21.10.2016

МВФ очаква по-слаб икономически растеж в САЩ и развитите страни

Подобрени са прогнозите само за развиващите се азиатски пазари, особено за Индия. Политическите рискове в развитите икономики се превръщат в най-голямата заплаха за световната икономика, предупреди МВФ в последния си доклад за глобалната икономика и понижи прогнозите си за икономическия растеж на САЩ и други богати икономики до 1.6%. Въпреки това МВФ очаква добро развитие при развиващите се пазари, които като група общо ще увеличат брутния си вътрешен продукт (БВП) с 4.2%. Така...

Още

МВФ очаква незначително влияние на Brexit върху икономиката на САЩ

Решението на британците да гласуват за напускане на Европейския съюз причини несигурност и повишен риск за икономиката на САЩ, но до този момент сякаш изглежда, че това вероятно ще окаже доста "незначително" влияние върху американския икономически растеж, заяви Международният валутен фонд, цитиран от агенция Ройтерс. В своя официален годишен преглед за икономиката и политиката на САЩ, МВФ отбеляза, че гласуването на 23-ти юни в подкрепа за Brexit е предизвикало повишение на т.нар. "тегловна стойност на долара" спрямо останалите основни валути около 1%, което обаче е било по-малко, отколкото опасенията, докато фондовите пазари доста бързо са се възстановили от първоначалните загуби понесени непосредствено след вота в Обединеното кралство. В същото време е имало значително понижение на доходността на 10-годишните американски държавни облигации с оглед на техния статут на "инвестиция-убежище", което обаче е довело до разхлабване на финансовите условия, намалявайки цената за финансиране в бизнеса и на жилищния пазар. Нетният ефект върху икономическия растеж от това събитие е доста незначителен, посочи пред репортери Найджъл Чолк, който е ръководител на мисията на фонда за Съединените щати. Това накара МВФ да запазени непроменени своите предишни прогнози за американски икономически растеж от 2,2% за 2016 и от 2,5% за 2017 година, които бяха оповестени точно един ден преди британския референдум. Фондът все пак отбеляза, че колебанията на финансовите пазари или по-нататъшно покачване на стойността на долара представляват риск за влошаване на растежа на САЩ, като в същото време вижда възходящ риск от цените на петрола, включващ забавяне на положителния ефект върху потреблението (от ниските петролни цени), но и отслабване на негативния ефект върху икономиката, дължащ се до скоро на намаляващите инвестиции, свързани с добива на "черното злато". МВФ обаче посочи, че "по-сложеният и опасен" риск пред американската икономика е свързан с факта, че потенциалният темп на растеж може да бъде по-нисък, отколкото бяха предишните очаквания. Според фонда растежът през следващите години при този сценарий може да се установи на ниво доста под 2 на сто. В доклада на екипа на МВФ също така се отбеляза, че САЩ е изправен пред съвкупност от сили, които ще натежат на бъдещия растеж, включваща нарастването на дела на работната сила, която скоро ще се пенсионира, остаряващата базисна инфраструктура, слабото повишаване на производителността, както и пазар на труда и бизнес, които изглеждат по-слабо адаптируеми при преразпределяне на човешкия и физически капитал. Бордът на директорите на фонда подчерта необходимостта властите във Вашингтон да предприемат широк спектър от мерки за справяне с по-дългосрочните предизвикателства, включително увеличаване на федералните разходи за инфраструктура и постигане на споразумение за имиграционна реформа, базирана на уменията.

МВФ: Последиците от Brexit върху икономиката в САЩ ще са пренебрежими

Фондът посочва, че референдумът доведе до ръст в долара, който обаче е по-малък, отколкото бяха опасенията

МВФ: САЩ са заплашени от дългосрочно забавяне на растежа

Средната класа в САЩ се е свила до най-малкия си размер от 30 години.Икономиката на Съединените щати е изправена пред значими "насрещни ветрове" и негативни тенденции, включително свиване на средната класа, които могат да забавят растежа й в дългосрочен план, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ). В годишната си оценка за икономиката на САЩ МВФ все пак изтъква, че страната е "в добра форма", като се имат предвид 2.4 млн. нови работни места, създадени през последната година. Фондът...

МВФ предупреди САЩ заради бедността и неравенството в страната

Международният валутен фонд предупреди Съединените американски щати за бедността и нарастващото неравенство, подчертавайки, че те може да ограничат икономическия потенциал на страната, предава AFP, цитирана от Фокус. МВФ също така намали прогнозите си за икономически растеж на САЩ през настоящата година от 2,4 % до 2,2 %.

