28.10.2016

Арман Бабикян: Има мобилизация единствено на твърдия партиен апарат

Има мобилизация единствено на твърдия партиен апарат. Знаете, че при ГЕРБ това е най-сериозният ресурс, тъй като е свързан и с над 100 общини, които имат тази възможност, за да въздействат. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" пиар експертът Арман Бабикян: Със сигурност желанието на управляващите е това състезание, наречено избори, да изглежда просто като технологичен подскок към институцията, което да се приеме като нещо обичайно. Ако може да няма дебати, ако може в последния момент да се разбере кой е кандидатът на управляващите, ако можем да си говорим за Орешарски, а не за бъдещето на България и ролята на президентската институция и всякакви подобни евтини технологии са свързани с разсейване и демотивиране на гражданите в България. Цялото интервю с Арман Бабикян можете да чуете в звуковия файл.

Още

Арман Бабикян: ГЕРБ имат два варианта за кандидат – Борисов или служител на Борисов

Настойчивото откритие на министър-председателя Бойко Борисов от последните дни е, че всъщност България се намира там, където се намира, а именно – съсед на Турция.

Бабикян: Има мобилизация единствено на твърдия партиен апарат

Има мобилизация единствено на твърдия партиен апарат. Знаете, че при ГЕРБ това е най-сериозният ресурс, тъй като е свързан и с над 100 общини, които имат тази възможност, за да въздействат. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" пиар експертът Арман Бабикян: Със сигурност желанието на управляващите е това състезание, наречено избори, да изглежда просто като технологичен подскок към институцията, което да се приеме като нещо обичайно. Ако може да няма дебати, ако може в последния момент да се разбере кой е кандидатът на управляващите, ако можем да си говорим за Орешарски, а не за бъдещето на България и ролята на президентската институция и всякакви подобни евтини технологии са свързани с разсейване и демотивиране на гражданите в България. Цялото интервю с Арман Бабикян можете да чуете в звуковия файл.

Арман Бабикян: ООН не е терен за идеологически сблъсъци

ООН не е територия за идеологически сблъсъци – между лявото и дясното, между  миналото и бъдещето, между ЕНП и ПЕС. ООН не е такъв стадион. Там не се играе този мач. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" политическият анализатор Арман Бабикян , според когото у нас се е получил трагикомичен спор между лявото и дясното на гърба на българската кандидатура, което е изгубило на страната ни много време и енергия. Бабикян коментира вероятността българската кандидатура за поста генерален секретар на ООН да бъде сменена в последния момент така: Такъв ход все още няма и това оставя надеждата, че правителството не е податливо на временен натиск или хрумвания. Подобен ход би бил трагичен за имиджа на страната ни. Това постът да се заеме от жена би било прецедент, който дава послание за равенството между половете, а това да е от Източна Европа е част от неписаната ротация, която все пак се спазва в ООН при излъчването на генерален секретар. Идва редът на Източна Европа. И двете съвпадения работят в полза на българската кандидатура.   Временните класирания са само индикативни гласувания, изтъкна още Арман Бабикян, като отбеляза, че резултатите не се замерват като в плуването:Става дума за разположение на силите и изпращане на дипломатическо послание към тези, които ще вземат крайното решение. А то по никакъв начин не е ангажирано в подреждането, което всички виждаме. Най-константни са Антонио Гутериш и Ирина Бокова, останалите изплувания и потъвания са инцидентни при всяко гласуване, допълни в подкрепа на тезата си анализаторът. Изборът ще бъде направен от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, а най-вероятно от Вашингтон и Москва, прогнозира още Бабикян и определи смяната на кандидат преди финалната фаза като отговорност на плещите на премиера: На тото с правителството отдавна не играя, но надеждата ми е, че инстинктът за самосъхранение на Бойко Борисов ще проработи. Едва ли е необходимо той да носи вина за предварително загубена кандидатура за сметка на друга, която все още има немалки шансове. Не знам по каква причина българският премиер трябва да се качва на този влак, който води към нищото.  Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Анализатори за новия политически сезон: Ще премине под знака на сигурността

