24.10.2016

Прекратена е поръчката за двигатели за МиГ 29, министерството преминава към пряко договаряне

  Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата за доставяне на двигателите. Поръчката за доставка на 10 двигателя за самолет МиГ-29 е прекратена. Тя беше обявена от военното министерство в средата на април, пише БГНЕС. Прякото договаряне се налага поради „заявените намерения от страна на Военновъздушните сили за постигане на по-добри условия, касаещи сроковете за доставка на 10 двигатели РД-33, сер. 2, за самолети МиГ-29”. „Всичко това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС”, казват от ръководеното от Николай Ненчев министерство. Още на 2 август в авиобаза Граф Игнатиево, военният министър обяви, че българските въоръжени сили имат толкова самолети, колкото са необходими. Тогава той се похвали, че ще получим последните два двигателя от Полша, а ВВС ще получат още 10 двигателя по силата на тази обществена поръчка. Преди месец на заседание на Комисията по отбрана в парламента, той отново заяви, че през ноември ще получим допълнително 2 двигателя от Пошла и в рамките на тази година би следвало да получим още 10. Така, министърът пресметна, че в края на годината ще имаме 6 МиГ-29 в летателна готовност. Оказа се обаче, че вчера, 4 октомври, има решение за прекратяване. От мотивите става ясно, че единственият участник, допуснат до участие в процедурата декларирал доставка на нови двигатели, които ще бъдат произведени през 2017 г. както и ремонтирани такива отново през 2017 г. „Към датата на провеждане на процедурата участникът не може да предложи нито произведени, нито ремонтирани двигатели, които да може да достави”, се казва в доклад на комисия за възлагане на обществената поръчка. Комисията е категорична, че единственият поканен участник не отговаря на изискванията. В докладът й е записано още, че при отваряне на ценовото предложение, комисията констатира, че общата предложена крайна цена е 42 721 202,5 млн. лв., при планирани финансови средства по процедурата в размер на 36 000 000 лв.

Още

Щрахе: Политиката на Меркел доведе Европа до постоянна мигрантска заплаха

Бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел е „престъпна“ и е довела до неконтрилуем наплив, който е поставил „цяла Европа под заплаха“. Това заяви лидерът на „Партия на свободата на Австрия“ Хайнц-Кристиан Щрахе, пише вестник Die Krone, цитиран от Фокус. „Тя е най-опасният политик в Европа. С нейната политика на добре дошли тя отвори всички врати за ислямисти, икономически мигранти и други, чиито мироглед не се вписва с нашия в Европа. Тази инвазия ще разтърси из основи нашата социална структура“, категоричен бе австрийският политик, според когото не е изключен и сценарий за гражданска война на континента.

Военното министерство ще даде 30 млн. лв. за 4 нови и 6 стари двигателя за МИГ-2

Министерството на отбраната кани за пряко договаряне „Авиостарт“ ООД

Стотици мигранти бяха изведени от лагера край Кале

С автобуси ги откарват към центрове в цяла Франция

Шофьор наблъска 45 мигранти в микробус

Всички са от Афганистан и Пакистан, но и с документи

Мигрантите, предизвикали безредиците в Харманли, искали да бъдат прехвърлени в Сърбия

Стотици мигранти, настанени в приемен център в българския град Харманли, са участвали в днешните безредици, предава австрийската медия ORF, цитирана от Фокус. Търсещите убежище са настояли да бъдат прехвърлени в съседна Сърбия, тъй като не искат да останат в България. В тази връзка мигрантите са поискали дори да бъдат съпроводени до българо-сръбската граница от сили за сигурност. Съгласно разпространените данни в протеста са взели участие около хиляда мигранти.

Полицията задържа 45 нелегални мигранти в микробус на АМ "Хемус"

45 нелегални мигранти бяха заловени от МВР в товарен микробус на магистрала "Хемус", предаде БНР. Шофьорът е 46-годишен жител на Видин, който е арестуван. Задържаните мигранти са обяснили, че са от Пакистан и Афганистан. Те са били с документи.  Разследването по случая продължава.