22.10.2016

ТАНЮГ: Вук Йеремич е завършил втори в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН

Бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, кандидатът на страната за поста генерален секретар на ООН е останал на второ място по време на неофициалното гласуване в сряда в Съвета за сигурност на ООН. Той е застанал зад бившият министър-председател на Португалия Антонио Гутериш, който би трябвало да застане на мястото на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде ТАНЮГ.

Още

Сръбският кандидат за ООН Вук Йеремич в афера за десетки милиони евро

Бившият министър на външните работи на Сърбия и официален кандидат за поста на генерален секретар на ООН Вук Йеремич пряко е участвал в разпределението на средствата от черната каса в Демократическата партия, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Ройтерс: Бокова е втора

Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Това сочи анализ на агенция Ройтерс. Тя се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който най-вероятно ще бъде избран за наследник на Бан Ки-мун начело на световната организация. Според анализа на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак, пише bTV. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение и 9 – „против"...

Бокова е втора в гласуването за лидер на ООН

  Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Това сочи анализ на агенция Ройтерс, пише БГНЕС. Тя се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който днес трябва да бъде избран за наследник на Бан Ки Мун начело на световната организация. Според анализа на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение, 9 обезкуражаващи. Според същия анализ резултатът на Кристалина Георгиева е по-лош. Тя не е осма, а девета с 5 окуражаващи гласа, 2 без мнение, 10 обезкуражаващи. След вчерашния вот в Съвета за сигурност на ООН се открои един „явен кандидат“ бившият португалски министър-председател Антонио Гутериш. Веднага след гласуването бе разпространена информация, че българката Ирина Бокова е четвърта, но тя е с най-добрия резултат от дамите, изпреварвайки силните кандидатури на Хелън Кларк и Сусана Малкора. Издигнатата в последния момент от правителството на Бойко Борисов Кристалина Георгиева остана осма от 10 участници в надпреварата. 

Ирина Бокова води пред Кристалина Георгиева след поредното гласуване за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова заема четвърта позиция след последното гласуване за генерален секретар на ООН в Съвета за сигурност на организацията, стана ясно след вота. Бокова е получила 7 окуражаващи и 7 обезкуращаващи гласа и един без мнение. Новата кандидатка на страната ни Кристалина Георгиева е на 8-ма позиция с 5 окуражаващи, 8 обезкуражаващи и 2 без мнение гласа. На втора и трета позиция са съответно кандидатът на Сърбия Вук Йеремич и на Словакия Мирослав Лайчак, а на 5-та, 6-та и 7-ма - съответно новозеландката Хелън Кларк, аржентинката Сузана Малкора и словенецът Данило Тюрк. Бившият португалски премиер Антонио Гутериш е фаворит в последното предварително гласуване в надпреварата за поста Генерален Секретар на ООН. Очаква се утре кандидатурата му да бъде гласувана официално в Съвета за сигурност.

Кои са другите кандидати за генерален секретар на ООН

Освен Кристалина Георгиева и Ирина Бокова в надпреварата за поста генерален секретар на ООН остават още 8 кандидати. Безспорен фаворит в досегашните 5 неформални гласувания в Съвета за сигурност беше бившият португалски премиер Антониу Гутериш.На шестото анонимно гласуване в сряда за първи път петте постоянни членки, които имат право на вето, ще гласуват с цветни бюлетини. Така ще се разбере кои кандидати нямат шанс дори да са събрали подкрепата на повече от 9 страни от съвета. Двамата източноевропейци с най-силно представяне досега са бившият сръбски външен министър Вук Йеремич и настоящият първи дипломат на Словакия Мирослав Лайчак.

Ирина Бокова остана шеста след поредния вот в Съвета за сигурност на ООН

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да е начело в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН и след петото тайно гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Българският кандидат Ирина Бокова е на шесто място, съобщи Франс прес. Втори е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, а трети словашкият външен министър Мирослав Лайчак.По-рано този месец премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че правителството може да преразгледа позицията си кой да бъде българският кандидат: Няма как след 26-и, ако не e първа или втора, да водим тази тема и тогава ще преценим всички заедно какво да направим, каза премиерът Борисов.Еврокомисарят Кристалина Георгиева, чието име се спрягаше в медийни публикации, заяви преди дни, че решението, дали да стане кандидат, ще е на българското правителство.Следващият вот ще е на 9 октомври. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че на този вот бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, ще са с различен цвят от тези на десетте непостоянни членки. Гласуването обаче ще остане тайно. Това ще позволи на кандидатите да видят, дали някоя от петте постоянни членки ще им наложи вето.