21.08.2017

Дянков: Приказките за жена начело на ООН тръгнаха от Вашингтон и бяхме излъгани от големите държави в света!

Резултатите след представянето на българските кандидати за за генерален секретар на ООН  Ирина Бокова и Кристалина Георгиева показват, че нашите очаквания, че човек от Източна Европа и по-точно българин ще оглави организацията, са били само надежди. Били сме доста наивни. Каквото и да беше направило правителството, щеше да бъде критикувано. Ако не бе направена смяна, пак щяха да ги критикуват, заяви бившият финансови министър Симеон Дянков.

Още

Светът на приказките

В събота, на 12 август, в студиото на ДЕТСКОТО.БНР в 8.30 часа ще ни гостуват два малки леприкона, една малка Баба Яга, гарванът Абрахас, самата Баба Яга от вълшебните приказки, Кашчей Безсмъртни, могъщият африкански цар Андриаморациазонимаери, чието име така мъчно се изговаря, един господин, живял в Неапол през XVIвек, самият Джамбатиста Базиле, Братя Грим и други герои. Ако ни слушате ще разберете коя все пак е Малката Баба Яга, съществуват ли леприкони, как започват и завършват приказките по света и кога светът на приказките става владение на децата? В ДЕТСКОТО.БНР ще има и музика - Тома Спространов ще ви заведе на музикална разходка до Карибите. Какво ще слушате ли – музикалният стил „мамбо“!

Деца представят в Добрич кукления спектакъл "Да живеят приказките"

Кукленият театър в град Добрич представя премиерата на „Да живеят приказките“ с участието на детската школа за куклено актьорство в града. Началото на постановката е от 19 часа. От 5 години с школата се занимава Румен Куртев - възпитаник на НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство за куклен, който работи от 18 години като актьор в Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Първото представление на школата е по пиесата на Никола Русев „Как писар Тричко се ожени за царкиня Скита с китка накитена“ и с него децата печелят всички възможни награди на международния театрален фестивална любителските театри в Каварна. За „Да живеят приказките“. За нея Румен Куртев споделя, че има много роли, които се играят с удоволствие и всяко дете си има своите 5 минути звездна слава. Няма главни роли. Всяка една от тези роли е главна и, както обичаше да казва покойният Георги Русев: "Няма малки и големи роли. Има можещи и неможещи". Най-взискателната, непринудена в реакциите си и критична е детската публика, казва Куртев: Там няма лъжа, няма измама! Там има едно човешко откровение! На нашите спектакли виждаме детските очички. Не им ли харесаме, обръщат се най-откровено и започват да си говорят. Даже накрая може да кажат: "Ама то това не ми хареса". В школата се обучават 15 деца от първи до 11 клас. По думите на Румен Куртев неговата основна задача е да ги научи да бъдат един ансамбъл. 

Библиотеката в Ловеч организира традиционния "Парад на приказките"

Регионалната библиотека в Ловеч "Проф. Беню Цонев“ организира тази вечер традиционния "Парад на приказките". Ловешкият парад се провежда повече от 60 години, съобщи Албена Йончева от Регионалната библиотека. Очакваме на сцената на Ловчанското читалище отново да дефилират 120 деца, облечени в любими приказни герои, разпределени в две възрастови групи - детски градини и ученици. С парад на приказките в Ловеч на 19 април 1964 г., когато официално е открита сградата на местната библиотека, е поставено началото на Националната седмица на детската книга и изкуствата за деца и юноши.

Театрална студия „Вълшебният свят на приказките“

Приключи вторият модул от Театрална студия „Вълшебният свят на приказките" от програмата за лятна работа на Обединен детски комплекс „Детско лято 2016".В открит урок децата представиха драматизация на приказките „Трите прасенца" и „Златното момиче". С помощта на ръководителя на театралната студия - актрисата Йорданка Попмилачкова, децата се запознаха с цялостния процес на работа в театъра и сами влязоха в ролята на сценаристи, режисьори, актьори, сценографи, озвучители ...Сред гостите в театралната зала в ОДК бяха и децата от ДЦ „Вяра, Надежда,...

Мина Златева: Пародирам приказките като бунт срещу нередното

Мина Златева се занимава с фотография и анимация. Влага творческата си енергия в творческото ателие "Фойерверк студио". Завършила е скулптура в Националното училище за изящни изкуства, след това се дипломира в НАТФИЗ, специалност "Анимация". В интервю за предаването "Преди всички" тя сподели: Кандидатствах и влязох в НАТФИЗ точно заради това предизвикателство – скицата, която си нарисувал, формата, да можеш да я развиеш в пространството.   Дипломната ѝ работа е ръчно рисуван анимационен филм, наречен "Неприказка" – пародия на идеалното в приказките и естетически бунт срещу нередното: В основата на идеята са познати на всички приказки, в чиято основа е идеализираният образ на света, но често се получават аномалии. Пародия е жанрът, в който избрах да работя, за да мога да подсиля внушението, че нашите ценности са преобърнати. Вместо идеализираните образи виждаме пародирани образи, насочени към материалното. Например в "Пепеляшка" принцът иска обувката, а не да намери любовта... Всеки човек търси щастието и като всеки нормален човек, аз съм получавала разочарование. Това е моят бунт, протест срещу неща, които виждам и смятам за нередни. Мина Златева участва със свои кратки анимационни филми в няколко международни конкурса в Италия и в Румъния. Анимационният клип за групата "Джин моник", който прави в екип с Александър Начев и Никола Иванов, е номиниран за най-добър анимационен клип в чешки анимационен фестивал: Цялото интервю с Мина Златева е в звуковия файл.

На 20 март е празникът на приказките

Дали има някой - малък или пораснал, който да не обича приказките? Онези истории, които ни пренасят в други светове?  Международния ден на приказката отбелязваме днес. Традицията започва през 1991 г. в Швеция. Постепенно към нея се присъединяват все повече държави - от Австралия и Мексико до Канада и Естония. През 2005-а в Деня на приказката участват 25 страни, а три години по-късно, през 2008 г., три хиляди деца посрещат разказвачи в класните си стаи.   Целта на този празник е да ни припомни за гласа на разказвача, който ние чуваме дори когато четем наум. И през целия дълъг път, ко...

Деца опознават тънкостите на джаза на Стената на приказките

Детски усмивки, ретро автомобил и концерти с много настроение ще направят втория ден на новия музикален фестивал "Джаз в Бургас" още по-впечатляващ. Събитията за деня ще започнат още от 11.00 часа на "Стената на приказките" с музикалния проект на Венци Благоев и приятели - "Джаз импровизации с бои и ноти".…

Голямата любов не е като в приказките, голямата любов е твоята приказка, която ти сам пишеш

Голямата любов не е като в приказките, голямата любов е твоята приказка, която ти сам пишеш