Социолозите Кольо Колев и Юлий Павлов и пиар експертът Арман Бабикян коментираха в предаването "12+3" началото на новия политически сезон. Прекалено много се акцентира върху дебата по сигурността. Заплахата от бежанска вълна се преувеличава, смята Павлов.  Разчита се на това, че усещанията на хората са по-важни от фактологията. Той прогнозира, че темата ще преобладава и в предстоящата кампания на президентските избори. Без съмнение дебатът за сигурността ще остане актуален и няма да се изчерпва само със заплахата от бежанска вълна, смята Колев.  Все повече има дрънкане на оръжия, все повече хората започват да се безпокоят. Политическият сезон ще мине под знака на страхове в разтърсван от кризи свят и съмнения кои са приятелите и кои са враговете. Дебатът за сигурността ще остане и скритият въпрос ще бъде къде е нашето място. Това е големият проблем, който поражда тревожност. Нито една от партиите не иска да даде категоричен отговор на този въпрос. Всички партии бягат от основния дебат на деня. Колев прогнозира, че политиците ще бъдат наказани от избирателите.Защитата на държавните граници не може да бъде приоритет, тя е задължение, отбеляза Арман Бабикян. Националното единство е друго понятие и то трябва да бъде постигнато върху политически принципи. ГЕРБ не са предложили такива фундаментални принципи. Външната политика се изпълнява от правителството, но рамките се задават от Народното събрание. Правомощията на президента са доста малки, отбеляза Юлий Павлов. Всички различия, както и страховете на хората, ще бъдат използвани в кампанията.Кольо Колев също смята, че ще има разнопосочно говорене през следващите месеци. Няма да се говори по съществените проблеми. Т.нар. "предизборна капания" при липса на кандидати е нещо смешно и жалко, подчерта Колев. Кампанията започна отдавна, макар и без кандидати, смята Арман Бабикян.Той каза също, че лутането между Ердоган и Меркел и издирването на силни приятели не е външна политика, а вселяване на комплекс за малоценност в целия български народ. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Арман Бабикян: Говорим за ген. Радев като за непълнолетен, който не е в стаята

Изводът за демокрацията в България е, че много се вълнуваме колко различни лобита има в БСП, но никой не се вълнува от това, че в другата голяма партия демокрация въобще отсъства. Това каза в интервю за предаването „12+3“ политологът Арман Бабикян. Той подчерта, че за разлика от ГЕРБ, в БСП все пак тече процедура по номинации и назоваване на различни имена и кандидати: Нормално е партията да номинира своите любимци от собствената си черга, но в края на краищата ръководството е това, което трябва да определи кой е профилът и кандидатът, който има най-големи шансове не само сред партийните членове, а сред всички имащи право на глас. Този втори избор от ръководството на хората с много номинации е нещо много логично. От няколко седмици се занимаваме се с гадаене – мъж ли ще бъде, жена ли, синеок ли ще бъде, висок или нисък. Играем си на детска игра, дали ще отгатнем какво е последното становище на един единствен човек в тази партия, коментира Бабикян, съпоставяйки предизборната ситуация в двете големи партии. Анализирайки изказването на Илияна Йотова, че ген. Румен Радев ще е следващият президент, Арман Бабикян изтъкна: Дали са много големи или не ми е трудно да говоря, но със сигурност има такива шансове. Най-малкото заради истеричната реакция на ГЕРБ, която даде възможност на всички, които не знаят кой е ген. Радев, да научат. Макар не по начина, по който на ген. Радев би му се искало. Върви един смешен дебат в обществото за ген. Радев, сякаш говорим за непълнолетен, който отсъства от стаята. Ген. Радев най-вероятно ще е кандидат-президентската кандидатура на левицата, прогнозира пред „Хоризонт“ политологът Иво Марков, като допълни, че голяма интрига ще има и около вицепрезидентската номинация. Той определи Радев като очаквана кандидатура и като най-добрата за левицата за ситуацията, в която тя се намира и отбеляза:Само генерал може да победи генерал, образно казано. Неслучайно и други партии предлагат подобни силови кандидатури, защото от няколко години в българската политика се налага образа на силния политик, който решава по малко по-силов начин проблемите, поясни политологът. В момента и в РБ тече сериозен спор как да участват в президентските избори. Основната разделителна линия е дали да подкрепят ГЕРБ или да участват самостоятелно, добави Марков: Печелившата формула за тях е да се договорят с ГЕРБ за вицепрезидентския пост – така ще имат свой човек в президентската институция, което не е малко, а и ще са част от победилата коалиция, ако се удържи такава победа. Двете мнения чуйте в звуковите файлове.