27.04.2017

Нишикори се отказа в Токио заради контузия

Японецът под въпрос за турнира в Шанхай

Още

В Токио започна обратното броене за Игрите в Токио през 2020-а година

В Токио започна обратното броене за Летните олимпийски игри, които ще се състоят в японската столица през 2020-а година. Заместник-градоначалникът Такаши Ямамото обяви на специално организирано събитие: „Когато Игрите в Рио свършат, всички погледи ще бъдат насочени към нас и онова, което ще се случва ...

Токио може да признае на Русия само два от Курилските острова

Токио може да признае правата на Русия върху два от четирите спорни южни Курилски острова, съобщи агенция Киодо като се позова на източници от японското правителство. Агенцията посочва, че Токио се надява на напредък за сключване на мирен договор и в навечерието на визитата на руския президент Владимир Путин в Япония „преразглежда стратегията си за водене на преговори”. Според новата позиция, правителството на Шиндзо Абе може да предложи Москва да запази правата си върху два по-малки Курилски острова, пише БГНЕС. Досегашната официална позиция се заключаваше в това, че Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи са изконна японска територия. Токио е готов да направи съществена отстъпка, за да извади преговорите от мъртва точка, подчертава Киодо. Освен това, Токио е готов да се откаже от формулировката „връщане” на островите и ще я замени с по-меката „предаване”. По-рано медиите съобщиха, че Япония е готова да предложи на Русия съвместно управление на южните Курили, но външното ведомство в Токио опроверга тази информация. Япония има претенции към четири острова, като се позовава на двустранен договор от 1855 година за търговия и определяне на границите. Връщането на тези територии е поставено от Токио като условие за сключване на мирен договор с Русия, който така и не е подписан в края на Втората световна война. Позицията на Москва е, че южните Курили са влезли в състава на СССР след войната и руският суверенитет на тях е безспорен. 

Томас Бах: Олимпийските игри в Токио ще бъдат най-иновативните

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах очаква Олимпийските игри през 2020-а година в Токио да бъдат най-иновативните в историята, заяви самият той във видеообръщение преди брифинг по темата в японската столица. Ние се надяваме, че Токио ще успее да проведе най-иновативните игри в историята, заяви Томас Бах. Президентът на МОК изрази надежда, че в близките три дни участниците в брифинга там ще успеят да направят такъв обмен на опит, идеи, които ще помогнат не само за отличното провеждане на Олимпиада 2020, но и на Игрите 4 години след това. Това е шанс и за хората, които правиха състезанията в Рио това лято, да споделят опита си. Президентът на Организационния комитет на Токио'2020 Есиро Мори от своя страна обеща, че японската държава ще направи всичко възможно, за да преминат по най-успешния възможен начин състезанията след 4 години. Спортът притежава сила, която е способна да промени бъдещето. Ние ще се постараем на направим всичко, за да предадем достойно щафетата на Олимпиадата, отбеляза още той. В духа на иновациите губернаторката на Токио Юрико Коике обяви, че японската столица стриктно се придържа към политиката на 3 R в екологията - повторна употреба, редуциране, рециклиране (Reuse, Reduce, Recycle). Така е и в подготовката на града за олимпиадата. Тя гарантира, че строителните материали със сигурност ще бъдат използвани още един път след края на спортното събитие.

Закриха Олимпиадата в Рио, следващата е в Токио

  Дъждът валя едновременно в Токио и в Рио де Жанейро по време на закриването на Олимпийските игри в Бразилия и предаването на олимпийското знаме на столицата на Япония. И докато към Токио се придвижваше тихоокеански тайфун, в олимпийската столица вятърът и дъждът принудиха организаторите да раздадат дъждобраните, предаде БГНЕС. По-късно дъждът постепенно, но като част от шоуто угаси олимпийския огън. Пъстра картина върху гигантски екран. Така изглежда шоуто около тържественото закриване на Игрите в Рио де Жанейро. Картините и светлините се редуват и преплитат с изпълнения на живо и всичко това сред светлини и обемни образи, истински и електронни. Истински бе премиерът на следващата страна домакин - Япония - Шиндзо Абе, който се превърна в електронния Супер Марио, за да премине през центъра на Земята от Токио до Рио и да поеме топката (в случая червена и светеща) от Бразилия. Награждаването на олимпийските маратонци и официалната част със знамената и речите на кмета на Рио де Жанейро и на председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, присъствието на губернаторката на Токио Юрико Койке. Дори това стана част на стадиона "Маракана" от типичния бразилски микс на радост и веселие, но в добре изработено и организирано шоу. 

