21.10.2016

Отиваме на пряко договаряне за доставка на двигатели за самолетите МиГ-29

Министерството на отбраната в крачка смени процедурата за ремонт на самолетите МиГ-29. Преминава се към пряко договаряне за доставка на десет двигателя за самолетите, обяви министър Николай Ненчев:  Преминаваме към пряко договаряне, за да постигнем по-добри условия. Нямаме безпокойство относно това дали бихме могли сами да продължаваме да изпълняваме мисията по охрана на въздушното ни пространство. Това бихме могли да го правим успешно.  Военният министър заяви, че са спазени всички изисквания на Закона за обществените поръчки и са положени усилия за успешно завършване на процедурата. Той посочи, че през април 2017 година армията ни ще остане само със седем самолета МиГ-29: Поради тази причина ние се опитваме да договорим по-добри условия по отношение на сроковете, за да получим съответните двигатели малко по-рано, за да обезпечим изцяло не толкова възможността за охрана на въздушното ни пространство, колкото да осигурим пилотите ни да имат необходимия нальот. 

Още

Виктор Орбан: Разпределението на мигрантите в ЕС е в задънена улица

Унгарският премиер поискал въпросът да бъде изваден от дневния ред на съюза, но предложението му е било отхвърлено от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

Втора степен на опасност за мигрантско нахлуване наредила министър Бъчварова

Усилията са ни да бъдем подготвени, ако има извънредно събитие, посочи силовият министър. Ние не можем да пренебрегнем тази опасност, подчерта Бъчварова и допълни, че се действа в интерес на всички български граждани. Създадена е такава организация, че ни

Протести срещу мигрантите се провеждат тази вечер в София, Варна и Ямбол

Засилени мерки за сигурност предприема столичната полицията заради насроченият за тази вечер протест в София, срещу мигрантите. От МВР уточняват ,че при необходимост ще бъдат затваряни улици поетапно в района на булевард "Мария Луиза" и околните пресечки. На площад "Света Неделя", където е сборният пункт на протестиращите, ще се извършват проверки за оръжие и други забранени предмети. Хора в нетрезво състояние или под въздействие на опиати няма да бъдат допускани.   Подобен протест ще се проведе тази вечер и в Ямбол. Конкретният повод за организиране на шествието е срещу настаняването на бежанци в елховското село Бояново. Проявата е организирана от група майки в социалните мрежи. Те ще настояват, както пред местната, така и пред централната власт, на територията на бившите казарми в село Бояново да не се създава мигрантски център. Предстои протест и в село Бояново. Очаква се недоволни от мигрантите да протестират и във Варна.

Орбан: Разпределението на мигрантите в ЕС е в задънена улица

Обсъждането на въпроса за разпределението на мигрантите и бежанците в Евросъюза навлезе в задънена улица, министър-председателите на страните от ЕС се надяват да изготвят решение през декември, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от агенция Ройтерс.

Бъчварова: Задействана е втора степен за опасност от мигрантските потоци

Задействано е второто ниво на плана за действие при извънредни ситуации във връзка с евентуално засилване на мигрантските потоци по българо-турската граница. Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента.

Специалните части на армията са установили и върнали близо 350 нелегални мигранти

Само специалните части на българската армия са установили около 350 души нелегални мигранти, опитващи се да влязат у нас през последния месец. Това каза при посещението си на границата край Малко Търново министърът на отбраната Николай Ненчев. Той отказа да уточни колко военни са на границата, но поясни че при нужда могат да се дислоцират още около 2 000 души. Относно слуховете, че край Звездец ще се изгражда бежански лагер, министърът уточни, че темата не е обсъждана в Министерския съвет. Ненчев постави висока оценка за работата на военните по границата и добави, че се готвят за дългосрочна мисия: Информацията, с която разполагам, не е оптимистична. Всичко онова, което се случва в Афганистан, в Сирия, в Ирак, Иран, Либия, не ми дава основания за особен оптимизъм. Полковник Димитър Бучков, началник щаб 68-а бригада "Специални сили", поясни, че на установените мигранти не е позволено да минат границата: Тоест, предотвратили сме навлизането на мигранти на територията на Република България, в различни райони, 120 квадратни километра ни е районът. Бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора механизирана бригада, допълни, че маршрутът на мигрантите се мени непрекъснато: Потоците се пренасочват. Когато съсредоточим усилията в едно направление, те веднага се пренасочват към някакво друго.