24.10.2016

"Перфектна буря" изстреля цените на петрола с 2% към най-високи нива от юни

Петролните цени добавиха нови 2 процента по време на търговията в сряда, достигайки най-високи нива от юни насам на фона на т.нар. "перфектна буря" - както в буквален, така и в преносен смисъл. Поредното поскъпване на "черното злато" беше факт, след като американските седмични петролни запаси се понижиха изненадващо за пета поредна седмица. Според данни на Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ, запасите на суров петрол се свиха с 3 млн. барела за седмицата до 30-ти септември при очаквания за тяхно повишение с около 2,6 млн. барела. Това представляваше тяхно понижение за пета поредна седмица с общо 26,1 млн. барела до 499,7 млн. барел - най-ниски петролни запаси от януари насам. Основна подкрепа за възходящото движение на петролните цени в последно време продължава да оказват надеждите, че страните - членки на ОПЕК действително ще постигнато официално споразумение за намаляване на производствените квоти на срещата на 30-ти ноември във Виена. Очаква се основни производителки и извън картела - най-вече Русия, също да се присъединят към подобна сделка, целяща по-скорошно постигане на баланс между търсене и предлагане на петролните пазари. Само в рамките на седмица след неформалните преговори на ОПЕК в Алжир, на които се постигна съгласие за евентуално намаляване на добивите с между 200 хиляди и 700 хиляди барела на ден до 32,5 млн. - 33 млн. барела ежедневно, петролът поскъпна с около 13% обратно към и дори над важното психологическо ниво от 50 долара за барел. След вчерашните слаби данни на EIA, ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол приключиха търговията в сряда около 49,83 долара за барел, поскъпвайки с 2,3%, като за кратко дори удариха връх от 49,97 долара за барел - най-високо ниво от 29-ти юни. Аналогичните фючърси на петрола сорт брент също нараснаха с над 2% до 52,09 долара за барел - най-високо ниво от 10-ти юни, преди вчерашната търговия да приключи на ниво около 51,86 долара за барел. "Перфектната буря" в подкрепа на това възходящо движение се подсилва допълнително и от наближаващата крайбрежието на САЩ реална буря - ураганът "Матю", който вероятно ще затрудни сериозно американското петролопроизводство, макар и за кратко. Днешната търговия стартира с известно отстъпление на петролните цени, тъй като инвеститорите предпочитат да реализират печалби от техните "дълги" позиции на фона на рязкото над десетпроцентово поскъпване от 28-и септември насам. Според някои търговци текущото понижение се дължи отчасти на информация, че Саудитска Арабия е намалила своите експортни цени за физическия петрол, предназначен за азиатските клиенти, като новите по-ниски цени ще влязат в сила през ноември. Фючърсите на петрола сорт брент се понижават с 0,85% към 51,42 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,82% към 49,42 нивото.

Още

Иван Нейков: Трябва да обсъдим дали да продължаваме с модела на минимален осигурителен праг

