22.10.2016

Облагородяват и обезопасяват кръгови кръстовища в „Тракия“

Кръговото кръстовище на улиците „Цар Симеон“ и „Недялка Шилева“ в „Тракия“ бе облагородено. За това съобщи районният кмет Костадин Димитров. Освен зелената растителност и украсата с камъни са засадени и рози, които придават допълнителен колорит на мястото. Костадин Димитров благодари на служителите на общинско предприятие „Градини и паркове“ за съдействието при реализирането на идеята. Той допълни, че това е последното кръгово кръстовище в „Тракия“, което е имало нужда от облагородяване. Районният...

Още

Първа международна конференция “Римска и късноантична Тракия” - Пловдив 2016

Какво става, когато археолози се съберат на научен форум в богат на история град, като Пловдив? Инициатор и организатор е Националният археологически институт с музей при БАН, в партньорство с Ефория за старините на Родопите към Министерството на културата и спорта на Република Гърция, както и с активното съдействие на най-старото висше учебно заведение в Република Турция, Истанбулския университет. Изборът на Пловдив за град - домакин не е случаен. За специалистите винаги е интересна живата връзка между деловата работа и срещите с града в свободното време. С поставянето на успешното начало, идват и въпросите. Защо за учените на Балканите е важно да обменят опит и знания на международни срещи, отнасящи се до римската и късноантична Тракия? Какви бели полета все още крие древното минало? Как откритията в археологията ще насърчават развитието на науката, но ще са полезни и за туризма в целия регион? Началото е поставено, интересно какво ще е продължението. Разказва доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.

Напредва проектът за Околовръстното на София от "Младост" до АМ "Тракия"

Готови са части от проекта за софийския Околовръстен път от кв. „Младост-4" до автомагистрала „Тракия“, съобщи на конференцията „Форум градът“ инж. Ангел Янев, и. д. директор на общинското предприятие „Софпроект – общ градоустройствен план“, цитиран от investor.bg. Той съобщи, че се работи и по участъка от Околовръстния път от бул.

Започва газифицирането на детски градини и яслата в кв. „Тракия“

Газифицирането на детска ясла "Тракийче", детска градина "Дружба" и детска градина "Братя Грим" в кв. „Тракия“ ще започне от понеделник, 24 октомври, съобщиха от пресцентъра на общината. Газифицирането на детските заведения става по европроект на стой ...

АБВ реагира остро на Ердоган за териториални претенции вх Западна Тракия

ПГ на АБВ настоява МВнР да изиска пълния текст на речта на президента на Турция Реджеп Ердоган и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България. Това заяви днес на брифинг в НС депутатът от ПГ на АБВ Георги Кючуков по повод изказвания на турския президент, публикувани в международния печат, в които той отправя недвусмислени териториални претенции към околни страни и желанието му в Западна Тракия да се проведе референдум за определяне на нейния статут, пише БГНЕС. Независимо от начина, по който е интерпретирана речта на Ердоган, в нея съвсем недвусмислено се поставя под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г. и се правят опити той да бъде преразгледан, продължи Кючуков. Това определено вълнува българската общественост и всички българи, особено въпросът за Западна Тракия и егейските острови, които засегнаха и гръцката страна, поясни той. И припомни, че гръцкото правителство излезе с остра декларация спрямо тези изказвания на Ердоган. На този фон прави впечатление внушителното мълчание българското МВнР по казус, който е изключително важен за българската страна, продължи депутатът. Нашето МВнР не си направи труда по каналния ред да изиска от турската страна точното копие от речта на Ердган и да заяви остра реакция спрямо всякакви териториални претенции към нашата страна, каза той. От АБВ смятат, че странно впечатление прави фактът, че някои от кандидат-президентите в своите дискусии описват отношенията с Турция по съвсем идиличен начин. От АБВ се обявяват в защита на декларацията, огласена от централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, която е най-представителната организация на тракийските българи.

Радиосимфониците изпълниха премиерно "Тракия" от Добринка Табакова

На 14 октомври Симфоничният оркестър на Българското национално радио откри новия си сезон - първия, подготвен изцяло от новия главен диригент Росен Гергов. Важен акцент в афиша ще бъдат българските пиеси, при това някои от тях премиерни. С българската премиера на творбата „Тракия“ от Добринка Табакова започна концертът в петък в зала "България". Публиката чу интересна смесица от архаични и фолклорни мотиви, разработени от българка, израснала в Лондон, далеч от родината. Още подробности около идеята и написването на произведението можете да научите от интервюто с Добринка Табакова, излъчено в предаването "Алегро виваче". В звуковия файл ще чуете и концертен запис от премиерното изпълнение на "Тракия" от Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Росен Гергов.