25.10.2016

40 жалби за кражба на лични данни са постъпили до момента в КЗЛД

До момента в Комисията за защита на личните данни са постъпили 40 жалби и 8 сигнала, които са открили имената си и ЕГН- то в системата за проверка на ЦИК. От Комисията призовават всеки да провери дали неговото име фигурира и без да знае се е подписал в нечия подкрепа.Злоупотребилите ще бъдат санкционирани. Глобата може да бъде между 500 и 100 000 лева, в зависимост от установените нарушения. 80 хиляди лева са глобите за този вид фалшификации през 2014 година.

Още

ЦИК маха откраднатите ЕГН-та от подписките

 ЦИК ще може да заличава от електронната си система откраднатите ЕГН-та в подписките за подкрепа на политическите сили. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова. Причината е зачестилите напоследък молби от засегнати граждани, чиито данни са били ползвани без тяхно знание. Това ще става след като избирателят подаде заявление в комисията. Имената и ЕГН-та обаче ще останат в хартиения вариант на подписките, той като те трябва да послужат на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) като доказателство в производството. През последната седмица са постъпили 6 такива жалби, като голяма част от сигналите са за подписките на Инициативните комитети. ЦИК увеличава с 6 броя на секциите в чужбина. Така на 6 ноември зад граница ще се гласува в 307 секции в общо 71 държави. Става дума за онези секции, които ще бъдат разкрити в родните дипломатически мисии. Така Берлин и Франкфурт ще бъдат вече 2, в Мюнхен и Мадрид – по 3. Комисията ще отпечата около 200 000 разяснителни брошури, както и плакати. Освен в пощите, поделенията на НОИ и НАП, те ще се разпространяват и в областните дирекции на МВР. Медийните пакети, които ИК и партиите получават, минават през три цедки в комисията, преди парите да бъдат изплатени, стана ясно от думите на другия говорител Алексндър Андреев. От ЦИК дадоха да се разбере, че няма да има забавяне в изборния процес заради последните поправки в Изборния кодекс. Не се очаква да се повтори и драмата от преди година в зала "Арена Аремеец" в София, когато членовете на секциите бяха заключени и чакаха почти две днонощия да си предадат протоколите. Тази година протоколите от изборите в София ще се приемат на три места. 

Все повече стават сигналите за злоупотреби с лични данни преди изборите

Все повече стават хората, които са в списъците за подкрепа на различни политически партии, без да са се подписвали. Само седем обаче са сигналите, подадени в Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/ към този момент, съобщи членът на комисията проф. Веселин Целков. Той каза още: Четири са подписките за президент, в пет подписки за референдум съществуват такива грешки, но мисля, че сега няма да има увеличаване на жалбите. Сега са малко повече, защото има много повече инициативни комитети, има избори за президент, има референдум. Според Целков обясненията за такива „грешки“ могат да бъдат: неопитност, непознаване на изискванията на закона от новите политически играчи, както и сложността на предстоящите избори – президентски избори и гласуване в референдум. Според Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда в случая е много по-важно да се каже как личните данни могат да бъдат защитени по време на избори и референдуми. Действително правилно е хората да си проверят на сайта на ЦИК, каза Цонева и поясни: Именно в списъците на подкрепили партии, коалиции, инициативни комитети за президентските избори и на подкрепилите инициативни комитети за информационно-разяснителната кампания. Предстои да стане ясно в рамките на административното производство, което комисията е длъжна да предприеме, по какъв начин това се е случило и да бъдат оповестени резултати. Глобите стигат до 100 000 лева. Фигурирането в списъците, без подпис, във всички случаи е недобронамерено и недобросъвестно, защото това е изтичане на лични данни: Те могат да бъдат продавани, да бъдат неправомерно изтекли от различни бази данни, които оператори на обществени услуги поддържат. Според Цонева ще нарасне броят на жалбите в Комисията за защита на личните данни за този вид злоупотреба. В звуковия файл можете да чуете интервю на Борислава Борисова с проф. Веселин Целков и Антоанета Цонева и анкета на Таня Милушева хора в Сърница за предсоящия референдум.