23.10.2016

Путин проведе спешен разговор с Ердоган 

Президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили по телефона ситуацията в Сирия, предаде РИА Новости.

Още

Ройтерс: Ердоган с разтърсваща реч за географските граници, дори те да „лежат на сърцата ни“

Турция зачита географските граници на всяка държава, дори ако тя „лежи на сърцата ни“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, очевидно визирайки иракския град Мосул, който някога е бил част от Османската империя, предаде Ройтерс.

Митов за Ердоган от Facebook: Границите в региона са окончателни!

Турският президент обаче имал т.нар. граници на своето сърце

Митов: Преводът на речта на Ердоган е различен от интерпретациите в медиите

Никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с последните изявления на турския президент Ердоган при откриването на учебната година в турския град Ризе.

Ердоган с остро изказване за османските корени на Турция

Поредно изключително остро изказване на тема „граници и история” направи турският президент Реджеп Ердоган. След като през последните седмици той и други високопоставени политици от южната ни съседка открито атакуваха договорите, с които се определят съвременните граници на страната, сега държавният глава директно противопостави 100-годишната светска традиция на османското минало, предаде бТВ. „Османците имаха държава с толкова дълбоки корени, че сривът й причини материални и морални рани на нашата нация. Нашите територии, които бяха 2,5 млн. кв. км през 1914 г. намаляха до 780 000 кв. км с подписването на Лозанския договор”, посочи Ердоган, цитиран от турския в.”Биргюн”. По думите му Турция не е успяла да защити историческите си граници (в по-ранно изказване на същата тема той посочи, че някои историци включват в тях Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови, като това предизвика по-силна реакция в Гърция и по-слаба у нас-б.р.). „Целта на поставянето на Турция в порочен кръг след 1923 г. е да бъдем накарани да забравим своите селджукски и османски корени... През 2016 г. не можем да действаме с начина на мислене от 1923 г.“, допълни Ердоган. Лозанският мирен договор до момента е смятан за външнополитически успех за светска Турция и нейния създател Мустафа Кемал. Междувременно, вестник „Катемерини” съобщи за инцидент с участието на гръцки и турски бойни самолети. Два F-16 на турските ВВС влезли в гръцкото въздушно пространство вчера следобед, при което били вдигнати по тревога два изтребителя. Други два турски самолета също нахлули и се стигнало до въздушен бой, при който не се съобщава за загуби от двете страни. Това е първият подобен инцидент в небето на Гърция от опита за преврат в Турция през лятото.

Трайчо Трайков: Слугуването пред Ердоган заплашва да изличи един век на българското достойнство

Настоявам за пълно и обективно разследване на безропотното предаване на Турция на всички опозиционери на Ердоган. Предаването на хора на чужда държава може да става само след съдебен контрол, написа кандидатът на РБ за президент Трайчо Трайков във фейсбук