25.10.2016

Белият дом обвини Израел, че е предал доверието

Белият дом обвини Израел, че е предал доверието във връзка с плановете на еврейската държава да застрои нови стотици жилища в окупирания Западен бряг, съобщава „Франс прес”.

Още

Израелският военен министър: Палестинският президент не може да взема трудни решения

В интервю за най-големия палестински вестник "Ал Кудс" израелският военен министър Авигдор Либерман каза, че палестинският президент Махмуд Абас е неспособен да подпише мирно споразумение с Израел, защото за това е нужен човек, който може да взема трудни решения. Либерман предупреди Хамас да не се опитва да предизвиква Израел, защото в случай на въоръжени сблъсъци това ще бъде последната им война, тъй като ще бъдат унищожени напълно.

Израелският министър на отбраната: Ако има нова война Газа ще бъде последната

В първото си интервю за палестинска медия израелският министър на отбраната Авигдор Либерман предупреди, че ако има нова война между Израел и „Хамас“ в Газа, тя ще бъде последната. Пред в. „Ал Кудс“ Либерман изрази своето мнение по бъдещето, включително решението на израелско-палестинския конфликт по формулата за създаване на две държави, която предвижда размяна на територии, като Израел ще запази големи образувания от селища, пише БГНЕС. По време на дискусия със студенти в университета Ариел през септември Либерман призова към сделка за мир с палестинците, базирана на населението и размяната на територии. „Принципът земя срещу мир се провали“, каза Либерман. Според него най-добрият вариант за намиране на изход от продължаващия десетилетия конфликт е „размяната на територии и население“. Въпреки това той предупреди, че такова решение на израелско-палестинския конфликт трябва да бъде неразделна част от по-голямо всеобхватно споразумение с арабския свят. По закон, каза Либерман, има предимство за това. Когато той беше министър на външните работи, той каза, че е поискал юридически съветници на ведомството по въпроса и е получил положителен отговор в писмена форма.

Израел иска да купи най-малко три подводници

Израел има намерение да купи от Германия поне три нови подводници, способни да изстрелват ядрени ракети, с които да замени най-старите плавателни съдове във флотата си, предава Sputnik.

Воюващите в Южен Судан получават оръжия от Източна Европа и Израел

В експертен доклад на ООН се съобщава, че оръжия от Източна Европа и Израел стигат до воюващите страни в Южен Судан, предаде АФП. Експертите получили нови сведения за трафика на оръжие, като най-скорошните доставки са от 2014 г. и са били насочени както към правителствените войски, така и към поддръжниците на бившия вицепрезидент Риек Мачар, предаде БНР.  В доклада е спомената и партида от 4000 български автомата, доставени през юли 2014 г. на Министерството на отбраната на Уганда. Посредник в тази сделка е била фирма на молдовския гражданин Валерий Копейкин. След това оръжията и боеприпасите към тях били прехвърлени в Южен Судан.  

ООН: Източна Европа и Израел доставят оръжия на воюващите в Южен Судан

В експертен доклад на ООН се съобщава, че оръжия от Източна Европа и Израел стигат до воюващите страни в Южен Судан, предаде АФП. Експертите получили нови сведения за трафика на оръжие, като най-скорошните доставки са от 2014 г. и са били насочени както към правителствените во

ООН: Оръжия от Източна Европа и Израел достигат до воюващите в Южен Судан

В експертен доклад на ООН се съобщава, че оръжия от Източна Европа и Израел стигат до воюващите страни в Южен Судан, предаде АФП. Експертите получили нови сведения за трафика на оръжие, като най-скорошните доставки са от 2014 г. и са били насочени както към правителствените войски, така и към поддръжниците на бившия вицепрезидент Риек Мачар. В доклада е спомената и партида от 4000 български автомата, доставени през юли 2014 г. на Министерството на отбраната на Уганда. Посредник в тази сделка е била фирма на молдовския гражданин Валерий Копейкин. След това тези оръжия и боеприпасите към тях били прехвърлени в Южен Судан.