28.10.2016

В София каца най-големият пътнически самолет Airbus A380

 Най-големият пътнически самолет Airbus A380 пристига в София на 16 октомври, съобщи регионалният директор на Lufthansa за България Александър Толвет. Машината е на два етажа и разполага с 509 места в четири класи. Lufthansa има 14 машини от този модел, базирани във Франкфурт. „Летище София е абсолютно приспособено за кацането на този тип самолет“, заяви пилотът Марио Бакалов, който ще управлява машината при първия й полет до България. Lufthansa Technik в София скоро ще е най-голямото подразделение на дружеството извън Германия, обясни изпълнителният директор на компанията Даниел Хофман. В района на летище София, където се намират сградите на предприятието за ремонт и техническа поддръжка на самолети, вече е започнало строителството на нов хангар, който ще бъде най-големият на Балканите и ще може да обслужва от един до три самолета едновременно, каза той. В момента служителите на софийския клон са 1000, но предстои да бъдат наети още 300. От централата в Германия към София са пренасочени част от дейностите като логистика, планиране, IT и инженерни услуги, уточни Хофман. Инвестицията в разширението е 25 млн. евро за инфраструктура, плюс още 5 млн. евро за обучение на персонала. Строителните работи е планирано да приключат в края на лятото на 2017 г. До момента в българската база са инвестирани 40 млн. евро.

Още

Рицари на светлината в София за първия Лайънс форум в Източна Европа

София домакинства „Европа Лайънс Форум“, като за първи път международното събитие се провежда в държава от Източна Европа. В най-голямата благотворителна организация "Лайънс Интернешънъл" членуват близо 1 милион и 400 хиляди души от целия свят, които споделят общото убеждение, че обществото е такова, каквото ние сами го изградим. Асоциацията на Лайънс клубовете "Дистрикт 130 България" обединява отворените в страната клубове. Лайънс движението е създадено през 1917 година в Чикаго. Неговите членове са сред основателите на Организацията на обединените нации. Основната кауза на Лайънс интернешънъл в световен мащаб е свързана със зрението, затова често ги наричат "Рицарите на светлината". Организацията помага на хората с очни заболявания чрез осигуряването на медицинска грижа, грижи се и за загубили напълно своето зрение, отбелязва Боб Корли , международният президент на Лайънс Интернешънъл: Нашето мото тази година е следното: "Където има нужда, там има и лъв". Посрещаме нуждите на обществото, за да направим света едно по-добро място за живеене. По света има отворени повече от 200 Лайънс клуба. В България движението присъства повече от 25 години, а в страната има над 900 членове. Освен основният ни приоритет - зрението, предоставяме програми за защита на околната среда, кампании срещу световния глад, помагаме на хората, станали жертви на бедствия като земетресения, урагани и торнадо. И не на последно място, насочваме нашите усилия към развитието на младежта. Цвети Русинов е член на Лайънс интернешънъл от 1996 година. Той е пъвият управител на "Дистрикт 130 България". У нас Лайънс клубовете се основават след 1992 година, като първият от тях е създаден в град Карлово. Всеки клуб създава свой собствен живот, като си поставя собствени задачи, които изпълнява през годината, отбелязва Русинов:Нашият клуб се занимава със значими обществени задачи, например с християнизирането на Пантеона на възрожденците в Русе, с реконструкцията на средновековния скален манастир "Св. Димитрий Бесарбовски", с витражите в митрополитския храм в Русе, с благотворителност, свързана с домове за сираци. Русинов посочва, че вратите на елитните Лайънс клубове са отворени за представители на всички етноси и религии.Още за събитието и целите на Лайънс движението ще научите от звуковия файл.

Само в БЛИЦ! В София се появи батмобил! (СНИМКА)

Макар че Батман живее в Готъм сити, това не означава, че неговият автомобил не може да се озове и в... София. Всъщност столичанин се оказа горд собственик на превозното средство. Колата е заснета от бдителен гражданин, който я пусна в социалните мрежи.

Ето къде да отидете в София за Деня на народните будители

В Националния исторически музей /НИМ/ се подготвят да посрещнат по-необичаен, атрактивен, но и образователен начин тазгодишния Ден на будителите – 1 ноември. На 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които дойдат в музея, ще имат възможност да се учат на „Аз”, Буки”, „Веди”, на българската азбука, както е ставало през Възраждането – като пишат буквичките с дървени пръчици върху пясък. 

ВИП истерия за Гришо в София, чакаме Никол

Изкупиха най-скъпите билети на турнира

Състезатели от 14 страни въртят джаги в София, за да отидат на световното в Хамбург

След като преди година София беше домакин на състезание от международните серии по футбол на маса (джаги), сега за втора поредна година Международната федерация по този спорт гласува Интернационалните серии на Роберто спорт да се проведат в нашата столица. Дошли са отбори от 14 страни. Първите срещи започват днес от 10 часа, официалното откриване е по-късно днес, а надпреварата продължава до неделя. Турнирът е с ранг на Световно първенство и е най-престижното състезание по джаги за този сезон, за което у нас пристигна и елитът в този спорт. Близо 200 участници ще играят по единично, по двойки и отборно. Българските тимове са от Варна и София. Германия и Швейцария са основните ни конкуренти, но много силни са и отборите на Русия,  Австрия, Португалия, Иран. – обясни пред Ивайло Николов и Радио София Екатерина Атанасова – световна шампионка в този спорт и турнирен директор на това състезание от международните серии. - Победителите в някои от категориите ще получат правото да участват на световното първенство по този спорт догодина в Хамбург. Чуйте повече по темата.