Струва си да се обсъди дали да се продължава с модела за определяне на минимален осигурителен доход. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт по повод провала в преговорите между синдикати и работодатели председателят на Българския институт по труда и социалната политика Иван Нейков: Този модел е създаден в България преди 15 години. 15 години в днешния свят не са малък период от време и би могло да бъде поставени началото на една дискусия дали да продължаваме по този път, още повече че се натрупаха и някакви не много обясними деформации. Например може работодателят да плаща по-малка заплата от дохода, на който ще осигурява. Примерно ако в нашия отрасъл минималният осигурителен праг е 600 лева, това означава, че работодателят може примерно да ни плаща 500, обаче трябва да ни осигурява на 600. Това вече са деформации, това вече не говори добре въобще за идеята и затова си струва да се върнем на масата за преговори и да започнем да го обсъждаме. От друга страна тезата на работодателите има добра и не толкова добра страна. Добрата страна е , че те обвързват въпроса за минималните осигурителни прагове с въпроса за начина на формиране на минималната работна заплата. Ето това вече е много сериозен проблем, защото повече от 7-8 години има много предложения за формиране на минималната работна заплата. Всъщност много правителства приемат, че административният подход е най-добрият. Всъщност няма модел, по който да формираме минималната работна заплата. Естествено е да има съпротива от страна на работодателите. Това, с което работодателите не са прави – под техен натиск в продължение на много години имаше намаляване непрекъснато на размера на осигуровките с тезата: "Като намалим осигуровките, работодателите ще увеличат работните места". Всъщност това не стана. Нямаме го новите работни места, но имаме огромния дефицит в НОИ. Нейков оцени като недобра идеята на работодателите за нулева година до въвеждането на нов модел за определяне на минималната заплата и осигурителния праг: Отлагаме проблема във времето без да го решаваме. Ще натрупаме още деформации. Според мен, ако се седне сериозно, би могло буквално в рамките на няколко месеца, може ни сме на границата на възможностите да въведем новия механизъм, който да действа от 1-ви януари 2017, но нямам никаква пречка минималната работна заплата да бъде въведена от всяко първо число на всеки месец. Иван Нейков очаква повишаване на напрежението в следващите месеци по отношение на исканията на работодатели и синдикати: По-скоро ни чака една гореща есен. Натрупаха се, както се казва във фуния катастрофични филми, условия за перфектна буря се натрупаха. Ще има избори, а нашето правителство е показало, че като излезеш и повикаш малко, проблемът ти се решава. Затова очаквам ,че есента ще се натрупат и такива подходи и такива стъпки и от страна на синдикати, и от стана на работодатели, за да се стигне до някакво раздвижване на нещата.

Хиляди българи избягват данъци с търговия в Даркнет

5500 са българите, регистрирани и дневно използващи криптираните пазари за незаконни стоки и услуги в Даркнет. Българският език е пети по популярност в даркнета. Българите пазаруват в сайтовете на черния пазар най-често наркотици, стероиди, но също и експериментални лекарства, предаде bTV. Мераклиите да пазаруват на черно от интернет използват частни виртуални мрежи и небезизвестния топ браузър. Така комуникацията се прикрива многослойно - подобно на люспите на лука. Електронните магазини са същите, само стоките са различни - от оръжия и фалшиви документи, през банкови акаунти до всякакви видове наркотици. Разплащаната стават в криптираната валута биткойн. „Адресът за доставка се посочва, но базата данни за конкретния магазин се намира в дарк мрежата”, обясни Любомир Виров, експерт по киберсигурност. Така незаконната сделка остава скрита от властите. Най-ефективната спирачка пред нелегалната кибертърговия са митниците, които ежедневно проверяват няколко хиляди куриерски и пощенски пратки. Само за миналата година митниците на Летище - София са задържали 190 килограма синтетични наркотици. Да се санкционират получателите обаче не е проста работа. „Трудно е дори да се докаже, че си поръчал тази пратка, това наистина е перфектна буря. Отгоре на всичко тези нови наркотици имитират по своите свойства всички известни наркотици като хероин, кокаин, марихуана и ЛСД - те са доста по- евтини и ги имитират по- успешно”, каза Стефан Бакалов, началник на митническото разузнаване на Летище София. Напоследък пратките са с намален грамаж, за да се избегне контролът, но в крайна сметка 50 грама нов синтетичен наркотик е достатъчен за 500 дози. Всеки ден митническата лаборатория приема по 150 химически вещества, които приличат на наркотици и трябва да бъдат изследвани. Това бави пратките с дни. Съществуват и апарати, които правят анализа моментално - но с такива на Летище - София не разполагат. Дрогата по интернет се доставя най-често от Азия, но идва все по-често на малки пратки от Европа. Тенденцията е митниците да залавят до килограм синтетика за около 1000 долара. От подобна пратка стават 10 хиляди дози, а печалбата на престъпниците достига 50 000 долара.