25.10.2016

В Турция започнаха арести и в националното разузнаване

Вълната от арести след опита за преврат в Турция обхвана и националната разузнавателна служба МИТ в Турция, като най-малко 101 души ще се простят със свободата и работата си, предаде кореспондентът на БГНЕС. Днес в 31 провинции започна специализирана операция срещу привърженици на Фетхуллах Г ...

Още

За седмица предотвратиха 12 атентата в Турция

При полицейската операция са иззети голям брой детонатори за експлозиви, заловени са мъже и жени, съпричастни към подготвяните атаки

В Турция заловиха 12 терористи, подготвяли бомбени атентати

Само през последната седмица в Турция са предотвратени 12 планирани терористични атентати, днес 12 кюрдски сепаратисти бяха заловени при съвместна операция на полицията и разузнаването.

Арестуваха племенниците на Гюлен в Турция

  Властите в Турция задържаха племенниците на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е сочен за основен отговорник за опита за преврат от лятото, предаде бТВ. Хусейн Гюлен и Бушра Гюлен са задържани в Измир по подозрение за участие в дейността на Терористичната организация на фетхулахистите, както и в използване на програма за шифроване на данни. Според турското разузнаване тази програма е била използвана от превратаджиите при опита за метеж в нощта на 16 юли. По-рано турските власти задържаха брата Гюлен и друга негова племенница.

Федерацията на балканските изселници в Турция ще помага с транспорт на българите до изборните секции

Според новия Изборен кодекс, гласуването се дефиниране само като право, но също като граждански дълг. За негласувалите се налагат санкции и наказания. От една страна, задължавате гласуването, но, от друга, го ограничавате като откривате 35 секции. Това не е ли  голям парадокс? Не е ли против основните човешки права и Конституцията на България.  Затова призоваваме всички граждани на България, живеещи извън родината си да участват в изборите, да осъществяват своя граждански дълг, да дадат принос на демокрацията на родината си. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Юксел Йозкан, председател на най-голямата организация на нашенци в чужбина - Федерацията на балканските изселници в Турция „Балгьоч", която има над 100 000 членове. Организацията призова сънародниците ни в Турция да гласуват, въпреки ограниченията за секциите и даде пример за такива ограничения: Бурса е тримилионен град. По време на парламентарните избори през 2014 г. тук бяха разкрити 42 секции, а сега - само 9. Представете си тримилионен град с 9 секции! Организацията е готова да помогне на желаещите да гласуват в Турция като организира транспортирането им, допълни Йозкан.  Българите в Турция са запознати с въпросите на Референдума и са готови да упражнят правото си на вот. Според Йозкан, „няма две формации“, които представляват българите в Турция и сънародниците ни имат ясен фаворит за предстоящия вот. Въпреки че е обявено извънредно положение в Турция, всички които идват, знаят, че животът тук тече нормално. Изборите ще протекат без проблем и прозрачно!

Арестите след преврата в Турция продължават

Властите са задържали племенници на Фетуллах Гюлен