28.10.2016

Военното министерство скри поръчката за двигателите за МиГ-29

Военното министерство спря обществената поръчка за нови или ремонтирани двигатели за старите съветски изтребители МиГ-29 и обяви, че преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата. Това става ясно от документи, публикувани на сайта на ведомството. Няколко часа по-късно военният министър Николай Ненчев уточни на специална пресконференция, че прякото договаряне ще се извършва със същата единствена компания, която бе допусната до търга - българската "Авиостарт" ЕООД....

Още

Варненци на протест срещу нелегалните имигранти

Страхуват се, че у нас може да влязат наркотрафиканти и джихадисти

Варна отново на протест срещу влизането на нелегални мигранти у нас

Мотото му е „Спрете измамата със сирийските бежанци“

Унгария ще съди ЕС за мигрантските квоти

Унгария ще съди Европейската комисия и ще се съпротивлява на задължителните квоти за разпределяне на мигранти, ако Брюксел не ги свали от дневния ред на следващата среща на върха. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан и допълни, че следващия месец ще внесе искане за промени в унгарската конституция, с които да се забрани приемът на бежанци.

БСП и Станишев на различни мнения за резолюцията за мигрантите

На противоположни позиции се оказаха лидерът на ПЕС Сергей Станишев и БСП за резолюцията на Европейския парламент, която днес разбуни духовете в българското Народно събрание. Според говорителя на парламентарната група на "БСП Лява България" Жельо Бойчев в резолюцията освен постановки за спазване на правата на човека има и постановки, които могат да се тълкуват двуяко - като хипотезата, че икономическата миграция помага за икономическия растеж. "Ние се разграничаваме от гласуването на...

Скандал в парламента заради "правата на човека и миграцията в трети държави"

Резолюция на Европейския парламент относно "правата на човека и миграцията в трети държави" предизвика скандал между ГЕРБ и БСП в парламента. От ГЕРБ обвиниха, че евродепутатите на БСП и ДПС са подписали резолюцията, която според тях насърчавала миграцията. Лидерът на БСП се разграничи от евродепутатите си и каза, че подписването на този документ не е съгласувано с нея.

Изгонените от "джунглата" мигранти търсят убежище по улиците на Париж

 Хиляди мигранти от вече затворения лагер в севернофренския град Кале са намерили нови обиталища по улиците на Париж през последните дни. Вчера френските власти обявиха евакуацията на лагера за приключила. Правозащитници обаче предупреждаваха, че много от мигрантите са напуснали т.нар. "Джунгла" предварително.Транзитният център за мигрантите в Кале е закрит, разчистването на терена е започнало и според областната префектура до понеделник вечер бившият лагер ще бъде напълно заличен. И все пак стотици мигранти са прекарали миналата нощ в района - в още неразрушената част на лагера или направо под открито небе. Според хуманитарни асоциации повечето изпаднали от процедурата по преместването са непълнолетни,  изостаналата група непрекъснато нараства, предимно с младежи. Някои твърдят, че в автобусите не е имало място за тях. Стотици се надяват да отидат при свои роднини във Великобритания, други търсят подслон във Франция.През последните дни около 6000 мигранти бяха настанени в приемни центрове из страната, но според асоциациите поне 2-3000 души са напуснали "Джунглата" в Кале преди евакуацията, най-вече в посока Париж. За няколко дни импровизираните лагери в североизточната част на столицата преляха от нови обитатели. Опашките пред пунктовете за безплатна храна растат. Расте и безпокойството от нова хигиенна и хуманитарна криза, както споделят жителите на района.Париж не беше включен в регионите, приели мигрантите от Кале, тъй като столичните центрове за бежанци отдавна са препълнени. Строящият се нов център в северния край на града ще може да подслони най-много 600 души.