23.10.2016

В Брюксел започна донорска конференция за Афганистан

Представители на над 70 държави от цял свят се събраха на донорска конференция за Афганистан в Брюксел. На форума присъства американският държавен секретар Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. България е представена от външния ни министър Даниел Митов.

Още

Борисов след срещите в Брюксел: Оставаме в Афганистан

Премиерът Бойко Борисов се отказа да изтегляме военния си контингент от Афганистан след днешните си срещи в Брюксел. Макар в последните седмици на...

Миграцията, търговията и отношенията с Русия са водещите теми на срещата на върха на ЕС

Миграцията, търговията и отношенията с Русия са водещите теми на срещата на върха на ЕС днес и утре в Брюксел. Страната ни ще представлява премиерът Бойко Борисов.  Ефективното връщане на повече нелегални имигранти в родината предстои да бъде разгледано на първата сесия от заседанието на държавните и правителствени ръководители. Очаква се те да одобрят плановете на ЕС за нова серия от двустранни спогодби със страни от Африка по подобие на тези с Турция и Афганистан за финансова и икономическа помощ в замяна на реадмисия и борба с трафика на хора. Спорен остава въпросът дали страни като Германия, Австрия или Дания да продължат временните проверки по вътрешните си граници в Шенген. Ще се търсят начини и за съживяване на квотната система за разпределение на бежанци от Италия и Гърция, която се бойкотира от повечето източноевропейски страни, въпреки, че юридически отдавна влезе в сила. На вечеря лидерите ще търсят обща позиция за това как да продължат отношенията си с Русия на Владимир Путин. Част от правителствата призовават за нови санкции срещу Москва, заради бомбардировките й в Сирия на страната на президента Асад. Ударите в град Алепо граничат с военни престъпления, според европейските външни министри. Ще бъде обсъден и замразения конфликт в Източна Уктрайна, а премиерът на Холандия Марк Рюте ще представи ситуацията, след референдума в страната му срещу споразумението за асоцииране с Киев. Това ще бъде и първата среща на върха, на която сред 28-те лидери ще бъде и новият британски премиер Тереза Мей. В петък престои труден дебат относно СЕТА - търговското споразумение с Канада, което все още 3 държави отказват да подкрепят. До последно европейски представители ще убеждават регионалното правителство на Валония да даде мандат на Белгия за сключване на договора, но засега франкофонската област не е доволна от гаранциите предлагани в допълнителен анекс към споразумението. От отпадането на белгийското вето до голяма степен зависи и това на България и Румъния. Те очакват писмено потвърждение за включването им в програмата за безвизово пътуване, което Канада едва ли ще даде, ако знае че заради Белгия СЕТА така или иначе не може да се реализира.

На фона на неспирни терористични атаки, Афганистан трябва да избере парламент днес

Днес в Афганистан трябва да се проведат парламентарни избори. Конфликтите в страната обаче наскоро отново се ожесточиха. Само в последните дни две самоубийствени атаки срещу джамии убиха поне 29 души и раниха над 80, показват данните на мисията на ООН в Афганистан. Едното нападение бе в северната част на страната, а другото – в столицата Кабул. За него отговорност пое "Ислямска държава". Преди дни международни донори обещаха на конференция в Брюксел да отпуснат 15.2 млрд. долара...

15 млрд. долара получава Афганистан до 2020 г.

  Участниците в международната конференция за Афганистан, която се проведе в Брюксел, съгласуваха нов пакет от финансова помощ за Кабул до 2020 г. Сумата възлиза на 15,2 милиарда долара – ежегодно потъналата в хаос държава ще получава по около 3,8 милиарда долара в замяна на политически, социални и икономически реформи, пише БГНЕС. От Кабул се очаква да нормализира ситуацията със спазването на човешките права, борба с корупцията и да прекрати борбата за власт вътре в ръководството на страната. Главен донор на Афганистан ще станат страните-членки на Евросъюза: те са готови ежегодно да отделят 1,2 милиарда евро. Германия обеща да отпусне в течение на четири години 1,7 милиарда евро на Афганистан, съобщава ДВ. Берлин обвързва отпускането на средствата със споразумението между ЕС и Кабул, според което в Афганистан могат да бъдат върнати около 80 000 мигранти, на които е отказано убежище в ЕС. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че се надява на честна сделка с Кабул. Председателят на Евросъвета Доналд Туск благодари на Афганистан за смелостта да приеме обратно мигрантите. Но върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини отхвърли подобни изводи, заявявайки, че финансовата помощ за Афганистан не е свързана с миграционния въпрос. Според нея подобряването на ситуацията в страната е основна предпоставка за успешното развитие на региона. Тя нарече това „инвестиция в бъдещето на ЕС“. Последният пакет от международна финансова помощ за Афганистан предвиждаше отпускането на 16 милиарда долара в течение на четири години от 2012 до 2016 г. Именно такава сума бе необходима за възстановяването и развитието на страната. Основни донори на Афганистан бяха САЩ, Япония, Германия и Великобритания. 

10% от парите за интеграция на бежанците ще са от българския бюджет

Борисов отиде спешно в Брюксел, за да съобщи, че не изтегля контингента от Афганистан

Над 15 млрд. долара помощ за Афганистан обещаха международните донори

Международните донори обещаха да отпуснат 15,2 милиарда долара помощ за Афганистан през следващите четири години. На конференцията в Брюксел финансирането на страната беше обвързано с изискването Кабул да извърши реформи, сред които укрепване на демокрацията и съдебната система, борба с корупцията и мерки за засилване на икономиката.  Главен донор на Афганистан ще станат страните-членки на Евросъюза: те са готови ежегодно да отделят 1,2 милиарда евро. Германия обвързва отпускането на средствата със споразумението между ЕС и Кабул, според което в Афганистан могат да бъдат върнати около 80 000 мигранти, на които е отказано убежище в ЕС. На конференцията България обяви, че запазва както военния си контингент в Афганистан, така и паричната вноска за финансиране афганистанската армия.