24.10.2016

Парламентът на Полша отхвърли пълната забрана за аборти

В четвъртък парламентът на Полша отхвърли налагането на пълна забрана за аборти, след организирана поредица от масови протести на жените, предава AFP, цитирана от Фокус. Срещу мярката гласуваха 352 депутата от Сейма, срещу 52-ма, подкрепили пълната забрана за прекъсване на бременността. Въздържали се от вота бяха 18 народни представители.

Още

В Русия протестираха против, а в Полша – за абортите

Очаква се в Полша да има протести и в понеделник, като полските медии ги наричат Втора общополска стачка на жените

Симеон Славчев и Лехия начело в Полша

Тимът от Гданск с домакински обрат срещу Пиаст (Гливице)

Радостин Стойчев призна, че е сред кандидатите за селекционер на Полша

Радостин Стойчев потвърди новината, че е един от тримата основни варианти за поста национален селекционер на Полша. Най-успешният български треньор е провел разговор с представител на местната федерация, но на този етап все още не се е стигнало до конкретни договорки. В началото на седмицата президентът на централата Ацек Каспчик обяви, че обсъжданите имена за наследник на Стефан Антига начело на световните шампиони са Стойчев, Даниел Кастелани и Фернандо де Джорджи....

Верико Чумбуридзе спечели конкурса "Виенявски" 2016 в Полша

20-годишната туркиня от грузински произход Верико Чумбуридзе е безапелационният победител в XV международен конкурс за цигулари "Виенявски" в Познан, Полша. Журито с почетен председател Кшищоф Пендерецки и председател Максим Венгеров определи втората награда да си поделят  Бомсори Ким от Южна Корея и Сейджи Окамото от Япония. Призове получиха още млади изпълнители от САЩ, Тайван, Полша и Япония.Престижното състезание на името на Хенрик Виенявски е с най-дългогодишна история сред цигулковите конкурси в света. Първият победител през 1935 г. е Жинет Новьо. Сред носителите на първа награда през годините са още Давид Ойстрах, Ида Хендел и Игор Ойстрах.Верико Чумбуридзе ще получи парична награда в размер на 30 000 евро и покани за концерти на престижни европейски сцени. Тя е възпитаничка на Държавната консевратория в Мерсин, Турция, а по-късно учи в класа на проф. Дора Шварцберг във Виена. В момента продължава обучението си при проф. Ана Чумаченко в Мюнхен. На 16-годишна възраст печели VII конкурс за млади музиканти "Чайковски" при пълно единодушие на журито и оттогава е център на внимание сред специалистите като изключителен талант с бляскаво бъдеще. Верико Чумбуридзе свири на цигулка Гуаданини от 1756 г., предоставена й през пролетта на 2016 г. от германски фонд. На галаконцерта по награждаването на победителите в XV международен конкурс "Виенявски" на 23 октомври в Познан ще бъде показана за първи път цигулката, подарена на Хенрик Виенявски през 1846 г. като най-добър студент в Парижката консерватория. Тогава цигуларят е едва 11-годишен. Цигулката е подписана от Ган - кралски лютиер и е уникална с това, че на страничната й дъска има надпис със златни букви.

Радостин Стойчев: Заставането ми начело на Полша зависи от условията на работа (ВИДЕО)

Номенирани сме трима кандидати и не изпадам в еуфория, заяви волейболният специалист