са се увеличили и площите с трайни насаждения, заявени за подпомагане, като ръст отбелязва и сектор "Животновъдство", подчерта още земеделският министър: Сектор "Животновъдство" има този ръст в условията на най-голямата ценова криза в направленията от различни породи и видове животни под селекционен контрол - и овце, и говеда. Овцете са нараснали с 13% от заявените за подпомагане, а говедата - с 18%. Ръст има и на броя на фермите. Спад от 5 процента се отчита само при млечните говеда, които не са под селекционен контрол, както и в тютюнопроизводството, където част от производителите са се заели с други земеделски дейности, обясни министър Танева, според която това не е тревожно, защото посоката на развитие е към по-голяма продуктивност и по-добра пазарна перспектива:  Там все още процесът на преструктуриране на стопанствата не е приключен.Трябва да се подобри и сортовата структура на отглежданите тютюни, за да се увеличи отново добива и да може да се стигнат пазарни нива на цените, които удовлетворяват изкупвачите.

Няма да повярвате на какво се прекръстиха двама украинци (СНИМКИ)

Двама граждани на Украйна си смениха имената и фамилиите на Айфон Седем, за да получат телефон като подарък в рамките на рекламна акция, провеждана от местен магазин за техника. Снимка на новия паспорт на единия от двамата украинци е публикувана във Фйесбук  от интернет магазина „Алло”.  

Агроминистърът отчита ръстове в почти всички направления на земеделието

Десислава Танева съобщи, че добивите от пшеница през тази година са рекордни, а в производството на зеленчуци ръстът е повече от два пъти

Министър Десислава Танева: Българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори

Българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на Дванадесетото Национално изложение по животновъдство, предаде "Фокус".

ЦЗПЗ: След въвеждане на пръстов отпечатък да се отмененят лимитите за болнично лечение

От Центъра за защита правата в здравеопазването /ЦЗПЗ/ предлагат, след въвеждането на пръстовата идентификация при прием в болница, да бъдат отменени лимитите за болнично лечение. Според неправителствената организация, щом този метод за регистрация на пациента дава 100%-ова сигурност в достоверността на хоспитализацията, няма никакви основания приемът да се ограничава изкуствено чрез лимити. Задължителната регистрация с пръстов отпечатък противоречи на конвенцията за правата на човека, на евродиректива и на Конституцията, твърдят още от организацията.Пръстовата идентификация трябва да започне да действа във всички лечебни заведения от 1 ноември.