28.10.2016

Преминава се към пряко договаряне за доставката на двигатели за МиГ-29

Целта е постигане на по-добри условия за цената и сроковете, каза Николай Ненчев

Още

Десетки мигранти скитат из разтурения лагер край Кале

Напускайки "Джунглата", някои подпалваха палатките

НАТО ще помага за спиране на нелегалната миграция през Средиземно и Егейско море

НАТО ще продължи да помага на Европейския съюз в борбата с нелегалната миграция, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. На срещата си в Брюксел министрите на отбраната от държавите членки са се договорили да бъде удължена мисията на НАТО в Егейско море, която иначе трябваше да приключи в края на 2016 г. Благодарение на съвместните ни усилия заедно с Гърция и Турция потокът на мигранти намаля значително. По тази причина снощи решихме да удължим разполагането на наши сили в Егейско море. Променяме ситуацията, като благодарение на сътрудничеството си постигаме повече, отколкото бихме могли в изолация, обясни Столтенберг.Генералният секретар каза също, че НАТО ще помага и на европейската мисия "София", която е насочена срещу трафика на хора в Средиземно море.Ситуацията в Средиземно море остава много сериозна. Продължаваме да ставаме свидетели на нелегален трафик на хора и на рекорден брой загинали. Снощи съюзниците от НАТО решиха, че новата операция на Алианса "Морски страж" ще подкрепя операцията на ЕС "София". До две седмици кораби и самолети на НАТО ще бъдат в централното Средиземноморие, допълни Столтенберг.Турция обаче е против удължаването на мисията на НАТО в Егейско море, предаде Ройтерс. Намаляването на мигрантите, които се опитват да достигнат Гърция, означава, че вече няма нужда военни кораби да патрулират в района на турските брегове. Това е обяснил турският военен министър Фикри Ъшък на колегите си в Брюксел. Това беше временна мисия и целта й беше постигната, не е необходимо да бъде продължавана, каза днес Ъшък пред репортери.

До две седмици кораби на НАТО влизат в помощ срещу трафика на мигранти

Операция "Sea Guardian" на НАТО за пресичане на трафика на мигранти в Средиземно море ще започне до две седмици. Кораби и самолети на НАТО ще помагат на силите на ЕС в Централно Средиземно море. Това решиха министрите на отбраната на НАТО. Корабите на Гърция и Турция ще започнат да дават дежурства по наблюдение от началото на ноемри. България ще се включи с една фрегата.

Децата мигранти - деца с права като всички други

Евродепутатите призоваха ЕС правата на децата да бъдат спазвани и уважавани, независимо дали са мигранти или не. Европейската комисия трябва да престане да бъде толкова бюрократична, Съюзът има структури, има механизми и трябва да започне да действа, защото дори достъпът до основното право на образование не винаги се зачита, заявиха евродепутати по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Депутати от Патриотичния фронт и "Атака" искат да позволят използване на сила срещу мигрантите на границата

Проект за решение на Народното събрание, внесен от депутати от Патриотичния фронт, "Атака" и членове на БДЦ, предвижда военните да получат повече правомощия по защита на границата, всички центрове за настаняване на мигранти да станат от затворен тип, а България спешно да подпише споразумения за реадмисия с държави от Африка и Централна Азия. Според проекта, всеки опит за преминаване на границата извън граничните пунктове "трябва да бъде възпрепятстван с употреба на сила, в това число използване...

НАТО се присъединява към ЕС срещу нелегалната миграция в Средиземноморието

Военните министри на страните от НАТО подкрепят мигрантската операция на ЕС „София" в Средиземно море, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. До две седмици кораби и самолети на алианса ще пристигнат в района, увери той. Меркел: ЕС трябва да спре нелегалната миграция „Положението в Средиземно море остава много сериозно. Продължава незаконното превозване на хора и трагичната гибел на голям брой хора. ...