28.10.2016

​Площад в Прага ще носи името на Вацлав Хавел

Площад в Прага вече ще носи името на Вацлав Хавел. Чехите отдадоха почит към паметта на покойния драматург и президент по случай 80-тата годишнина от неговото рождение. Правителството запази едноминутно мълчание на редовното си заседание, а малък площад в столицата Прага бе назован на негово име.

Още

Чехия отбелязва 80-годишнината на Вацлав Хавел с карикатури от цял свят

В чешката столица Прага бе открита изложба с карикатури на Вацлав Хавел по повод наближаващата 80-годишнина от рождението му, съобщава чешкото национално радио. Изложбата, кръстена "Светът рисува Хавел", включва 80 портрета от карикатуристи от над 30 държави и ще може да бъде разгледана до края на септември. Всичко започва преди 3 години, когато Съюзът на карикатуристите в Чехия се обръща към колегите си в чужбина с молба да изпратят своите портрети на...

ОМ „Аудиенция“ – веселата страна на Държавна сигурност

ОМ "Аудиенция" по Вацлав Хавел ще се играе тази вечер от 19.30 часа в Сити Марк Арт Център в София (бивше кино “Левски”). Главните дейставщи лица са Филип Трифонов и Николай Гундеров. Представлението е направено така, че една и съща публика да може да го гледа няколко пъти. Едно с едно не си приличат и всяко следващо представление има изненада за публиката, каза в интервю за предаването „12+3“ Филип Трифонов. Той даде и повече информация откъде идва името на представлението: ОМ идва от „оперативно мероприятие“. Представлението е на тази тема – оперативните мероприятия и връзките с Държавна сигурност, представени по много забавен начин. Не е нещо страшно, само човек като гледа и си казва „добре, че не ми се случва на мен“.Това е пиеса по истински случай, каза Николай Гундеров:Вацлав Хавел е бил интерниран някъде. Не са му давали да работи в Прага и е започнал работа в една пивоварна в Северна Чехия. Там се опитали да го вербуват. На базата на това нещо той е написал пиеса. Повече за пиесата можете да чуете в звуковия файл.