27.10.2016

Още

Правозащитничката на язидите предложи да се създаде трибунал за геноцида на малцинството

  Правозащитничката и активистка на народа на язидите Надя Мурад, която е и посланик на добра воля на ООН, предложи да се създаде международен трибунал за геноцида на язидите. Самата Надя Мурад е била в плен на „Ислямска държава” и е била третирана като секс робиня, пише БГНЕС. В изказване пред ПАСЕ Мурад каза, че „ИД продължава да върши престъпления срещу язидите, християните и други малцинства…Против мъже, жени, против цялото човечество”. „Трябва да се мобилизираме за борба с несправедливостта, не можем да позволим на терористични групи варварски да унищожават народи, цивилизации и култури”, каза Мурад при удостояването й с награда на името на Вацлав Хавел, връчена й от председателя на ПАСЕ Педро Аграмунт. „Надявам се, че ще спасите жените и децата в зоните на конфликти, че ще подкрепите язидите, които са заплашени от изчезване поради този геноцид. Искам светът да потърси отговорност от тези престъпници и да се създаде специален международен трибунал”, посочи Мурад. Мурад каза, че „никой не е понесъл отговорност за убийството и заробването на 12 000 язиди”. Язидите са малка кюрдска етно-религиозна общност. Най-голямата й част е в северен Ирак (между 100 000 и 600 000 души, според различни оценки). Няколко хиляди язиди живеят в Сирия, Турция, Армения и Грузия. Обикновено те са бедни селяни и пастири. Язидите имат и големи общности зад граница. В Германия живеят около 40 000 язиди.

Светът се прощава с Шимон Перес (обновява се)

Светът днес се прощава с една от най-силните фигури на Израел. Траурната церемония ще протече при изключителни мерки за сигурност. Перес ще бъде погребан в националния гробищен парк Херцел в Йерусалим.На траурната церемония ще присъстват генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, папа Франциск, над 80 лидери, сред които президентите на Съединените щати, Франция и Германия, семейство Клинтън, британският принц Чарлз, испанският крал Фелипе Шести, българският президент Росен Плевнелиев, генералният секретар на НАТО, председателят на Европейския съвет. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас също ще почете в последния му път Шимон Перес. Очаква се хиляди обикновени хора също да отдадат почит към Шимон Перес.

Изключителни мерки за сигурност на прощалната церемония с Шимон Перес

Светът днес се прощава с Шимон Перес - една от най-силните фигури на Израел. Заради ролята си в мирните преговори с палестинците той получи Нобелова награда за мир през 1994-та година заедно с Яер Арафат и Ицхак Рабин Перес беше последният от поколението на основателите на израелската държава. На траурната церемония ще присъстват генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, папа Франциск, над 80 лидери, сред които президентите на Съединените щати, Франция и Германия, семейство Клинтън, британският принц Чарлз, испанският крал Фелипе Шести, българският президент Росен Плевнелиев, генералният секретар на НАТО, председателят на Европейския съвет. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас също ще почете в последния му път Шимон Перес. Очаква се хиляди обикновени хора също да отдадат почит към Шимон Перес. Може да проследите церемонията директно от Израел в информационните емисии на БНТ.

Пленница на "Ислямска държава стаВа посланик на ООН

  Надя Мурад, успяла да избяга от робство в "Ислямска държава", ще стане посланик на добра воля на ООН, съобщава в. „Индипендънт“, съобщава БГНЕС. Двадесет и три годишната Мурад от иракското малцинство на язидите ще стане посланик за защитата на достойнството на жертвите на търговията с хора в Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН). Тя ще е първият в историята посланик успял да избяга от сексуалното робство на групировката Ислямска държава. Девойката е била пленена от джихадистите през 2014 г. - когато бойците на ИД обявиха т.нар. халифат - в родното си село Кочо, близо до Синджар, северен Ирак, и отведена в контролирания от ИД град Мосул. Там тя е била подложена на групови изнасилвания от бойците на ИД и превърната в робиня и няколко пъти препродавана. Накрая успяла да избяга. Сега живее в Германия. Големият ми страх е, че след като ИД бъде победена, нейните активисти, терористите ще си обръснат брадите и ще се слеят с тълпата сякаш нищо не е станало. Нещата не може да бъдат оставени така, обяснява тя. Като посланик на добра воля Надя Мурад ще положи усилия светът да узнае съдбата на жертвите на трафика на хора и особено бежанците жени и девойки. Хиляди жени и момичета от малцинството на язидите бяха превърнати в роби от терористичната организация. Срам ме като човек, заявява тя, че техните призиви за помощ не са чути. Според експерти на ООН близо 3200 язиди сега са в ръцете на Ислямска държава, повечето в Сирия. Жените и девойките са превърнати в сексуални робини, а момчетата – обучавани и изпращани да се бият.