28.10.2016

Днес празнуваме Свети Тома!

Кои са именниците и кого друг трябва да поздравим...

Още

Оборотни автоджамбази с мощен удар в Бургас!

Поредното престъпление на пернишките автоджамбази Даниел Желязков и Красимир Григоров разкри бургаската полиция. Двамата претарашили луксозно БМВ с варненска регистрация, паркирано на пътя на Шофьорския плаж между Дюни и Свети Тома. Бандитите издебнали момента, докато собственикът се препича на пясъка и задигнали навигация и CD Player от немския автомобил, пише flagman.bg.

Отзвук от Бахфест 2016: "Матеус пасион" на сър Джон Елиът Гардинър

Едно от най-силните преживявания на Баховия фестивал тази година беше представянето на "Матеус пасион" от Йохан Себастиан Бах с хор „Монтеверди“ и ансамбъл „Английски барокови солисти“, с участието на детския състав на Томанерхор под диригентството на сър Джон Елиът Гардинър на 16 юни в църквата „Свети Тома“. Разбира се, за това музикално събитие специално бяха пристигнали хора от цял свят. Чуйте емоционалния репортаж на специалната пратеничка на БНР в Лайпциг Татяна Иванова и нейното интервю с концертмайсторката на ансамбъл "Английски барокови солисти" Кати Дебрецени, която споделя: Тази история свършва до мъченическата смърт, в този пасион въскресението не се случва. Именно по тази причина това е невероятно човешка история. Джон Елиът Гардинър има много хуманен подход към тази история, а Джеймс Гилкрист беше много ярък в партията на Евангелиста. Имам невероятния късмет и привилегия да работя с Маестрото в последните 20 години. Той е извънредно взискателен, един от най-взискателните диригенти, с които сме работили. Изисква от нас 110% по време на репетиците и 150 по време на концертите. Той е от хората, способни да получат най-доброто от тези, които ги заобикалят. Най-доброто и повече от него. За мен е абсолютна чест и привилегия да работя с него. Той е несравним. Да бъдеш воден от него е много специално чувство. Чуйте цялото интервю с Кати Дебрецени в звуковия файл.

Бахфест 2016: Тайните на съзвучието

И този  Бахов фестивал вече е в историята, но споменът за поредното изключително силно негово издание ще отзвучава дълго. Тази година мотото на фестивала беше „Тайните на съзвучието“ и той беше обвързан с две годишнини – век от смъртта на Макс Регер, чийто жизнен път свършва в Лайпциг и 150 години от рождението на Феручо Бузони. Затова в част от концертите звуча и тяхна музика, както и преработки на Бузони на бахови произведения. Откриването беше на 10 юни, по традиция в баховата църква „Свети Тома“, с произведения на големия майстор за орган в изпълнението на органиста на църквата Улрих Бьоме, и хорови творби в интерпретацията на емблематичния за Лайпциг Томанерхор и още няколко хорови състава. В първия концерт беше включен и фрагмент от Реквием от Макс Регер. Дирижира канторът на Томаскирхе Готхолд Шварц. Програмата на Бахфеста винаги е много богата и наситена, а различните събития в нея достигат до над 10 на ден. Това е впечатляващ форум, който всяка година събира световноизвестни имена в бароковата музика. В цифри фестивалът изглежда така: 114 събития на 24 места в Лайпциг и 8 така наречени. „органови пътувания по стъпките на Йохан Себастиан" в областта. Близо 2 800 участници, 32 хора, 30 оркестъра, 35 камерни ансамбъла, 133-ма солисти-певци, 41 диригенти, 10 инструменталисти-солисти. Внушителни цифри, особено като се има предвид качеството, което е свикнала да получава публиката в Лайпциг, както и гостите, дошли буквално от цял свят. Билетите за концертите се пускат в продажба още през ноември предходната година и на практика много рядко в църквите и концертните зали може да се види празно място. В поредица в предаването "Алегро виваче" можете да чуете интересни подробности за срещите на специалния пратеник на БНР Татяна Иванова. Първия отзвук от Бахфест 2016 чуйте в звуковия файл.