23.10.2016

Всички свидетели по делото срещу Ахмед Муса Ахмед се отказаха от първоначалните си показания

Всички свидетели по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, които бяха  разпитани днес в Пазарджишкия окръжен съд, се отказаха от първоначалните си показания. Не се изключва върху тях да е оказван натиск. Разпитаните днес свидетели бяха основно от ромския квартал "Изток". Всички те заявиха, че по време на първоначалните си показания са били объркани и неправилно разбрани. Според тях, в проповедите, организирани от Ахмед Муса, се е говорило единствено за религия и как правилно да се изпълняват молитви. В съдебната зала Ахмед Муса се обърна към част от свидетелите с въпрос: Казвал ли съм, че на територията на България трябва да се наложи ислямът с война ?. Отговорите бяха не . При намеса на обвинението с въпроси обаче стана ясно, че именно в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик се е разпространявала книгата "Вероотстъпване", която е забранена в европейските страни заради призивите към джихад. Според прокурор Нели Попова отказът на свидетеля от първоначалните му показания е класика в нашето правораздаване: Мислите ли, че разследващият може да си измисли това и да го пише? Едно изречение е вярно, едно изречение е измислено. Това е абсурд.Следващото заседание е насрочено за 20-и април. Тогава ще бъдат разпитани тайни свидетели.

Още

Ахмед Муса Ахмед призовавал мюсюлманите у нас да подкрепят "Ислямска държава"

Ахмед Муса Ахмед е проповядвал, че всеки мюсюлманин в България трябва да подкрепя "Ислямска държава" (ИД), да подпомага армията на ИД и да разпространява идеите на лидера на организацията Абу-Бакр ал Багдади. Това е заявил един от тайните свидетели по делото срещу 14-те подсъдими за призиви към джихад в Пазарджик. Над три часа продължи разпитът на тайния свидетел номер едно. В показанията си пред съдия Кристина Пунтева той е заявил, че Ахмед Муса Ахмед е внушавал, че държавните институции са слаби и никой не е длъжен да ги зачита, а всеки, който не изповядва върховенството на Шериата, е последовател на дявола. Адвокат Алтай Куцев поиска нов разпит на свидетеля в присъствието на обвинението и защитата, но съдът не прие това. Според адвокат Куцев така проведеният разпит на тайния свидетел опорочавал процеса: Законодателството има пропуск в тази насока. Държавата да си осигури механизъм, да си направи наредба, да се направят закрити помещения с деформация на гласа, ние да сме сигурни, че вътре действително има някой, който дава показания. А на въпрос на "Хоризонт" дали сега има съмнения, Куцев отговори: Ние въобще можем ли да бъдем сигурни дали горе има някой. Адвокатите зададоха въпроси в писмен вид на свидетел номер едно. 10 въпроса зададе и Ахмед Муса Ахмед.

Разпитват тайни свидетели по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници

В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на организацията „Ислямска държава“ и призив към война. На днешното заседание се разпитват тайни свидетели. За да не се разкрие тяхната самоличност, те няма да присъстват в съдебната зала, а в съседна на нея стая. Комуникацията между тях и защитата на подсъдимите ще се осъществява индиректно, като тайните свидетели ще отговарят писмено на зададените им въпроси. Очаква се да приключи разпитът на свидетел номер едно, който започна малко след 9.00 часа. За да се запази неговата самоличност, тайният свидетел дава показанията си само пред съдия Кристина Пунтева. След като бъдат прочетени показанията на скрития свидетел, защитата на 14-те подсъдими ще има правото на въпроси, които ще бъдат предоставени на тайния свидетел в писмен вид, след което той отново ще отговаря пред съдия. В рамките на днешния ден трябва да бъдат разпитани двама свидетели.

В пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници

В пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на организацията „Ислямска държава“ и призив към война. На днешното заседание ще бъдат разпитани тайни свидетели. За да не се разкрие тяхната самоличност, те няма да присъстват в съдебната зала, а в съседна на нея стая. Комуникацията между тях и защитата на подсъдимите ще се осъществява индиректно, като тайните свидетели ще отговарят  писмено на зададените им въпроси. Заседанието ще започне в 9 часа. 

Продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници

В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на организацията „Ислямска държава“ и призив към война. На днешното заседание ще бъдат разпитани тайни свидетели. За да не се разкрие тяхната самоличност, те няма да присъстват в съдебната зала, а в съседна на нея стая. Комуникацията между тях и защитата на подсъдимите ще се осъществява индиректно, като тайните свидетели ще отговарят  писмено на зададените им въпроси. Заседанието ще започне в 9.00 часа. 

Съдът в Пловдив заседава повторно по делото срещу Ахмед Муса Ахмед

Пловдивският апелативен съд ще заседава повторно по делото срещу Ахмед Муса Ахмед, обвинен в проповядването на антидемократична идеология. Въз основа на присъдата на Пазарджишкия окръжен съд , апелативните магистрати увеличиха наказанието му от една на две години лишаване от свобода, а на съучастниците му бяха наложени административни наказания. Върховният касационен съд обаче прие, че жалбата на Ахмед Муса Ахмед срещу присъдата е основателна и определи процесът да бъде насрочен пред друг съдебен състав на Пловдивския апелативен съд.

Ахмед Муса Ахмед остава в ареста

Ахмед Муса Ахмед остава в ареста, това определи Пазарджишкият окръжен съд, след като адвокатите му поискаха мярката му за неотклонение да бъде променена в домашен арест, предаде БНР. Ахмед Муса Ахмед е обвинен в разпространяване идеите на "Ислямска държава" с призив към джихад.  Мотивите на съда са, че Ахмед Муса Ахмед, сочен за ръководител на групата, разпространявала идеите на "Ислямска държава", може да се укрие в чужбина. Преди два месеца в килията му бяха открити четири мобилни телефона. Разпечатките показаха, че той от затвора е поддържал телефонна връзка с Кьолн, Германия и е влизал в сайтове с джихадистко съдържание. От началото на съдебния процес това е второ искане на защитата Ахмед Муса да бъде освободен. Той е и единственият от 14-те подсъдими по това дело, който остава в ареста. Останалите бяха освободени на предишни заседания срещу парична гаранция или под домашен арест.  Пред съдия Кристина Пунтева Ахмед Муса заяви, че е мюсюлманин, но не е терорист. Той определи себе си като жертва на световната политика на САЩ, Русия, Турция и Китай. Днешното определение на съда подлежи на обжалване в седемдневен срок.