26.10.2016

Създават нова партия в Косово

  В Косово скоро ще се появи нов политически субект, чиито създател ще е кметицата на община Джаковица Мимоза Кусари-Лила. Кусари-Лила съобщава, че в момента се провеждат интензивна организационна и логистична дейност, преди учредяването на партията да бъде обявено в средата на месеца, пише БГНЕС. Пред електронния в. „Експрес” в Прищина Кусари-Лила посочва, че в партията ще се включат хора от различни части на Косово, с различни професии, които досега не са били политически ангажирани. Кметицата Кусари-Лила и Илир Деда от партия „Самоопределение” обявиха преди няколко месеца, че ще създадат нова партия. Кусари-Лила е била на висока длъжност в Алианс за ново Косово на Беджет Пацоли, а Деда допреди няколко месеца беше депутат от „Самоопределение”, но напусна партията и стана независим депутат. Преди да оглави кметството в Джаковица, 41-годишната Кусари-Лила беше две години министър на търговията и промишлеността.

Още

Грандиозен скандал разтърси Косово! Президентът лъсна в престъпна схема

Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на приближен на президента на страната Хашим Тачи в ръководене на престъпна група, която се занимавала с пране на пари и сделки със земя за милиони. Азем Сила, бивш депутат и видна фигура в управляващата Демократична партия на Косово на президента Тачи, беше обвинен заедно с 38 свои сътрудници в „организиране на престъпна група”, се казва в съобщение на държавното обвинение, цитирано от БГНЕС.

Прокуратурата в Косово откри престъпна група приближени до Хашим Тачи

Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на приближен на президента на страната Хашим Тачи в ръководене на престъпна група, която се занимавала с пране на пари и сделки със земя за милиони, пише БГНЕС. Азем Сила, бивш депутат и видна фигура в управляващата Демократична партия на Косово на президента Тачи, беше обвинен заедно с 38 свои сътрудници в „организиране на престъпна група”, се казва в съобщение на държавното обвинение. „Те са си сътрудничили, като всеки е имал конкретна роля, с цел да лишат Косово от обществено имущество чрез престъпна дейност, която включва подправяне на документи, измами и корупционни практики”, посочват от прокуратурата в Прищина. Групата е била ръководена от Сила, който се предаде през април, два дни след голяма полицейска операция и оттогава е под домашен арест. След задържането на Сила престъпната група участвала в незаконно придобиване на публична собственост в Косово на стойност 30 милиона евро. Сила е бил командир в Армията за освобождение на Косово и близък помощник на нейния ръководител Хашим Тачи. През 2011 година имената на Тачи и Сила бяха цитирани в доклад на Съвета на Европа, в който се твърди, че те са били ръководни кадри в мрежа от мафиотски тип, отговорна за убийства, незаконни задържания и дори трафик на човешки органи на пленници, по време и след войната. В Хага се подготвя специален трибунал, който ще разследва и евентуално ще обвини лицата, споменати в доклада. Очаква се трибуналът да започне работа в началото на идната година. Тачи категорично отрича обвиненията. 

Томислав Николич: Няма да признаем Косово и няма да въведем санкции срещу Русия

Сърбия е поела пътя към ЕС, но никога няма да въведе санкции срещу Русия и няма да признае независимостта на Косово, заяви президентът Томислав Николич. Той каза това на срещата си беларуската министърка на информацията Лилия Ананич, съобщава БГНЕС. „Не искаме да заставаме на ничия страна, когато се карат наши приятели, защото тогава ще изгубим единият от приятелите се, а друг няма да спечелим“, заяви Николич. Засягайки преди време въпроса с приемането на страната му в ЕС, Николич сподели, че „за Сърбия съществуват (преговорни) глави, които не е имало за останалите“. „Някои условия дори са унизителни“, добави президентът, без да уточни кои точно. Сърбия получи статута на кандидат член за ЕС през 2012 година. Очаква се тя да влезе в общността през 2020 година.

Хашим Тачи: Косово трябва да бъде член на НАТО и ЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че страната му трябва да стане член на Европейския съюз и НАТО, а не да се обединява с Албания, предаде агенция МИА, цитирана от БНР. "Нямаме аспирации за промяна на границите с Албания. Аспирациите на Косово са евроатлантически и затова се ангажират всички партии в страната", изтъкна Тачи на семинар на Парламентарната асамблея на НАТО в Прищина.   Според него отношенията между Косово и Сърбия вече не са заплаха за сигурността. "Преди 17 години бяхме страни в конфликт, народите ни бяха врагове, но сега имаме съвсем друга картина", допълни Тачи, който е бивш командир от Армията за освобождение на Косово.

Американският посланик в Прищина: Косово трябва да има собствена армия

Американският посланик в Прищина Грег Делави заяви, че "силите за сигурност на Косово ще се превърнат в армия на Косово, защото това е необходимо и Косово трябва да има собствена отбранителна сила". Дипломатът уточни, че силите на НАТО ще останат в Косово, защото страната все още има нужда от отбранителни механизми. "НАТО няма да се изтегли докато тази страна няма възможност сама да се защитава. Няма да допуснем вакум - ще се стигне до транформация на силите за сигурност на Косово в армия на Косово", каза още Делави, цитиран от RTK2, информира БГНЕС. Според него "трансформацията трябва да бъде извършена внимателно съгласно Конституцията на Косово". Силите на НАТО в Косово КФОР са доказателство за привързаността на атлантическия пакт към Косово и те се уважават както от албанците, така и от сърбите, каза още дипломатът. 

Според САЩ Косово трябва има собствена армия

Американският посланик в Прищина Грег Делави заяви, че "силите за сигурност на Косово ще се превърнат в армия на Косово, защото това е необходимо и Косово трябва да има собствена отбранителна сила". Дипломатът уточни, че силите на НАТО ще останат в Косово, защото страната вс