20.10.2016

Още

Всеки втори лукс имот се продава в София

  Предлагането в старите квартали изостава от търсенето Над половината от сделките с луксозни жилища стават в София и това кара все повече предприемачи да насочват инвестициите си към сегмента, научи „Монитор”. Според Добромир Ганев, подобно е и съотношението при имотите от този клас, които са в строителство. По думите му в столицата повече   се строят малки затворени комплекси,   предлагащи лукс за обитателите си. На второ място според брокера е Пловдив и едва след него идват големите градове по Черноморието Варна и Бургас, като морската столица може и да е по-назад в тази класация. „В София има и повече проекти, които да са започнати за изграждане на скъпи жилища. Във Варна се построиха 2-3 комплекса, а също и около Бургас”, каза той. Относно търсенето и предлагането брокерът смята, че в София има някои квартали, където търсенето в сегмента остава по-високо от предлагането. „Затова и цените, дори на новите сгради, са доста високи”, уточни той. Ганев смята, че истински луксозните апартаменти, най-вече в столицата,   са в старите квартали в центъра,   а новите все още се опитват да достигнат това ниво. „Старите жилища са много по-луксозни и по местоположение, и по обеми и дори като материали. Те може да не са модерни, но не винаги модерното е скъпо. Често класиката е по-скъпа”, обясни той. Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че в столицата се правят около 80% от сделките в луксозния сегмент на жилищата. По думите й в столицата търсенето е по-голямо от предлагането. Други колеги на двамата брокери смятат, че интересът към сегмента ще се запазва и дори увеличава, защото българите с повече свободни пари активно търсят начин да ги вложат в луксозни имоти главно в София. Причината е, че такива жилища носят стабилен доход във времето и винаги имат стойност, която се покачва, независимо от състоянието на пазара като цяло. Основните дестинации за покупка на луксозни имоти в София са малко - около Докторския паметник и в „Лозенец” - край резиденцията и японския хотел. Справка в сайтовете за имоти сочи, че жилищата в София,   чиито офертни цени тръгват от 1 млн. евро са десетина.   Две от тях са на ниво от 1,3 млн. евро, като едната за последните 6-7 месеца е намалена с около 200 хил. евро. Максималните предложения са за жилища разположени в района на храм-паметника „Св. Александър Невски” и в близост до Народния театър. Други две оферти от по 1,1 млн. евро са за жилища в кв. „Изток”. През пролетта за тях се искаха с по стотина хиляди евро повече. Същият брой предложения от поне 1 млн. евро има и в най-големия престижен квартал в столицата „Лозенец”. Най-високата цена от 1,15 млн. евро е за жилище от 451 кв. м близо до Южния парк, а другата за апартамент на три нива, напълно обзаведен в модерен стил.

Всеки квартал в София – с един цвят на сградите

Общината готви наредба, която трябва да остави в историята кръпките по фасадите

Един от всеки четири имота в София се предлага на завишена цена, според консултантска компания

Собствениците на 25% от жилищата в София, обявени за продажба, чакат повече от година, докато стигнат до сделка с купувач. Данните са на една от консултантските фирми в бранша, а причината са завишените цени на тези домове. За разлика от тях, имотите с пазарни намират новите си собственици до месец. Купувачите успяват бързо да стигнат до сделка, най-вече заради големите обеми качествено ново строителство.  Продавачите са по-слабо ефективните играчи на пазара, тъй като новите сгради са сериозна конкуренция за тях, а тези, които очакват нереалистично скъпа сделка, остават разочаровани, сочат още данните за имотния пазар в столицата през изминалото лято. Нито продавачите на масивно, завършено строителство, които обикновено са физически лица, нито инвеститорите в нови сгради, са склонни на отстъпки в цените. По тази причина, повече от половината от сделките с жилища през изминалите месеци са били осъществени без никакви отстъпки в цените.  На мода отново са двустайните апартаменти – близо половината от сделките са за подобни жилища. По данни от миналия месец, най-скъпите жилища се търгуват в кварталите "Изток" и "Изгрев", следвани от тези в "Лозенец" и  в центъра на града.

Бежанците в София стачкуват, искат къща за всяко семейство и по 500 евро на всеки

Мигрантите от Сирия, настанени в бежанския център във „Враждебна” по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обявиха пред bTV, че започват гладна стачка от 9 часа днес. Те настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като по думите им там са били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

Край с кича по сградите в София! Всеки квартал със свой цвят

Строят небостъргачите и с разрешение от общинския съвет

Край с кича по сградите в София! Всеки квартал ще има негов си цвят

Строят небостъргачите и с разрешение от общинския съвет