24.10.2016

Андрей Бунджулов: Ще има изненади на предстоящите избори

Сякаш ГЕРБ се опитват да омаловажат президентските избори, а България е изправена пред съдбоносни изпитания и те ще бъдат лакмус за отношението на хората към управлението, каза политологът Андрей Бунджулов  в "12+3" по повод предстоящите  избори и референдум.Много е важно дали кандидатът, който ще бъде избран, ще може да отговори на очакванията в период на изпитания. И е важна не толкова вътрешната ситуация, а кризата в Европа, опасността от нова глобална криза - финансова и икономическа, както и разместването на сферите на влияние в света. Трябва да се намери кандидатура, която да съхрани потенциала и да запази диалога и България да може да отговори на очакванията. Вгледайте се в кандидатите и вижте колко от тях имат качествата, като се започне от фаворизирания кандидат на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя може би има желаниетио, но има ли компотентността да отговори на тези очаквания?Изненадите ще дойдат по няколко линии. Първо: съчетанието на президентски избори с референдум. В момента референдумът на Слави Трифонов е в сянката на изборите, смята Бунджулов. Втората линия на евентуални изненади политологът вижда във влиянието на задължителното гласуване върху активността. Това също е нов момент, който трябва да се има предвид, според Бунджулов. Не подкрепям никого - тази нова опция в бюлетините също е поле за изненади, каза политологът.  Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още

Партиите залагат на популизма, за да спечелят повече избиратели

Промените в последния момент, по традиция, не се отразяват добре на изборния процес. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ преподавателят по "Политически науки" доц. Момчил Дойчев, според когото новите мерки работят в полза на популизма. Този, който е измислил в комплект задължително гласуване, плюс мажоритарен вот, плюс квадратче "Не подкрепям никого" е изключително голям враг на демокрацията. Това е разчетено за маса от хора, които ще бъдат ръководени на тези избори от  популистки аргументи и всъщност партиите залагат на популизма, за да спечелят повече избиратели. Това е против демокрацията, защото, на първо място, правото да гласуваш е право, а не задължение. За мен този текст е антиконституционен, както и за много конституционни съдии. На второ място, е пълен популизъм да се твърди, че чрез мажоритарен вот ще се преодолеят недостатъците на пропорционалния вот. Просто всеки един начин на избор, пропорционален или мажоритарен има своите предимства и недостатъци. Не може да се каже, че с мажоритарния вот като панацея ще се преодолеят недостатъците в българската политическа система. Прословутото квадратче всъщност ни казва: "Не подкрепям никого, отчетете този глас като действителен". По този начин, фактически без да знаят тези, които дори са възнамерявали да използват този номер, всички гласове отиват за първата или втората партия, независимо коя е и как се разпределя съотношението между тези, които участват в определен вид избори. Според Дойчев, в политиката ни вече са се намесили и други балансьори, но те са „същите като тази политическа сила, която дълго време играеше балансьор или финансирането им е от същото място“ и „залагането на патриотарство“ и заиграването с етно-религиозната карата влияе негативно на демократичния процес. При създалата се ситуация е възможно партията, която загуби, независимо коя е, да оспори резултатите от вота, допълни Дойчев. Струва ми се че вторият тур при тази ситуация е абсолютно неизбежен. Не очаквам избирателната активност да мине 61-62%. Доц. Андрей Бунджулов, преподавател по социология, също определи като „абсолютно неприемлива“ практиката на промяна на правилата за изборите в последния момент и оцени като „проблемно“ разделянето на българските избиратели зад граница на такива в ЕС и други: Мисля, че се очертава, при всички положения, балотаж. Това показват и социологическите изследвания. Вероятно до последния момент няма да знаем резултата. Той ще бъде фотофиниш. Това, което можем да кажем, е, че между първия и втория тур ще бъде много важно да се видият какви прегрупирания ще настъпят от гледна точка на подкрепата за единия или другия кандидат. От тези прегрупирания ще се реши и изходът от самата битка на втория тур.

Политолог: България е изправена пред съдбоносни изпитания!

Сякаш ГЕРБ се опитват да омаловажат президентските избори, а България е изправена пред съдбоносни изпитания и те ще бъдат лакмус за отношението на хората към управлението, каза политологът Андрей Бунджулов пред БНР по повод предстоящите избори и референдум.

