27.10.2016

227 души са ощетени с общо 4,5 млн. лева от Популярната каса в Дупница

Председателят на скандалната Спестовно-кредитна кооперация "Дупнишка популярна каса" Георги Близнаков е арестуван заедно със съпругата му Ивона.Синът им, задържан също с тях, е бил разпитан и освободен. От Главната прокуратура съобщиха, че са претърсени седем жилища в Дупница и София. На съпрузите са повдигнати обвинения за укриване на данъци и лихварство.  227 души са ощетени от дупнишката Популярна каса с 4,5 милиона лева, съобщиха от прокуратурата в Пловдив. Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че разследването се води в Пловдив, защото след прехвърлянето на кредитната кооперация през март в града собствениците са подали документи в Пловдивски съд за обявяване на кооперацията в несъстоятелност. Именно те са и оповестили броят на членовете ѝ.  Проверката в НАП - Пловдив още тогава е установила престъпление при декларираните документи за корпоративен данък за над 135 000 лева. Последвало е разследване за дейността на касата, в което е работено съвместно с полицията и прокуратурата в Дупница. Разпитани са над 80 свидетели. Установено е, че при лихварската дейност, развивана от фамилията, не само са взимани средства, но и са раздавани заеми в огромни размери.  Сумите на вложителите са били от по-малки - около 300-400 лева, до такива, достигащи  до 100-150 000 лева. Обещаваната лихва е била от 14 до 18 процента. Някои са я получавали. До момента не са открити никакви документи. Обвинението за лихварство се базира на жалбите на 43-ма души за над 1,5 милиона лева. Разследването продължава. Все още няма отговор на въпроса къде са парите.

Още

Над 200 души са ощетени с 4,5 млн. лева от Популярната каса в Дупница

Повдигнати са обвинения на председателя на дружеството за укриване на данъци и лихварство

Арестуваха собственика на Популярната каса в Дупница

Председателят на скандалната спестовно-кредитна кооперация „Дупнишка популярна каса“ Георги Близнаков е арестуван заедно със съпругата и сина му. От Главната прокуратура съобщиха, че са претърсени седем жилища в Дупница и София.  Мажоритарният собственик на кооперацията, която е работела като банкова институция  на територията на Дупница и Пловдив, е обвинен в  данъчни престъпления и лихварство, обяви Румяна Арнаудова, говорител на Главна прокуратура, под чието ръководство се води разследването: Под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив се провежда разследване за две престъпления - първоначално данъчно престъпление и лихварство. Прокуратурата в Пловдив е водеща институция в разследването, добави прокурор Арнаудова, тъй като през 2013 година  Близнаков е преместил адреса на Популярната каса там и впоследствие е поискал обявяване в несъстоятелност на кооперацията. Над 100 са жалбите, внесени в прокуратурата в Дупница от хора, измамени от кредитно-спестовната кооперация, която е затворена от лятото, а единствената официална информация е, че  Популярната каса има временни затруднения  

Прокуратурата поема случая с Популярната каса в Дупница

Икономическа полиция в Сливен разследва сигнала от потърпевшите от Популярната каса в града. Резултати се очакват до края на месеца. Тогава ще стане ясно дали ще се потърси отговорност от касата. А "изгорелите" вложители в дупнишката Популярна каса вече са близо 100. Проверката по случая вече е приключила, а материалите са внесени в прокуратурата. Очаква се до дни по тях да се произнесе държавното обвинение.

Популярната каса в Дупница - класическа пирамида, обобщи Менда Стоянова

За мен става дума за класическа измама от страна на организаторите на касата.

Менда Стоянова за Популярната каса в Дупница: Това е класическа измама

За мен става дума за класическа измама от страна на организаторите на касата, единственият път е съдебен. Организаторите са се подсигурили добре и ще бъде трудно вложителите да си върнат парите. Така председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова коментира пред БНР случая с „Популярната каза” в Дупница.

Потърпевши от "Популярната каса" в Дупница си искат Братя Галеви

58 са вече подадените в прокуратурата жалби от изгорели във фалиралата "Дупнишка популярна каса", каза говорителят на Районното обвинение Емил Павлов. Очаква се техният брой да нараства. В града се коментира, че сред потърпевшите ужилени са и бивши полицаи, дознатели, прокурори. Това по-скоро е блъф, използван от създателите на Популярната каса, оказала се пирамида, за да привлекат повече клиенти, коментират дупничани.Срокът за разследването по случая с обявената в несъстоятелност каса, който беше удължен по искане на полицията с 30 дни и трябва да приключи до 1 август т.г. може да приключи и по-рано, каза говорителят на прокуратурата Павлов. Възможно e да се установи при разследването присвояване в особено големи размери. За този род престъпления законът предвижда затвор от 5 до 15 години, поясняват магистрати. Ако прокуратурата прецени, че няма данни за извършено престъпление, потърпевшите ще трябва да търсят сами правата си в съда. Междувременно някои от потърпевшите, които изгарят с по 200 хиляди лева, призоваха в ефира братя Галеви да се върнат и тогава в Дупница ще има ред и престъпността "ще клони към нула". Както е известно, Братя Галеви са в неизвестност от 8 май 2012 г., когато трябваше да влязат за изтърпяване на по 5 години  затвор за създаване на организирана престъпна група и рекет.