23.10.2016

В САЩ арестуваха втори Едуард Сноудън

51-годишен мъж с достъп до строго секретна информация е обвинен в нейното умишлено публикуване в интернет

Още

Без да напуска Русия, Едуард Сноудън е изкарал 200 хил. долара от видеоконференции в САЩ

 Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън, получил убежище в Русия, е изкарал през миналата година над 200 хил. долара от хонорари за участие във видеоконференции на различни американски обществени организации, предава  ТАСС. Това съобщи в събота телевизия Fox News. Така, например, Университета на Колорадо е превел на Сноудън 56 хил. долара за лекция. Бюрото на американските програми му е заплатило доста по-малко – само 3 хил. долара за 40-минутна презентация, 20-минутно обсъждане и 30-минутни отговори на въпросите на аудиторията. Адвокатът на американеца Бен Визнер не вижда нищо осъдително в бизнеса на своя клиент. „Няма нищо дори отдалеч напомнящо недостойна постъпка в това, че Сноудън изкарва пари за живеене, говорейки пред глобална аудитория по темата за следенето и демокрацията“, заяви юристът.

Едуард Сноудън постоянно пребивава виртуално в САЩ

Бившият сътрудник на американската агенция за национална сигурност, Едуард Сноудън, който е издирван в страната си, и получи убежище в Русия, редовно присъства на различни мероприятия в САЩ. Това става като използва дистанционно управляем робот с дисплей, съобщи вестник The

Руският посланик в САЩ обясни защо Москва няма да предаде Сноудън

Руските власти нямат нито морално, нито юридическо основание за екстрадирането на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, който вече три години се укрива от американската Темида в Русия. Това заяви посланикът на Русия в САЩ Сергей Кисляк, съобщава "Московский комсомолец" в сряда (12 октомври).

ФБР арестува сътрудник на Агенцията за национална сигурност

В САЩ ФБР е арестувало сътрудник на Агенцията за национална сигурност. Задържаният е заподозрян в кражба на класифицирана информация. Разследва се възможна връзка между него и разкритите неотдавна тайни хакерски инструменти, използвани за проникване в компютрите на противници като Китай и Русия, предаде Ройтерс. 51-годишният Харълд Томас Мартин е бил задържан още през август. Според източник на Ройтерс той е бил служител на консултантската фирма, за която работеше и бившият сътрудник Едуард Сноудън, разкрил преди три години данни за мащаба на събираната от агентите метаинформация. Това е вторият случай, при който сътрудник на разузнаването е уличаван публично в кражба на класифицирана информация. Негов адвокат обаче твърди, че Мартин не е имал намерение да предаде страната си.

САЩ не е изпращала искане за екстрадиция на Сноудън

  Русия не е получила искане от САЩ за екстрадиране на бившия анализатор на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън. "Русия не е получила искане за екстрадиция, в което трябва да се посочат престъпленията, в които той е обвинен. Те трябва да се знаят, иначе как да се защити човек. Ако той е виновен, дайте доказателства за вината му", каза днес пред журналисти адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена, съобщава БГНЕС. Сноудън, който през 2013 г. оповести информация за методите за електронно следене на американското разузнаване, включително незаконно подслушване на преговори на чуждестранни лидери. Спасявайки се от преследване от страна на американското правителство, той изпрати молби за убежище до повече от 20 страни, включително Русия. От 1 август 2014 г. той получи разрешение за пребиваване в тази страна в продължение на три години и оттогава е на територията на Русия. В САЩ, Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от закона за шпионаж. За всяко от тези престъпления той е заплашен от 10 години затвор. Представители на администрацията на САЩ многократно са заявявали, че смятат Сноудън за предател и няма да му бъде простено, защото е нанесъл сериозна вреда на интересите на националната сигурност. Тази седмица от интервю на Сноудън в „Гардиън“ стана ясно, че той очаква да бъде помилван от президента на САЩ Барак Обама преди той да напусне поста. 

Едуард Сноудън иска Барак Обама да го помилва

Едуард Сноудън, бившият консултант на американската Агенция за национална сигурност, който в САЩ е обвинен в шпионаж и избяга в Русия, поиска президентът Барак Обама да го помилва, преди да напусне Белия дом през януари 2017 г., предаде АФП.интервю за британския вестник "Гардиън" Сноудън твърди, че разкритията му са били благотворни за САЩ."Да, има закони, които изискват някои неща, но може би затова го има и правото на помилване - за изключенията, които изглеждат на пръв поглед незаконни, но ако ги погледнеш от морална, от етична гледка точка,...