28.10.2016

Меркел зае по-твърда позиция по преговорите за Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел е заела по-твърда позиция относно бъдещия достъп на Великобритания към единния европейски пазар, заявявайки, че няма да правят изключения, след като страната напусне ЕС.

Още

​Британската икономика е нараснала с половин процент след вота за Брекзит

Британската икономика е нараснала с половин процент за трите месеца след вота за Брекзит и се представя по-добре от очакванията, показват първите официални данни на националната статистика след референдума през юни. Много от прогнозите бяха за изпадане в рецесия. Главна заслуга за растежа има секторът на услугите.

Съветват германците, живеещи в Лондон, да не говорят на немски след "Брекзит"

Германският адвокат Кармен Прем, която живее в Лондон от 13 години, отправи съвет към сънародниците си, също живеещи в британската столица, да спрат да говорят на немски език на публични места, заради резултатите от британския референдум. Това предупреждение тя отправи чрез статия в немския вестник „Ди Велт”, съобщава „Новини Лондон”.

По-малко граждани на ЕС кандидатстват в британските университети след вота за Брекзит

Броят на кандидат-студентите за британски университети от други страни членки на ЕС е намалял с 9% след референдума от юни за прекратяване на членството на Обединеното кралство в блока, показва официална статистика, цитирана от "Ройтерс". Данните се отнасят до ограничен на брой специалности, за които се кандидатства до 15 октомври тази година, но са признак за отлив на интерес и за това, че референдумът за Брекзит възпира европейски граждани да следват на Острова. По-рано...

Филип Хамънд с добри новини за англичаните след Брекзит

Британската икономика отбелязва по-бърз растеж от очакването три месеца след Брекзитa. Ръстът за периода юли-септември е 0,5%, съобщи Националният статистически институт на страната, предава агенция "Фокус", позовавайки се на BBC. 

Британската икономика е отбелязала растеж след вота за Брекзит

Британската икономика е нараснала повече от очакваното през третото тримесечие въпреки несигурността след силно изненадващия вот на британците за напускане на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Парадоксът "Брекзит"

Анализът е на Ана Паласио за Project Syndicate Ана Паласио е бивш външен министър на Испания и бивш старши вицепрезидент на Световната банка. Тя е член на Държавния съвет на Испания, гост-преподавател в университета Джорджтаун и член на Глобалния съвет към Световния икономически форум за САЩ. Известната мисъл на френския математик Блез Паскал гласи „Единственото сигурно е, че нищо не е сигурно.“ Ако бе доживял да види „Брекзит“, нямаше да е толкова убеден в подобно твърдение. И докато балансираният изход остава вероятен вариант, несигурността и враждебността се покачиха през последните седмици. Това е и парадоксът „Брекзит“: колкото повече се точи идването на прагматизма в дебата, толкова по-голям е шансът ефектът на неизвестността да причини трайни вреди и върху Великобритания, и върху Европейския съюз. Предполагаше се, че това ще е месец, в който светът ще получи повече яснота по оста Обединено кралство – ЕС, докато Великобритания се готви да напусне алианса. Въпреки това, октомврийският Европейски съвет не подхвана темата за преговорите по „Брекзит“, което само затвърди липсата на посока, зададена от септемврийската неофициална среща на Съвета в Братислава, където бяха дадени единствено неясни обещания за единство. От своя страна, Обединеното кралство е във вихъра на горчивия спор между министър-председателя Тереза Мей и парламента относно ролята на самия парламент в преговорите. Появиха се и вътрешни разног...