28.10.2016

ЦИК утвърждава размера на бюлетината за президентския вот

Президентът ще направи обръщение към нацията преди началото на кампанията

Още

ЦИК информира хората с увреждания

Централната избирателна комисия уведомява, че за произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и националния референдум на 6 ноември 2016 г., избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление в 14-дневния срок (22 октомври 2016 г.), може да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това до 31 октомври 2016 г. (включително). Това съобщиха от ЦИК като от там уточниха, че разбира се, това може да се случи при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия....

Стартират водния цикъл във Враца, МОСВ дава 80 млн. лв.

Договор за безвъзмездна финансова помощ за довършване на водния цикъл на Враца беше подписан днес между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на града Калин Каменов. „80 млн. лв. предоставя МОСВ чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ за довършването на този изстрадал и изстрадан от гражданите на Враца проект - най-големият в сектор „Води“, каза министър Василева, съобщи БГНЕС. „Толкова години след старта му още не е завършен нито един компонент. Фазирането е голям успех на Министерския съвет - така спасихме от фалит община Враца, която или трябваше да осигури 80 млн.лв. за приключването му, или да върне вече усвоените милиони“, подчерта министърът. Тя обаче предупреди, че проектът продължава да е рисков. Той трябва да бъде приключен в рамките на 26 месеца, затова мобилизацията трябва да е на 100%. Министър Василева благодари на гражданите на Враца за търпението. „Проектът е изключително важен, защото ще се пречиства водата на целия град. Ще се подобри качеството на живот. Сега има рекордни аварии във ВиК мрежата, което създава неудобства на жителите. Загубите по тръбите са над 70%“, отбеляза министър Василева. В рамките на втората фаза ще бъде изградена и рехабилитирана още 36 км ВиК мрежа в градската част. Ще се извърши и реконструкцията на два магистрални водопровода, които доставят вода на Враца от яз. „Среченска бара“. В първата фаза от проекта работата по тях беше блокирана, защото азбестоциментовият нямаше законноустановен сервитут. Сега подробният устройствен план е готов и са осигурени средства за обезщетения на собствениците. Ще се извърши и пълното обновяване на ПСОВ с ново механично и електрооборудване, изграждане на нови и обновяване на стари сгради и съоръжения. Проектът за изграждане на интегрирания воден цикъл на Враца попада в категорията на „големите“ и е одобрен с решение на Европейската комисия от 17 декември 2009 г. Първоначалната му стойност е 136 373 288 лв., а размерът на безвъзмездната финансова помощ - близо 124 млн. лв. Липсата на добра организация при изпълнението доведе до голямо забавяне и превръщането му в един от рисковите. Някои от дейностите бяха изпълнени на 50%, а други – като рехабилитацията и реконструкцията на довеждащите водопроводи от яз. "Среченска бара" до града, не бяха стартирали. Спасителният вариант беше проектът да бъде фазиран, т.е. изпълнението и въвеждането в експлоатация на мощностите да се реализира в новия програмен период. На 5 август 2016 г. Европейската комисия даде зелена светлина за довършване на водния цикъл на града. „Днес вече трябваше са сме забравили за водния цикъл. Проектът беше провален. Сега за кратък период трябва да завършим дейности, проспани през годините,“ каза кметът на Враца Калин Каменов. 

Инициативният комитет на Радев и Йотова с жалба до ЦИК заради Десислава Атанасова

„По време на излъчване на парламентарен контрол по БНТ 1, станахме свидетели на грубо погазване на изборните норми на Изборния кодекс“. Това се казва в жалба до ЦИК от Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на републиката.

С 80 млн. лв. ще бъде довършен проектът за воден цикъл на Враца

Той продължава да е рисков и трябва да бъде приключен в рамките на 26 месеца

Валери Симеонов: Да се преразгледа решението на ЦИК и да се ограничи откриването на секции в Турция

Предизборната коалиция Обединени патриоти призовават за преразглеждане на решението на ЦИК и да се ограничи откриването на секции в Турция само на територията на дипломатическите и консулски представителства на България. За това говори в декларация от трибуната на НС председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов, пише БГНЕС. Откриването на допълнителни секции извън тях означава поредното манипулиране на изборите, вмешателство в суверенитета на България и в нейните вътрешни работи, каза той. На второ място те настояват МВнР да отправи остра протестна нота към посланика на Република Турция във връзка с предизборния натиск, оказван върху изселниците от България. Сред техните искания са и това да се отзове незабавно Надежда Нейнски, която изпълнява функциите на посланик, и да се замени с дипломат с опит и кариера, който да защитава интересите на страната последователно и отговорно. На брифинг Симеонов призова и за отзоваването на опозорилите българските интереси представители в европарламента и замяната със следващите по списъка във връзка с приета в ЕП резолюция за бежанския поток. Остро заклеймяваме поведението на БСП и ДПС, които извършиха огромно предателство, спрямо интересите на цяла Европа, най-вече на българския народ,каза той. Със своята подкрепа за резолюцията за насърчаване на миграцията и социализирането на всички тези авантюристи, които няколко години заливат Европа, е показано истинското лице на продажната коалиция БСП и ДПС, подчерта Симеонов. Резолюцията е приета с 339 гласа срещу 333 гласа, което означава, че гласовете на опозорилите българското си гражданство евродепутати ,всъщност, са обърнали гласуването и са позволили приемането на тази опасна и вредна за България резолюция,уточни депутатът. Според него тя е опасна, защото България е на предния фронт в тази нова война с миграцията, между два различни свята, между две различни религии. 

Подписаха договор за продължаването на водния цикъл във Враца

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Враца Калин Каменов днес подписаха договор за безвъзмездно финансиране на втората фаза от Интегрирания проект за воден цикъл на Враца. По него министерството на околната среда и водите, чрез Оперативна програма “Околна среда”, предоставя 80 милиона лева на община Враца за довършване на този, както го нарече министър Василева “изстрадал и изстрадан проект”. Тя припомни, че фазирането е постигнато с личните усилия на премиера Бойко Борисов. “С подкрепата лично на премиера, на вице...