28.10.2016

Износът на соя в САЩ ще прибави 1% към растежа на БВП през третото тримесечие

Силното производство в страната, лошата реколта в Южна Америка и по-голямото търсене, особено от Китай, задвижват продажбите на фуражи за други страни

Още

Финансовите отчети и данните за БВП на САЩ ще поддържат "жегата" на пазарите

В Европа инвеститорите ще се фокусират върху данните за икономическия растеж на Великобритания през третото тримесечие

БВП на САЩ е нараснал с 1.4% през второто тримесечие

Ревизираните данни за най-голямата икономика показаха подобрение спрямо първоначално отчетените 1,2%. Прогнозите на икономистите сочеха 1.3% като възможна стойност. На годишна база ръстът на БВП е 0.3 процентни пункта повече спрямо същия период на 2015 г. Потреблението е движещ фактор, като се покачва с 4.3%. Частните инвестиции изостават с 2.1% спрямо първото тримесечие , като разходите на бизнеса за оборудване са спаднали с 2.9%. "Ръстът за второто тримесечие е...

Меркел поиска значително увеличаване на разходите за отбрана - ще догонва САЩ, които отделят 3.4% от БВП

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че на Германия ще й се наложи да увеличи значително разходите за отбрана, за да се справи с "външните заплахи", съобщава Ройтерс. Според Меркел, Европейският съюз сега "е неспособен да се защити от външни заплахи и не може да разчита само на трансатлантическото партньорство със САЩ. Германия, която сега харчи около 1,2 процента от БВП за отбрана, и САЩ, които отделят 3,4 на сто, трябва да се доближат по този показател". Канцлерът добавя, че "в дългосрочен план не ни чака нищо добро, ако говорим, храним надежди и чакаме другите да поемат нашата отбрана". С идеята за създаване на армия на ЕС през 2015 г. излезе председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Според него такава армия трябва да укрепи ЕС. Идеята за създаване на обща европейска армия се обсъжда активно, но засега не може да се изработи обща политика на ЕС в областта на отбраната.

Посланикът на САЩ у нас: В борбата срещу корупцията, има напредък, но е недостатъчен

Има напредък в борбата с корупцията, първите законодателни стъпки – за независимостта на съдебната система, са налице, но това не е достатъчно, може да се направи много повече. Това казва посланикът на САЩ в България Ерик Рубин в интервю за сп. „Икономист“, чийто нов брой излезе в петък на пазара. Преките американски инвестиции у нас за последните 3 години са 1 млрд. долара, казва Рубин и предполага, че това вече променя статистиката, според която руските инвестиции в България за последните 25 години са два пъти повече от американските, пише БГНЕС. Подкрепяме идеята за създаване на европейска армия, но само ако това не е за сметка на НАТО и не води до отказ от ангажимента, който всяка страна-членка на алианса е поела да изгражда своя отбранителен потенциал, като отделя 2% от БВП за отбрана, казва първият американски дипломат у нас. По думите му, САЩ силно подкрепят усилията на българското правителство да контролира границата, която трябва да бъде защитена от незаконна миграция, пречеща и на подпомагането на истинските бежанци. Според Ерик Рубин двете български кандидатки за генерален секретар на ООН са били много добри, но кандидатурата на Кристалина Георгиева е била издигната много късно и тя е имала само седмица и половина за кампания. „Ако беше се появила по-рано в състезанието, не знам – вероятно нещата можеха и да са други, защото тя е забележителен човек“, казва американският посланик в интервюто си за „Икономист“.

Ускоряване на икономическия растеж на САЩ през третото тримесечие до двегодишен връх от 2,9 на сто

