23.01.2017

„Газпром“ не се притеснява от американския газ

Съществуващите и бъдещите проекти на руската компания „Газпром“ са причина тя да няма притеснения относно конкурентността на американския втечнен природен газ, съобщава РИА Новости, позовавайки се на заместник ръководителят на компанията Александър Медведев. „Ние сме добре подготвени да се конкурираме.

Още

WSJ: „Газпром“ и ЕС са близо споразумение за монопол на компанията в държави от Европа

  „Газпром“ и ЕС са близо до регулиране на спора помежду си по повод претенциите на антимонополните органи на съюза спрямо руската компания. Това пише в. „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на източници, запознати с хода на преговорите, предаде БГНЕС. Условията на споразумението могат да бъдат одобрени още по време на среща на високо равнище между страните, която трябва да се проведе в края на октомври, пише изданието. Регулирането на спора ще позволи на „Газпром“ да избегне глоби, равняващи се на милиарди долари в замяна на изменения на условията на работа на компанията. Обсъжданите условия на възможното споразумение осигуряват връзка на цената на доставяния газ с цената на нефта ЕС дори изразява готовност да разреши на „Газпром“ да доставя газ на клиентите си на различни цени, ако част от това гориво е предназначена за износ, посочва още „Уолстрийт джърнъл“. На 22 април Европейската комисия отправи към „Газпром“ официално уведомление за възражения в рамките на антимонополно дело по отношение на компанията, обвинявайки я в злоупотреба с доминиращо положение на пазари в Централна и Източна Европа, което е в нарушение на антимонополното законодателство на ЕС Тогава еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че според ЕК „Газпром“ злоупотребява със своето монополно положение в осем държави от ЕС – България, Унгария, Естония, Чехия, Литва, Латвия, Полша и Словакия. Глобите по това дело могат да достигнат до 10% от приходите на „Газпром“, т. е. 7-8 млрд. евро. ЕК и „Газпром“ обаче започнаха преговори за възможно регулиране на разследването в досъдебен формат, без глоби. В края на септември 2015 г. ЕК и „Газпром“ започнаха „технически консултации по антимонополното дело и предложения на „Газпром“ по неговото решение“. 

Зам.-шефа на Газпром ще обсъди в Техеран участието на компанията в ирански проекти

Делегация на Газпром начело със заместник-председателя на управителния съвет Виталий Маркелов ще посети Техеран през първото десетдневие на декември, за да продължи преговорите за участие на руската компания в ирански газови проекти, предаде БНТ. Маркелов се срещна вчера с иранския заместник-министър на петрола Амир Хосейн Заманиния, който бе на визита в Москва. Заместник-министърът заяви, че газовият холдинг се интересува от разработването на газови находища в Залива, а също и от изпълнението на проекти за втечнен природен газ. На 10 ноември заместник-министърът на енергетиката Кирил Молодцов съобщи, че руските компании Роснефт, Газпром, Лукойл, Газпром нефт, Зарубежнефт и Татнефт вече са съставили списък с интересните за тях находища в Иран. Представянето на новия вид петролен договор за руските компании ще се състои в Техеран на 17 ноември. През февруари ръководителят на Националната иранска газова компания (NIOC) Хамид Реза Араки обяви, че Иран е активизирал сътрудничеството си с Газпром, като газовият гигант е сформирал пет съвместни комитета - по инвестициите, по ремонтните дейности, по обслужването, по съхранението и по преработката на петрол и газ.

„Газпром“ получи разрешение от Анкара за строежа на „Турски поток“

  Компанията „Газпром“ е получила по дипломатически път първите разрешения от властите в Турция за реализирането на газопровода „Турски поток“, след като по-рано тази година беше взето решението за повторния му строеж. Това заявиха от руския газов холдинг, предаде БГНЕС. В резултат на провелите се миналата седмица преговори между директора на „Газпром“ Алексей Милер и турския министър на енергетиката Берат Албайрак беше постигнато споразумение за скорошно завършване на всички необходими процедури за началото на реализирането на проекта. "Получаването на разрешение е позитивна новина за „Газпром“. Тази стъпка на турската страна показва заинтересуваността на турското правителство към проекта „Турски поток“ и свидетелства за прехода към неговото практическо реализиране“, посочи Милер, цитиран в официално съобщение на компанията. В интервю за руски медии по време на срещата на Г-20 на 4 и 5 септември директорът на „Газпром“ посочи също, че турската страна е предложила да се обмисли възможността доставките на газ за Европа в рамките на газопровода "Турски поток" да минават през границата с Гърция. Милер заяви още, че има договореност с турската страна да започне проучване на тази възможност. По-рано министърът на енергетиката Александър Новак съобщи, че през октомври тази година се очаква да бъде съгласуван и подписан проект на междуправителствено споразумение, както и да започне работата по изпълнението на първата тръба на "Турски поток", след като бъдат получени всички необходими разрешителни за изграждане и проучване в териториалните води на Турция. 