Проф. Тодоров: На президентските избори тази година ще има повече изненади

В рамките на проекта „Лявото отвъд етикета“ Институтът за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт” организира кръгла маса на тема „Президентски избори 2016. Предизвикателството пред левицата“.Директорът на Агенция "Сова харис" Васил Тончев ще анализира президентските избори и динамиката на обществените нагласи няколко месеца преди вота за държавен глава. Сред основните участници в дискусията са преподавателят в Нов български университет професор Антоний Тодоров, както и доцент Андрей Бунджулов, преподавател в УНСС. Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, който е сред организаторите на форума, каза.Доколкото ключовото политическо събитие на годината са президентските избори , то дискусията ще бъде съсредоточена около необходимостта и възможността за излъчване на единна лява кандидатура.На президентските избори тази година ще има повече изненади, отколкото се очаква, каза в „Преди всички“ един от участниците в днешната кръгла маса е проф. Антоний Тодоров, който ще говори на тема „Политическият пъзел – предсказуемост или изненади“. Той уточни: Трудно е да се предскаже, защото президентските избори наближиха, а основните актьори – политическите партии, все още пазят в тайна своите кандидати. Има очевидни трудности за партиите да излъчат своите кандидати. Изчакването е свързано с това дали ще могат да създадат някакво по-широко обединение. Например - ще имали общ десен кандидат, като под това се разбира кандидат на ГЕРБ заедно с Реформаторския блок /РБ/. Виждаме трудностите, с които се сблъсква РБ за техен общ кандидат. Между партиите има различия, непрекъснато говорят, че трябва да имат общ кандидат, но все още са много далеч от име. В левицата състоянието и положението е абсолютно същото. За левицата тези избори са един много важен момент и тя трябва да докаже единодействие. Нещата обаче не са никак лесни, предвид натрупаното недоверие и недоволство между БСП и АБВ, каза още проф. Тодоров: Ако лидерите не успеят да надмогнат личните си сръдни и личното си разбиране на нещата, личните си отношения, то левицата ще пропусне един голям шанс. Останалите партии от левицата обаче също са важни в този пъзел. Защото  има една доста широка общност с разбирания на ляво от центъра, които биха били склонни да подкрепят подходящ кандидат, стига той наистина да е подходящ за тях – да надхвърля тяснопартийните рамки. Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Антоний Тодоров: На президентските избори тази година ще има повече изненади

В рамките на проекта „Лявото отвъд етикета“ Институтът за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт” организира кръгла маса на тема „Президентски избори 2016. Предизвикателството пред левицата“.Сред основните участници в дискусията са преподавателят в Нов български университет професор Антоний Тодоров, както и доцент Андрей Бунджулов, преподавател в УНСС. Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков също е сред организаторите на форума. Директорът на Агенция "Сова харис" Васил Тончев ще анализира президентските избори и динамиката на обществените нагласи няколко месеца преди вота за държавен глава. На президентските избори тази година ще има повече изненади, отколкото се очаква, каза в „Преди всички“ един от участниците в днешната кръгла маса е проф. Антоний Тодоров, който ще говори на тема „Политическият пъзел – предсказуемост или изненади“. Той уточни: Трудно е да се предскаже, защото президентските избори наближиха, а основните актьори – политическите партии, все още пазят в тайна своите кандидати. Има очевидни трудности за партиите да излъчат своите кандидати. Изчакването е свързано с това дали ще могат да създадат някакво по-широко обединение. Например - ще имали общ десен кандидат, като под това се разбира кандидат на ГЕРБ заедно с Реформаторския блок /РБ/. Виждаме трудностите, с които се сблъсква РБ за техен общ кандидат. Между партиите има различия, непрекъснато говорят, че трябва да имат общ кандидат, но все още са много далеч от име. В левицата състоянието и положението е абсолютно същото. За левицата тези избори са един много важен момент и тя трябва да докаже единодействие. Нещата обаче не са никак лесни, предвид натрупаното недоверие и недоволство между БСП и АБВ, каза още проф. Тодоров: Ако лидерите не успеят да надмогнат личните си сръдни и личното си разбиране на нещата, личните си отношения, то левицата ще пропусне един голям шанс. Останалите партии от левицата обаче също са важни в този пъзел. Защото  има една доста широка общност с разбирания на ляво от центъра, които биха били склонни да подкрепят подходящ кандидат, стига той наистина да е подходящ за тях – да надхвърля тяснопартийните рамки. Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.