25.10.2016

У нас започва работа новата гранична служба на ЕС

Служителите на новата структура ще работят в пълно сътрудничество с националните гранични власти

Още

Лавров: Продължаваме работа по "Турски поток" само след писмените гаранции от ЕС

  Русия е готова да продължи втората отсечка на „Турския поток“ само след писмени гаранции от ЕС за реализирането на проекта, предаде БГНЕС. Това заяви външният министър Сергей Лавров на среща с представители на Асоциацията на европейския бизнес. Той припомни, че руско-турското споразумение за „Турски поток“ предвижда тръбата да продължи към Европа, по-специално към Турция. „След неуспеха с „Южен поток“ ще сме готови да продължим тази отсечка на територията на ЕС след получаването на недвусмислени, официални, на хартия, гаранции за реализацията на проекта“, подчерта Лавров.

Пет държави удължиха санкциите срещу Русия с шест месеца

Пет европейски държави удължиха с шест месеца действието на санкциите срещу Руската федерация, информира РИА Новости, позовавайки се на заявление от страна на Съвета на Европейския съюз, предаде Фокус. Страните, решили да удължат срока на действие на ограниченията спрямо Москва, са Украйна, Черна гора, Албания, Лихтенщайн и Норвегия. В заявлението се съобщава, че държавите приветстват решението на Съвета от 15 септември тази година, което налага санкции срещу 146 руски граждани и 37 юридически лица.

Земетресение с 4,1 по Рихтер е усетено в Дурсунбей, Турция. Няма пострадали

Земетресение със сила 4,1 по скалата на Рихтер са регистрирали сеизмолозите, предава сайтът Earthquakenewstoday, цитиран от Фокус. Епицентърът е на около 20 км от град Йениндже, провинция Чанаккале, Западна Турция. Разстоянието от град Бурса е 57 км. Дълбочината епицентъра е била 8 км. Няма данни за пострадали хора или за материални щети.

„Първото професионално училище” за русалки отвори врати в Холандия

Омагьосващи рибени опашки, пробляскващи в тюркоазено и златно на повърхността на обществения басейн. Чудновати, но красиви същества, носещи се във водата с шнорхели и маски… Не, това не е част от приказен сюжет или фантастичен филм. Това е действителната атмосфера в новооткритото училище за русалки в Холандия. Считано за „първото професионално училище” за русалки, учреждението се намира в холандския град Зайст и цели да превърне всеки желаещ във въплъщение на Ариел и нейните морски сестри. „Тайната (за правилното плуване като русалка) се крие в правилната техника”, разказва професионалната „сирена” Кристал, която е основател на училището. Според нея цялото движението на жените риби идва от корема и превръща тренировката не само в удоволствие за сетивата, но и в интензивна водна аеробика. За нея обаче, основополагащо е усещането за свобода, с което водата я дарява. „Мога да отида навсякъде, където поискам. Във водата аз съм по-грациозна. Чувствам се по-красива и уверена. Единствено във водата съм лишена от напрежение, стрес и технологии”, споделя холандката. Най-често 27-годишната жена обучава своите ученици облечена само в банския си костюм с бюстие, във формата на миди, но на разположение има и 15-килограмова опашка, поръчана специално от Хавай и струваща близо 3 000 евро. Интересен факт е, че фирмата производител „Финфолк пръдъкшънс”, специализираща в изработването на реалистични силиконови опашки за русалки, е толкова затрупана с поръчки, че е необходимо да изчакаш между 9 и 12 месеца, за да получиш своята. Независимо от екстравагантната и твърде висока цена за подобно удоволствие. В академията, освен да плуват, проекторусалките се учат и как да подбират правилните костюми и аксесоари, как да си правят прически и грим, които да са водоустойчиви и как да се усмихват и да си държат очите отворени при провеждането на подводни фотосесии. В последния „клас” пък девойките изучават техники на гмуркане, задържане на въздух под вода и контролирано издишване на водни рингчета.

Правителството каза "да" на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада.

Започна делото за убийството в Брестовене след масов бой между два рода

Повече от година след масов бой в Брестовене, завършил с убийство, разследването стигна до съдебна фаза. По време на досъдебното производство заподозрени в извършването на престъплението бяха трима мъжа, обвинения обаче са повдигнати срещу двама от тях. 36-годишните Абедин Зекерие от Брестовене и Алеко Герджиков от Драгомъж са обвинени в извършване на убийство, извършено с особено жестокост, мъчителен за жертвата начин и по хулигански подбуди. 26-годишният Али Хакъ бил нападнат пред аптеката в селото от двамата, поводът бил стара вражда между н...