28.10.2016

Започва първият фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

Испанската пианистка и композитор Адриана Кастийянос открива тази вечер първия фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка "Оле". Организаторите от Института Сервантес обещават бунтарски прочит на традиционните ритми от Иберийския полуостров. Преди да излезе на сцената на Независим театър София - Адриана се срещна с екипа на БНТ.

Още

Правят фестивал за музика от Испания и Латинска Америка в София

Събитието се организира за първи път у нас, а инициатор е Институт “Сервантес”. Три певици от испанската и латиноамериканската сцена ще направят концерти на 6, 13 и 15 октомври в Независим театър - София. Пред българската публика първа ще пее Ариадна Кастеянос (на снимката). Нейният албум Flamenco in Black&White печели награда “Грами латино” през

Почина Николай Константинов, китарист и певец в дуета "Лос Хемелос"

Николай и Димитър стават популярни с мексиканските мелодии и песни, които изпълняват под съпровод на китара заедно със сестра си Валентина, предаде БНТ. Те интерпретират фолклорни, популярни и традиционни песни от всички страни на Латинска Америка и Испания. Забележителна е и работата им с Йорданка Христова. Поклонението пред Николай Константинов ще бъде на 13 октомври.

Почина Николай Константинов - по-малкият от близнаците от дуета "Лос Хемелос"

Николай и Димитър стават популярни с мексиканските мелодии и песни, които изпълняват под съпровод на китара заедно със сестра си Валентина. Те интерпретират фолклорни, популярни и традиционни песни от всички страни на Латинска Америка и Испания. Забележителна е и работата им с Йорданка Христова. Поклонението пред Николай Константинов ще бъде на 13 октомври.

Почина и Николай Константинов от дуета "Лос Хемелос"

Братята близнаци Николай и Димитър от дуета "Лос Хамелос" стават популярни с мексиканските мелодии и песни, които изпълняват под съпровод на китара заедно със сестра си Валентина. Те интерпретират фолклорни, популярни и традиционни песни от всички страни на Латинска Америка и Испания. Забележителна е и работата им с Йорданка Христова. Димитър Константинов почина през 2008 г. Поклонението пред Николай Константинов ще бъде на 13 октомври.

Международно признание за преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски”

Проф. д.н. Лазар Копринаров участва в XII Международен конгрес на Испаноезичното общество по философска антропология, който се състоя в град Сарагоса, Испания. В авторитетния международен форум участваха 170 изследователи от 23 страни от Европа, Латинска Америка, САЩ и Австралия. Проф. Копринаров беше преизбран за член на Управителния съвет на Испаноезичното общество по философска антропология. Той беше модератор на дискусиите на изследователския комитет „Интеркултурен диалог". На едно от заседанията на конгреса проф. Копринаров изнесе доклад н...

"Оле Фестивал" за първи път у нас

На 6 октомври започва първият фестивал у нас за нова музика от Испания и Латинска Америка -  "Оле Фестивал". В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт "Сервантес", сподели повече информация за фестивала: Тази година стават 10 години от създаването на Институт "Сервантес“ в София. Ние сме една много млада институция всъщност. Като институция по принцип Институт "Сервантес“ е натрупала 25 години стаж. Отворихме различни институти, различни центрове по целия свят. Искаме да отпразнуваме тази годишнина с фестивала "Оле фестивал“.Валдивиелсо обясни откъде идва името на фестивала: Много спонтанно се роди идеята за това "оле“ в заглавието. Аз бях най-скептичен към заглавието, защото от гледна точка на испанците "оле“ ограничава музиката до фламенкото, но това не се отнася за българите. Тук се възприема като нещо много позитивно.Цялото интервю с Хавиер Валдивиелсо можете да чуете от звуковия файл.