26.10.2016

Стартира ONE DANCE WEEK - с декори на Анди Уорхол и музика на Kraftwerk

Пристига звездата на съвременната танцова сцена Стивън Петронио

Още

С трибют към поп арта и постмодернизма, декори на Анди Уорхол и музика на Kraftwerk стартира ONE DANCE WEEK 2016

На 9 октомври в Пловдив започва деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, който за поредна година ще се превърне в портал към световните танцови феномени, представяйки 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка. Спек

Билетите за One Dance Week вече са в продажба

Фестивалът ONE DANCE WEEK 2016 стартира на 9 октомври със спектакъл на големия американски хореограф Стивън Петронио. Директорът на фестивала и културолог Елиа Лилова сподели за „Хоризонт за вас“, че програмата става все по-измерима  с тези на големите фестивали за изпълнителски изкуства в света. Компанията на хореографа Стивън Петрони има уникалните права да представи два спектакъла на едни от най-големите легенди в американския танц  - "Тропическа гора" на Мърс Кънингам (с декори на Анди Уорхол) и "Ледена Примамка" на Триша Браун – една от първите жени поставили темата за женската чувствителност и феминизма в САЩ. Освен тях в репертоара е включена и авторска пиеса на Петрони – „В движение“.Билетите са в продажба. Отново запазваме цената от 10 лева, която е асолбютно символична! За най-големите фенове имаме  фестивален pаss, който дава  достъп до абсолютно всички спектакли. Наистина сме  се опитали, в една програма от девет спектакъла, да покажем различието и разнообразието на тенденциите в сферата на самия жанр в съвременен танц. В програмата на фестивала ще бъдат представени различните течения и стилове в съвременния танц, като ще участват хореографи и компании от САЩ, Канада, Швейцария, Испания, Корея, Тайван, Чехия и Франция.

Искам, 9 юли: Поп Арт

Не само френските майстор-готвачи могат да превърнат супата в изкуство. Доказателството се нарича… Анди Уорхол. Откриването на неговата изложба с 32 изображения на консервирана супа „Кембъл“ на 9 юли 1962 г., както и рождения ден на британския художник и фотограф Дейвид Хокни, са поводите да поразмишляваме що е то Поп Арт. За това дали културата в България е изкарана на „Магистрала към ада“ (по AC/DC) и за промените в Закона за културното наследство и опасностите, които те крият, разговаряме с художника Владо Руменов – представител на форум Културно наследство. В „Бележки върху календара“ наблягаме върху спорта и красавиците. Придружени с музика, разбира се – от The Clash, A-ha и Ани Ленъкс.

Лувърът в Абу Даби вече плува в морска вода

Филиалът на Лувъра в Абу Даби вече е стъпил в морската вода, след като бяха изтеглени предпазните стени – с това приключи най-важният етап в строителството, предава Artprice. Новият музей се изгражда по проект на архитекта Жан Нувел на изкуствения остров Саадият. На него ще се намират още два други музея - филиал на американския "Гугенхайм" и Националният исторически музей на шейх Зайед. Лувърът вече лежи върху повърхността на морето. Благодарение на многобройните водни канали и огромния стъклен купол посетителите ще остават с усещането, че музеят се намира в открито море. Съвременните технологии ще позволят в него да има прохладни и комфортни условия за зрителите, а също да се опазят произведенията на изкуството. Върху проекта "Арабски Лувър" се работи от 2007 година. Първоначално е предвидено музеят в ОАЕ да бъде открит през 2012 година, но заради финансовата криза срокът е удължен. Стойността на проекта, чието начало бе дадено през 2013 година, е 653 милиона долара. Общата площ на проекта с прилежащите територии е 64 000 квадратни метра. Шедьоври от Леонардо да Винчи, Винсент Ван Гог, Клод Моне, Анри Матис и Анди Уорхол са сред около 300 творби, които ще бъдат предоставени от 13 френски музея за предстоящото откриване на Лувъра в Абу Даби. В рамките на проекта ОАЕ получи право да използва името "Лувър" в названието на музея си 30 години и да излага в залите си експонати от едноименния парижки музей.