27.10.2016

Завой на управляващите в Полша по закона за пълна забрана на абортите

Управляващите в Полша консерватори гласуваха в парламентарна комисия за отхвърляне на проект на закон, забраняващ почти напълно абортите, предадоха световните агенции. Това стана 48 часа след големи демонстрации на противници на забраната, станали известни като "Черен протест", в които се включиха по данни на полицията около 100 000 души. Гласуването в парламентарната комисия протече след бурни дебати снощи. Вотът срещу закона както изглежда е израз на промяна в позицията на управляващата партия "Право и справедливост", която досега подкрепяше проекта на закона. Според бившия премиер Ева Копач управляващите консерватори са се уплашили от протестиращите, излезли на улицата и затова са променили позицията си. Копач каза, че битката не е приключила, защото трябва проектът да бъде отхвърлен и от всички депутати. Това вероятно може да стане днес. Ден след масовите протести срещу проекта на закона полската премиерка Беата Шидло каза във вторник, че той е плод на гражданска инициатива, а не е предложение на нейното правителство. Тази инициатива събра в своя подкрепа 450 000 подписа, припомня Асошиейтед прес. Тя беше подкрепена и от Католическата църква.

Още

Агенцията по храните изтегля яйца от Полша, заразени със салмонела

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегля от търговската мрежа кокоши яйца с произход Полша, за които има съмнение, че са заразени със салмонела, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Мярката е наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), за кокоши яйца с произход Полша, разпространени на пазара на ЕС. Част от продукцията е доставена и в България. БАБХ приканва потребителите, закупили яйца с...

Изтеглят яйца от Полша, съмняват се за салмонела

Не консумирайте яйца с печат 3PL30221304 и 3PL30221321!

БАБХ изтегля от търговската мрежа кокоши яйца от Полша

Българска агенция по безопасност на храните изтегля от търговската мрежа кокоши яйца с произход Полша, за които има съмнение, че са заразени със Салмонела Ентеритидис.

Изтеглят от пазара яйца от Полша заради съмнения за салмонела

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегля от търговската мрежа кокоши яйца с произход Полша, за които има съмнение, че са заразени със Салмонела Ентеритидис.Мярката е наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи, за кокоши яйца с произход Полша, разпространени на пазара на ЕС. В хода на разследването е установено, че част от продукцията е доставена и в България.В тази връзка Агенцията за храните приканва потребителите, закупили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (ном...

БАБХ изтегля от пазара яйца от Полша заради съмнения за салмонела

Ако сте закупили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 ги върнете в магазина

Полша създава доброволческите войски

Министерският съвет на Полша прие във вторник проектозакон за създаване на териториални войски за отбрана (ВТО)- доброволни формирования, които да станат нов пети род войски в страната. „Действащата система за управление при кризи и гражданска защита се нуждаят от подкрепата на въоръжени сили, тъй като те не са в състояние да мобилизират необходимите човешки ресурси” мотивира се полският кабинет. ВТО ще подготвя във всеки регион по няколкостотин въоръжени по съответния начин и обучени войници доброволци, съобщава БГНЕС. Според плановете на Министерството на отбраната на Полша, в следващите две години в страната ще бъдат създадени 17 бригади на новите сили с по 1,5-2,5 хиляди доброволци във всяка. Те ще бъдат разположени във всички административни области на страната, а в най-голямата – Мазовецко воеводство - ще има две формирования. Очаква се в рамките между една и две години новата полска национална гвардия да се състои от 40-45 хил. души. Символ на бойците от ВТО ще стане изправен и озъбен вълк. Очаква се ВТО да работят по общи военни задачи в тясно сътрудничество с армията и да съдействат при провеждане на антитерористични операции, както и в случай на кризи от всякакъв род. Особено се подчертава, че те ще имат роля в борбата срещу т.нар „невоенни заплахи” (известни и като „хибридна война”, бел.ред.) В тази ситуация ВТО може ефективно да се бори с тях чрез провеждане на информационни и образователни акции. ВТО са един от приоритетите на сегашното ръководство на Министерството на отбраната на Полша и се предвижда финансова подкрепа на структурата с 3,6 милиарда злоти (над 0,83 милиарда евро) до 2019 г. Полската армия е една от най-активно реформираните и подсилваните в Източна Европа, а според анализатори силите за териториална отбрана се създават преди всичко, за да се отговори на засилената мощ на Русия. Законопроектът влиза в парламента и трябва да бъде одобрен от двете камари - Сейма и Сената. Кабинетът се надява, че новите правила ще влязат в сила от първия ден на 2017 година.