21.10.2016

Русия: Забраната на ядрените оръжия е непродуктивна

  Русия смята за крайно непродуктивна идеята за незабавна забрана на ядрените оръжия. Това заяви директорът на департамента по неразпространение и контрол на оръжията към руското външно министерство Михаил Улянов по време на политическа дискусия в ООН, пише БГНЕС. „Ние се отнасяме с уважени към възгледите на тези, които се застъпват за отказ от ядреното оръжие. Самите ние споделяме благородната цел за създаване на свят без ядрени оръжия. Въпросът обаче се състои в това как да изградим пътя към тази цел, без при това да се подкопава стратегическата сигурност, без да се нарушава системата за сдържаност и противовес в международните отношения, без светът да изпада в хаос и опасна непредсказуемост, без да се заплашва целостта на режима на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) и без да се задълбочава, дори и непреднамерено, липсата на единство по този чувствителен въпрос“, каза той. Той също така заяви, че пълната забрана за ядрено оръжие би имала смисъл, само ако към нея се включат всички държави. „От чисто практическа гледна точка идеята за забрана на ядреното оръжие до голяма степен изглежда съмнителна. Тя би могла да има какъвто и да е било смисъл, само при готовност на всички ядрени държави да вземат участие, а такава готовност на тези страни няма“, допълни Улянов.

Още

Конституционният съд отмени забраната на коридата в Каталуния

Испанският конституционен съд отмени закон от 2012 г., забраняващ организирането на борби с бикове в Каталуния, пише „Ел Паис“. Мотивът на магистратите е, че той надхвърля компетенциите на областта. Каталуния забрани организирането на корида на своя територия от 1 януари 2012 г., след като прие закон по темата. Той стана факт след гражданска инициатива, която събра 180 хиляди подписа. Решението на съда вероятно ще предизвика остра реакция, както от страна на зоолози, така и на активистите на каузата за независимост на областта. Последните виждат в него още една причина за окончателно отделяне от Испания. През 2010 г. Конституционният съд анулира част от приет през 2006 г. нов статут на Каталуния, даващ разширена автономия на областта. Оттогава каузата за отцепване на региона, с население от 7,5 милиона жители от Мадрид, не спира да набира почитатели....

Испанският конституционен съд отмени забраната на борбите с бикове в Каталуния

Испанският конституционен съд отмени днес член от регионален закон от 2012 г., забраняващ организирането на борби с бикове в област Каталуния, с аргумента, че той надхвърля компетенциите на областта, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Отмениха забраната за корида в Каталуния

Испанският Конституционен съд обяви, че отменя забраната за борба с бикове в североизточния регион на Каталуния, въведена от властите в автономната област, което със сигурност ще изостри напрежението между защитници на животните и радетели на запазената векове наред традиция. В решението си магистратите посочват, че борбата с бикове е категоризирана като част от испанското културно наследство, следователно решение за евентуално налагане на забрана е от компетентността на централното правителство, а не на властите в полуаавтономни райони като Каталуния, пише БГНЕС. Конституционният съд обявява забраната за противоконституционна и нищожна. През 2010 година регионалният парламент в Каталуния одобри забраната на борбата с бикове, считано от 1 януари 2012, след като активисти за защита на животните събраха 180 000 подписа в петиция по въпроса. Това беше първият регион в континентална Испания, забранил световноизвестната традиция, но на Канарските острови коридата е забранена от 1991 година. По време а забраната наблюдатели отчетоха, че не става дума само за защита на животните, а и за политически акт в регион със собствен език, отчетливо чувство за идентичност и желание за постигане на независимост от Испания.

Отмениха забраната за борби с бикове в Каталуния

Испанският Конституционен съд обяви, че отменя забраната за борба с бикове в североизточния регион на Каталуния, въведена от властите в автономната област, което със сигурност ще изостри напрежението между защитници на животните и радетели на запазената векове наред традиция. Борбата с бикове отново по испанската телевизия след 6-годишна забрана В решението си магистратите посочват, че борбата с бикове е категоризирана като ч...