Токио събира стари мобилни телефони, които ще се превърнат в медали за Олимпийските игри

Десетки хора се събраха пред сградата на столичната община в Токио, за да дарят старите си мобилни телефони. Те ще бъдат рециклирани в медали за Олимпийските игри, които ще се проведат в града през 2020-а година. Целта на организационния комитет е да събере 8 тона метал от остарелите мобилни телефони и малки домакински уреди. Кампанията, която е първа по рода си за Олимпийските игри, ще извлече 40 кг злато, 2930 кг сребро и 2994 кг бронз. Те ще са достатъчни за направата на всички 5000 олимпийски и параолимпийски медали. Повечето японци подкрепят идеята: Дойдох тук днес, защото мисля, че е страхотно, че старият ми телефон може да се превърне в медал за Олимпийските игри през 2020-а, заяви 55-годишната жителка на Кавасаки Хироми Сакушима. Развълнува ме мисълта, че нещо от моя дом може да бъде част от медалите. Това ще са първите олимпийски игри, които ще гледам, каза 18-годишният Хироки Ямашита, който живее в Токио и донесе за кампанията 17 телефона от семейството си. Кметът на Токио Юрико Койке също дари три нейни стари телефона на кампанията и коментира: Започнахме този проект с цел да рекламираме устойчивостта, както и да създадем чувство на пряко участие в игрите в Токио през 2020-а. Наистина е вълнуващо, че вашите мобилни телефони ще бъдат част от олимпийските и параолимпийските медали.

Бюджетът за Олимпийските игри в Токио през 2020-а година ще е между 15 и 16,8 милиарда долара

Общият бюджет за Олимпийските игри в Токио през 2020-а година ще е между 15 и 16,8 милиарда долара, но се очаква да се прибавят и допълнителни спестявания, съобщиха организаторите на спортното събитие. До тази цифра се е стигнало след като губернаторът на Токио Юрико Коике е трябвало да намали разходите в три звена: гребане, плуване и волейбол. Като ревизирахме тези три звена, успяхме да намалим разходите до 400 милиона йени. Но не става въпрос само за орязване на бюджети, а за отчитане на аспекта на устойчивост и как можем да оставим завещание; нещо, върху което наблегнахме не един път, заяви Юрико Коике. Тя допълни още, че ще обсъди възможността за споделяне на разходите със съседни префектури. Вицепрезидентът на Международният олимпийски комитет Джон Коутс заяви, че е доволен от прогреса и особено се радва, че частта от 4,7 милиарда долара за организационния комитет няма да дойде от джобовете на данъкоплатците: Бюджетът за игрите от 4,7 милиарда долара ще се финансира от спонсорство, продажба на билети и лицензии, посредством съдействие на Международния олимпийски комитет. Това означава 0 разходи за обществеността, от което сме много доволни. Организаторите в Токио заявиха, че разходите по строителството са нараснали, поради възстановяването след земетресението и цунамито в Япония преди пет години. Проектните разходи за временни съоръжения са се удвоили, тъй като в сметките не са вписани парите за дизайн, озеленяване и временни тоалетни.

За пръв път от 54 години насам в Токио заваля сняг през ноември (снимки)

Токио осъмна с първия си ноемврийски снеговалеж от 54 години насам, пише японската информационна агенция Kyodo. Жителите на японската столица са били изненада, тъй като температурите по това време на годината обикновено варират от 10 ° до 17 ° по Целзий. Снегът е бил причинен от необичайно студен фронт, който преминава над града. По тротоарите и автомобилите, в западните предградия на Токио, се е образувала снежна покривка, но заради по-високата температура на въздуха засега снегът не може да се задържи за дълго на земята. Неочакваното времето причини сериозни закъснения на обществения транспорт и необичайно високо потребление на електроенергия. Японската метеорологична агенция предупреди, че е възможно пътищата да се заледят, а покривите на пластмасовите оранжерии да рухнат под тежестта на мокрия сняг, който вече се трупа по електропроводите и дърветата, пише в. Japan Times. За последен път в Токио е валял ноемврийски сняг през 1962 г. ...

Борислав Иванов: На Игрите в Токио можем да имаме състезатели в турнира по карате

Чакахме много години. Постоянно се борихме да влезем в олимпийското семейство. Най-сетне успяхме. 3-ти август е паметна дата за нашия спорт , официално карате беше избрано за член на олимпийското семейство. Ние сме в топ 5 на най-масовите спортове в света, така бившият национален треньор Борислав Иванов коментира включването на карате в олимпийската програма за Игрите в Токио през 2020-та година. Иванов е начело на държавния ни тим от 2000 до 2008 година и е един от най-титулуваните ни спортисти. На Олимпийските игри ще имаме право на 80 участници в две дисциплини – ката и кумите- индивидуално. По 10 души ще са в категория, а категориите ще са по 3 за мъже и жени. Мисля, че за Олимпиадата в Токио България може да има представители. В момента имаме много силно женско поколение, допълни Иванов.Пет нови спорта бяха включени в програмата за следващите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 година. Международният олимпийски комитет одобри единодушно решението на изпълкома от юни за включването на скейтбординг, сърфинг, спортно катерене, бейзбол/софтбол и карате, които са изключително популярни в Япония. Според новите правила всеки домакин на Олимпиада има право да селектира спортове, които са популярни в страната и които да бъдат прибавени към традиционните 28 вида спорт на олимпийски игри