21.10.2016

Лодка с пропалестински активистки не бе допусната да стигне до Газа

Плавателен съд с пропалестински активистки, опитващ се да се промъкне през морската блокада край ивицата Газа, бе спрян от военноморските сили на Израел.

Още

Валентин Иванов: LNG-терминалите ще бъдат революцията на Европа за газа

Всички страни знаят, че рано или късно въглеводородите ще поскъпнат. Самият Путин каза, че в момента липсват инвестиции за разработване на нови находища, а когато няма инвестиции, в един момент ще се получи недостиг на производството на въглеводороди и в този случай неминуемо пазарът ще направи така, че цената да расте стремително нагоре.

Властите в Палестина обвиниха Израел за смъртта на 10-годишно палестинче в Ивицата Газа

  10-годишно палестинско дете е било убито на Ивицата Газа. Към момента палестинските власти и свидетел на престъплението обвиняват Израел, но армията отрича да е имало каквато и да било размяна на огън, предаде БГНЕС. Ашраф Ал Кудра, говорител на Министерството на здравеопазването в Ивицата Газа, под управлението на радикалната палестинска групировка ХАМАС, твърди, че момчето е умряло близо до дома си на изток от Хан Юнес в резултат на изстрел от израелски войници. Свидетел на инцидента също заяви, че отговорен за убийството е израелската армия, която е открила огън от военната си база до Кисуфим. От израелските отбранителни сили обаче отричат истинността на твърденията.

Близо 80% от хората в Газа са живи благарение на международна хуманитарна помощ

  Населението на гъсто заселената Ивица Газа надмина 2 млн. души с раждането във вторник на момченцето Уалид Шаат в гр. Рафах, пише БГНЕС. В свое съобщение вътрешното министерство в ивицата, ръководена от „Хамас“, отчита, че след Шаат се е родила Лана Аяд в гр. Газа, с което населението на ивицата е станало 2 млн. и 1 човек. През септември в Ивицата Газа са се родили 4 983 деца, което означава, че на всеки десет минути на бял свят се е появявало по едно бебе. 294 бебета са починали веднага след раждането си, съобщават властите. Ивицата газа представлява територия с площ от 360 кв. км. и се намира под плътна израелска блокада откакто ислямисткото движение „Хамас“ взе с насилие властта там през юни 2007 г. Тогава „Хамас“ се добра до властта след седмици вътрешни битки с партията „Фатах“ на палестинския президент Махмуд Абас. Според търговската камара на областта безработицата там е около 50%, поради което повече от половината на населението на ивицата живее под нивото на бедността. По данни на международни организации около 80% от населението на Ивицата Газа преживява благодарение на международна хуманитарна помощ.

Населението на Ивицата Газа надмина 2 млн. души

Населението на гъсто заселената Ивица Газа надмина 2 млн. души с раждането във вторник на момченцето Уалид Шаат в гр. Рафах, предаде ДПА. В свое съобщение вътрешното министерство в Ивицата, ръководена от „Хамас“, отчита, че след Шаат се е родила Лана Аяд, с което насел

Москва и Анкара преговарят отново за цената на газа

Москва и Анкара са продължили преговорите си за цената на руския газ, заяви енергийният министър Александър Новак в интервю за в. "Хюриет", цитирано от агенция "Ройтерс". През октомври 2015 г. спорът между турския преносител "Боташ" и руската компания "Газпром" накара турската фирма да започне международна арбитражна процедура, като първото изслушване по казуса ще бъде през 2017 г. По-рано тази година бяха прекратени преговорите за проекта "Турски поток". Седмици след...