25.10.2016

Бял дим за генсек на ООН

Съветът за сигурност се обедини около Антонио Гутереш, двете българки след него Португалецът Антонио Гутериш ще е следващият генерален секретар на ООН. В рядка демонстрация на единство, 15-те страни-членки на Съвета за сигурност се обединиха около кандидатурата му при шестото поред гласуване, което този път беше с цветни бюлетини. Изборът му ще бъде формално потвърден днес, съобщи „Гардиън". Зад него останаха двете българки, борещи се за поста – Ирина Бокова зае четвъртото място, а ...

Още

Убити и ранени по време на протести срещу ООН в Централноафриканска република

4 цивилни бяха убити, а 14 други бяха ранени по време на протести в Централноафриканска република (ЦАР) срещу военното присъствие на ООН в страната, съобщава „Ройтерс”. Сред ранените са и 5 миротворци на ООН. Причина за демонстрациите е желанието да бъдат изтеглени от страната над 10,000 войници от Мисията на ООН в Централноафриканската република (MINUSCA) заради недостатъчни усилия да бъдат защитени африканските граждани. През последните седмици военните бяха обвинени и за редица смъртни случаи, пише БГНЕС. В официално изявление силите на MINUSCA осъдиха протестите като „клеветническа кампания” срещу миротворците и заплашиха с „международно наказателно преследване” лицата, които са упражнили насилие срещу мисията. ООН се намеси в ЦАР през 2014 г., след като година по-рано там започна серия от сектантски кръвопролития и атаки между християнски и мюсюлмански групи. Впоследствие хиляди бяха заклани, а 1/10 от населението емигрира. 

ООН: България и Израел подхранват войната в Южен Судан

Поверителен доклад на Организацията на обединените нации обвинява България и Израел в подхранването на войната в Южен Судан чрез продажба на оръжия на местното правителство, предава кенийският вестник Daily Nation, предаде Фокус. Въпросният доклад е бил обсъждан от панела експерти на ООН в четвъртък миналата седмица по време на заседание на Съвета за сигурност.  Страната ни е спомената в ролята на голям снабдител на оръжия за суданското правителство. „Доказателствата обрисуват мрежи, чрез които поръчките на оръжия се координират от доставчици в Източна Европа и Близкия изток и след това се прехвърлят чрез посредници до Южен Судан“, гласи докладът на Организацията.

Daily Nation: България и Израел подхранват войната в Южен Судан, гласи поверителен доклад на ООН

Поверителен доклад на Организацията на обединените нации обвинява България и Израел в подхранването на войната в Южен Судан чрез продажба на оръжия на местното правителство, предава кенийският вестник Daily Nation, цитиран от "Фокус".

ООН не били отговорни за провала на евакуирането от Алепо

ООН заяви, че отговорни за провала на операцията за евакуиране на болни и ранени от Алепо са едновременно въоръжените групировки, сирийското правителство и местните власти.

ООН набира $ 400 млн. заради холерата в Хаити

Обединените нации се стремят да осигурят 400 млн. долара, за да бъде реагирано на холерата в Хаити. С половината от сумата, 200 млн. долара, трябва да бъдат покрити плащания и подкрепа за семействата и общностите, засегнати от болестта, заяви високопоставен представител на ОО

Над 80 хуманитарни организации не искат Русия като член в ООН

Повече от 80 хуманитарни организации настояват Русия да не бъде допускана за член на новия състав на Съвета по правата на човека на ООН заради ролята си в Сирия, пише БГНЕС. Сред инициаторите на акцията са „Хюман райтс уоч” и CARE International. Инициативата е подета в навечерието на подновяването на 14 от 47-те членове на Съвета. Русия, Хърватия и Унгария си оспорват две места, запазени на регионален принцип за Източна Европа. Организациите, подписали искането, настояват страните членки „да вземат под внимание ролята на Русия в Сирия”. В петък Общото събрание на ООН ще избере новите 14 членове, които имат тригодишен мандат, считано от 2017 година. Съветът по правата на човека е международен правозащитен орган в системата на ООН, заменил Комисията на ООН по правата на човека.