23.10.2016

Българската общност в Мелбърн е много сплотена, държи на традициите и ги предава на децата

Днес, когато е Международният ден на учителя, ние ви срещаме с една изключително интересна дама. Ваня Дюлгерова създава българското училище в Мелбърн, училище, което съществува вече 11 години. Ведра, позитивна, усмихната, тя разказва за началото, което е поставено благодарение на желанието на родителите децата им да знаят български. Историята продължава с покриването на изискванията, за да може българското училище и изобщо изучаването на български език да стане част от училище със сериозни традиции в това отношение - Victorian School of Languages. Ентусиазъм и професионализъм се срещат, за да могат българчетата в Мелбърн да изучават родния си език (или езика на техните родители), и през тази призма да навлизат в родинознанието, в историята, в музиката. Трябва да си дадем сметка, че някои от родителите пътуват близо 100 км за да стигнат до училището. Хубаво е, че българската общност в Мелбърн е задружна. Има българо-австралийско дружество, председател на което е прочутият български щангист Благой Благоев, има българска църка, която, разбира се, играе и социална роля. А самата Австралия, както ни разказа Ваня Дюлгерова, е прекрасна страна, в която хората се поздравяват на улицата, усмихват се и търсят начини нещата да се случват. И те се получават. Ваня е убедена, че българите трябва да показват най-доброто, най-позитивното лице на страната ни и да пазят традициите. И прави точно това, заедно с останалите млади семейства, които продължават да идват в Австралия. Така се пресичат две добри "линии" - местната австралийска и нашата, българската, обаче тази, с която можем да се гордеем. Ще се убедите като чуете интервюто.

Още

Пристанището на Мелбърн дадено на 50-годишна концесия за $7,3 млрд.

 Консорциум с участието на Future Fund, QIC, Global Infrastructure Partners (GIP) и канадският пенсионен фонд OMERS взе под аренда за 50 години управлението на пристанището на Мелбърн, съобщава QIC. Сделката е за 9,7 млрд. австр. долара (7,3 млрд. щатски долара). В порта се намира най-големият контейнерен терминал в Австралия, като през него минават по 2,6 млн. контейнера на година. Сделката е част от плана на правителството на страната континент и властите в отделните й щати за продажба на активи и инвестиране на получените средства в изграждане на нови пътища и друга транспортна инфраструктура. Финансови консултанти по договора за концесия на порта в Мелбърн са Gresham Partners и Credit Suisse. Очаква се сделката да бъде окончателно завършена в край на октомври.

Мелбърн ще се раздели скъпо с пристанището си

Почти 10 млрд. австралийски долара ще влязат в хазната на града

Ястреб цели хора в Мелбърн с жива змия (ВИДЕО)

Паднала от небето змия предизвика паника сред няколко души в австралийския град Мелбърн, пише британският в. Дейли мейл. Дъглас Вон с членове на семейството си е организирал барбекю в един от парковете на града.

България праща най-малка делегация от Мелбърн '56, там спечели 5 медала

България праща най-малката делегация в Рио от 60 години насам. За квоти в Бразилия се пребориха 51 състезатели в 14 спорта, а в Мелбърн са били 40. Мнозина обаче забравят, че игрите в Австралия са едни от най-успешните в историята на родния спорт. През 1956 г. в Мелбърн България печели първата титла от олимпиада чрез незабравимия Никола

Мелбърн взе престижна победа над Атлетико Мадрид

"Дюшекчиите" допуснаха минимална загуба с 0:1

Мелбърн приема Атлетико (Мадрид), след като надви Ювентус

Трикратният шампион на Австралия ще премери сили с десеткратния носител на Примера