“Газпром” продава 50% от “Овергаз”

“Газпром” продава дела си от 50% в българската компания “Овергаз”, съобщава руската агенция Интерфакс. Става въпрос за 49 510 акции на “Газпром експорт” и 490 акции на ПАО “Газпром”. Департаментът по управление на имуществото и корпоративни отношения е поръчал да се определи пазарната стойност на дела на “Газпром”.

Турция национализира дялове на „Газпром“

В началото на декември Турция фактически е национализирала „Акфел холдинг“, в който дялове имат „Газпром“ и Газпромбанк, разкрива в. „Комерсант“, цитиран от fakti.bg. Това е станало чрез извънредния декрет № 674, който беше приет след юлския опит за държавен преврат. „Отнеха ни най-ефективния и най-печелившия продавач на руски газ в Турция“, коментира пред „Комерсант“ пожелал анонимност източник от „Газпром“, пише 24 часа. Президентът на „Газпром“ Алексей Милер се е опитал да обсъди създалата се ситуация по време на последната визита в Москва на турския премиер Бинали Йълдъръм, но не е успял да получи задоволително обяснение за създалата се ситуация. На 2 декември турските власти изцяло смениха съвета на директорите на „Акфел холдинг“. Той има договор с „Газпром“ за доставката на над 5 млрд. куб. газ на година.

„Комерсант“: Турция национализира активи на „Газпром“

В началото на декември Турция фактически е национализирала „Акфел холдинг“, в който дялове имат „Газпром“ и Газпромбанк, разкрива в. „Комерсант“. Това е станало чрез извънредния декрет № 674, който беше приет след юлския опит за държавен преврат. „Отнеха ни най-ефективния и най-печелившия продавач на руски газ в Турция“, коментира пред „Комерсант“ пожелал анонимност източник от „Газпром“. Президентът на „Газпром“ Алексей Милер се е опитал да обсъди създалата се ситуация по време на последната визита в Москва на турския премиер Бинали Йълдъръм, но не е успял да получи задоволително обяснение за създалата се ситуация. На 2 декември турските власти изцяло смениха съвета на директорите на „Акфел холдинг“. Той има договор с „Газпром“ за доставката на над 5 млрд. куб. газ на година....

„Газпром“ пак подхваща война с Украйна

По традиция руският енергиен монополист „Газпром“ подхвана познатата песен, че Европа може да остане на студено заради Украйна. Президентът на „Газпром експорт“ Александър Медведев заяви, че има висок риск за транзита на руско синьо гориво през Украйна заради малкото газ в подземните хранилища, съобщи в. „Взгляд“. Това е позната теза на „Газпром“, защото енергийният монополист иска да отреже Украйна като транзитна страна. През последните 6-7 години в началото на зимата Русия плаши Стария континент, че ще остане на студено заради Украйна. На 24 октомври постоянният представител на Русия при ЕС заяви, че Украйна дори и при мека зима ще бъде принудена да отклонява газ от транзита, а това може да доведе до нова газова криза. Причината е, че Киев не се е запасил със синьо гориво в своите подземни газови хранилища. На 13 октомври украинският премиер Владимир Гройсман заяви, че родината му има достатъчен запас от газ за зимата. Заместник – президентът на „Нафтогаз Украйна Сергей Перелома заяви, че компанията е гарантирала запаси от 14,7 млрд. куб. газ. От своя страна „Газпром“ репликира, че на Украйна са необходими 17 млрд. куб.м. газ. Киев вече договори с Европа доставки на газ на по-ниски цени. ...

Литва изгуби съдебен спор с Газпром

Литва изгуби иск за 1,6 милиарда долара срещу Газпром в Стокхолмския арбитражен съд за цените на газа. Литва съобщи, че Стокхолмският арбитражен съд е отхвърлил нейния иск за компенсации на стойност 1,6 милиарда долара срещу руския газов гигант Газпром в спор за цените на природния газ, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. През 2012 година Литва обяви, че е надплащала за газа от 2004 година, когато Газпром придоби мажоритарен дял в най-големия износител на газ в балтийската държава и промени формулата за ценообразуване. Правителството изтъкна, че съдът е отхвърлил иска, посочвайки, че не е възможно да се определи каква е трябвало да бъде справедливата цена.