Фед очаква относително скорошно повишение на лихвените ставки, показва стенограма от септемврийското заседание

Членовете на Федералния резерв преценяват, че е оправдано "относително скорошно" повишение на краткосрочните лихвени проценти, ако икономиката на САЩ продължава да се засилва, но те изглеждат разделени по въпроса относно най-подходящото време за подобно решение, показват протоколи от последното заседание, проведено на 21-ви и 22-ри септември. Някои от участниците смятат, че би било подходящо да се повиши целевия диапазон на федералната фондова лихва сравнително скоро, ако пазарът на труда продължава да се подобрява и икономическата активност се засилва, докато други предпочитат да се изчакат по-убедителни доказателства, че инфлацията се придвижва към заложеното целево ниво от 2%, посочва оповестената в сряда вечерта стенограма от септемврийската среща на Фед. В обобщените икономическите прогнози, представени непосредствено след края на септемврийското заседание, мнозинството от американските централни банкери отбелязаха, че би било подходящо да се повиши еднократно основната лихвена ставка преди края на настоящата година. Оповестената снощи стенограма показва, че решението за запазване на лихвите без промяна е било взето "на косъм". Трябва да се има предвид, че на срещата през септември трима от членовете на Фед гласуваха за незабавно повишение на лихвата с 25 базисни пункта към нов диапазон между 0,5% и 0,75%, докато останалите седмина членове с право на глас подкрепиха запазване на досегашните лихвени нива между 0,25% и 0,50%. Това сякаш потвърждава очакванията на инвеститори и анализатори, че Фед ще вдигне основната си лихва на последното за годината заседание през декември, тъй като шансовете това да стане факт на срещата в началото на ноември изглеждат малки с оглед на предстоящите на 8-и ноември президентски избори в САЩ. В протокола от последното заседание се отчита, че е имало разумни аргументи както за увеличаване на лихвите още през септември, така и аргументи да се изчака допълнителна информация за състоянието на пазара на труда и на инфлацията, преди предприемане на подобен ход. Въпреки че през миналата седмица МВФ намали рязко своите прогнози за растежа на БВП на САЩ през 2016 година до 1,6% от юлска прогноза за експанзия от 2,2 на сто, стенограмата от септемврийското заседание показва, че членовете на Фед не виждат сериозна заплаха за американската икономика. Мнозинството централни банкери са заявили, че икономиката има шанс за по-добро от очакваното представяне, като неколцина от тях са отчели намаляване на рисковете, свързани с Brexit (излизане на Великобритания от ЕС). След оповестяване на протоколите от последното заседание на Фед, фючърсите на федералната фондов лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват на едва 9% шансовете за вдигане на лихвите ставки на следващата среща на 1-ви и 2-ри ноември, но на около 65% вероятността за подобен ход на заседанието на 13-ти и 14-ти декември.

Колебливо представяне на европейските борси след подновен натиск от продажби в банковия сектор

Европейските фондови борси отвориха на червена територия за трета поредна сесия на търговия с оглед на подновен натиск от продажби на банкови акции и в частност на акциите на Дойче банк. Търговията във Франкфурт стартира с първоначален спад на акциите на Дойче банк с над 3%, тъй като европейските инвеститори бяха разочаровани от липсата на споразумение през уикенда между нейния шеф Джон Краян и Министерството на правосъдието на САЩ за намаляване на наложената от американските власти глоба на водещия немски кредитор в размер на 14 млрд. долара. Джон Краян взе участие на проведената през уикенда годишна среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон и имаше надежди, че той може да използва събитието, за да проведе преговори с Правосъдния департамент за намаляване размер на наложената глоба. Липсата на позитивни новини обаче провокира първоначално понижение на акциите на Дойче банк с над 3% и на целия индекс Stoxx Europe 600 Bank index - с 1,1%, което допринесе за негативен старт на основните борси на стария континент, като общият индекс Stoxx Europe 600 излезе за кратко на загуба от 0,4 на сто, понижавайки се за трета поредна сесия на търговия. Последва ограничаване на част от първоначалните загуби в банковия сектор, като акциите на Дойче банк вече губят само 1% от стойността си, докато банковият индекс Stoxx Europe 600 Bank се понижава с едва 0,25%. В същото време има париране на сутрешното понижение на петролните цени и фючърсите на американския лек суров петрол вече поскъпват с 0,68% към 50,15 долара за барел, а на петрола сорт брент - с 0,89% към 52,39 долара за барел. Това се отразява позитивно както на акциите на енергийните компании, така и на минно-добивните, като акциите на Antofagasta PLC нарастват с 0,4%, на Anglo American PLC - с 0,88% и на Fresnillo PLC - с 1,74%. В резултат на това общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече излиза на позитивна територия, нараствайки с 0,19%, немският индекс DAX се повишава с 0,56%, френският CAC40 - с 0,39%, италианският MIB - с 0,76%, испанският - с 0,49%, а британският FTSE100 - с 0,2%.