Американската икономика нарасна през третото тримесечие с най-солидно темпо от две години насам благодарение на рязко повишение на износа и солиден скок на бизнес запасите на компаниите, но при по-слабо нарастване на потребителските разходи, показват предварителни данни на Департамента по труда. Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през третото тримесечие с 2,9% на годишна база след по-слаб растеж с 1,4% през предходните три месеца и от едва 0,8% в началото на годината. Средните прогнози на финансовите пазари бяха за по-умерен растеж от 2,5%, като повишението на БВП с 2,9% е най-доброто от третото тримесечие на 2014-а година. Ускореният икономически растеж през третото тримесечие се дължи на нарастване на американския износ и увеличаване на бизнес запасите, но при забавяне на растежа на потребителските разходи. Разходите на американските потребители, които са основен двигател на икономиката, се повишиха през третото тримесечие с едва 2,1% след техен растеж с 4,3% през второто тримесечие (най-солидно повишение от края на 2014-а година) и при прогноза за тяхно по-добро повишение с 2,6 на сто. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика.                                                                                                                Графика на тримесечния БВП на САЩ Основен генератор на икономическия растеж през третото тримесечие е нарастването на експорта с цели 10% след повишение с едва 1,4% през предходното тримесечие, като това представлява най-солиден ръст на износа от близо три години насам. В същото време вносът се повиши с 2,3% след анемично повишение с 0,2% през трите месеца до края на юни. По този начин нетната търговия допринесе с 0,83% към растежа на БВП на САЩ през третото тримесечие. В същото време американските компании започнаха да трупат нови складови наличности, като стойността на бизнес запасите нарасна през третото тримесечие с 12,6 млрд. долара след техен спад с 9,5 млрд. долара през второто тримесечие, допринасяйки по този начин с 0,61% към общия растеж на БВП. Бизнес разходите извън жилищния сектор, се повишиха с 1,2%, докато инвестициите в жилищно строителство се свиха с 6,2%, а държавните разходи нараснаха с 0,5 на сто. Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през третото тримесечие с 1,4% след повишение с 2,0% през периода април - юни, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 1,7% след растеж с 1,8% през второто тримесечие. Днешните данни изглеждат в подкрепа за пазарните очаквания, че Федералният резерв ще повиши основната си лихва с четвърт процент на последното за годината заседание през декември.

Колебливи европейски борси въпреки добрия британски икономически растеж и солидните банкови отчети

Европейските фондови индекси се колебаят около техните вчерашни нива на затваряне, като инвеститорите не изглеждат впечатлени от по-добрия от очакваното растеж на британската икономика през третото тримесечие и от позитивни финансови отчети на водещи банки на Стария континент. В началото на днешната търговия основните борси отвориха на зелена територия благодарение на по-добри от очакваното финансови резултати на немската Deutsche bank и на британската Barclays. Водещият германски кредитор излезе неочаквано на печалба през трите месеца до края на септември, което доведе до първоначален ръст на неговите акции с близо 3%. Последва париране на голяма част от тези печалби и сега акциите на Deutsche bank се повишават скромно с 0,38%, тъй като инвеститорите остават притеснени относно продължаващите преговори с Министерството на правосъдието на САЩ за намаляване на наложената на банката огромна глоба в размер на 14 млрд. долара. Акциите на Barlays пък поскъпват с близо 2%, след като британската кредитна институция отчете по-сдържано от очакваното понижение на нетната печалба през последното тримесечие. Това се отразява позитивни на целия британски банков сектор, като акциите на Lloyds Banking Group PLC нарастват с 1,16% и на Royal Bank of Scotland Group PLC – с 0,46%. Индексът FTSE100 на Лондонската борса обаче заличи първоначалното си повишение и вече се търгува около нивото на затваряне на търговията в сряда въпреки предварителни данни на британската статистика, според които БВП на Великобритания нарасна през третото тримесечие с 0,5% спрямо предходните три месеца, когато се повиши с 0,7%. Прогнозите бяха за доста по-солидно забавяне на икономическия растеж до 0,3% в резултат на шока от проведения на 23-ти юни референдум, когато британците гласуваха за напускане на ЕС. Според анализатори тези по-добри данни намаляват съществено възможността за ново понижение на британските лихви на предстоящото през следващата седмица заседание на Английската централна банка, а това не е в подкрепа за инвеститорския риск-апетит на фондовите пазари. Общият европейски индекс Stoox Europe 500 последва движенията на Лондонската борса и след първоначален предпазлив отскок вече излиза на негативна територия, понижавайки се с 0,11%, благодарение най-вече на спад на акциите на минно-добивните компании. Слабостта на европейския добивен сектор е факт, след като Китай отчете спад на индустриалните печалби през септември до 7,7% на годишна база от 19,5% месец по-рано. Това води до понижение на акциите на BHP Billiton PLC с 1,85%, на Glencore PLC – с 0,56% и на Antofagasta PLC – с 2,1%. Немският DAX се понижава с 0,11%, френският CAC40 – с 0,24% и испанският Ibex-35 – с 0,14%, докато италианският индекс MIB се повишава с 0,49%.