25.10.2016

Графика на деня: Двигателите на Sofix

През септември водещият индекс на Българска фондова борса - SOFIX, премина границата от 500 пункта за пръв път от юни 2015 година. Месецът се оказа изключително силен, като фокусът падна основно върху представянето на първия индексен фонд върху борсовия показател. От началото на 2016 година SOFIX се е повишил с близо 10%. Ето как се представят отделните компании в индекса от началото на годината до сряда, когато индексът се понижи и за първи път през октомври.

Още

Русия внимателно следи проваления търг за двигателите на българските МиГ-29

Руското онлайн-издание bmpd, като цитира българското авиационно списание „Аеро”, оперативно отрази проваления търг за двигатели РД-33 за българските МиГ-29, за което българското МО оповести официално на сайта си на 4 октомври. Сега предстои да бъде обявена процедура за пряко договаряне.

Европа ще забрани двигателите с вътрешно горене

Миналата година Германия подписа Парижкото споразумение за промените в климата, съгласно което страната е длъжна да намали емисиите на въглероден диоксид с 95% до 2050 година. Германците анализират сериозно обстановката в страната още сега, като отчитат, че една пета част от тези вредни емисии се дължи на автомобилите и по-конкретно на тези, оборудвани с двигатели с вътрешно горене. Поради тази причина германците обмислят пълното спиране от производство на двигателите с вътрешно горене. По данни на Der Spiegel, ако това се случи, то действието ще бъде последвано и от останалите страни в Европейския съюз. Според информацията на немското издание, властите в Германия обсъждат възможността това да се случи през 2030 година. Ако бъде взето решението, то след 14 години в Европа няма да се произвеждат и продават нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. Идеята е да се премине към изцяло електрически и хибридни автомобили, а и към превозни средства, задвижвани от водород. Ще припомним, че към момента 97% от всички автомобили в Евросъюза са оборудвани с двигатели с вътрешно горене. По прогнози на компанията PricewaterhouseCoopers (PwC), към 2028 година електромобилите в Европа ще са 35% от всички продажби. Хибридите ще заемат дял от 19%, а 28% ще останат автомобилите, задвижвани с бензин и дизел. Останалият процентен дял ще е за автомобили с друго алтернативно задвижване....

Германия иска да забрани двигателите с вътрешно горене до 2030

Германия е напълно сериозна относно решението си да намали замърсяването, причинено от автомобили. Бундерстадът е приел резолюция, която иска да бъдат забранени всички коли с двигатели с вътрешно горене до The post Германия иска да забрани двигателите с вътрешно горене до 2030 appeared first on IDG.

Промениха процедурата за купуване на двигателите за МиГ-29

България променя по спешност процедурата за купуване на 10 двигателя за самолети МиГ-29. Военният министър Николай Ненчев заяви, че Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата за доставяне на двигателите.

Военното министерство скри поръчката за двигателите за МиГ-29

Военното министерство спря обществената поръчка за нови или ремонтирани двигатели за старите съветски изтребители МиГ-29 и обяви, че преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата. Това става ясно от документи, публикувани на сайта на ведомството. Няколко часа по-късно военният министър Николай Ненчев уточни на специална пресконференция, че прякото договаряне ще се извършва със същата единствена компания, която бе допусната до търга - българската "Авиостарт" ЕООД....

МО ще се договаря пряко за двигателите за МиГ-29

Мотивът - да се постигнат по-добри условия, разясни Ненчев