21.10.2016

Ограничаване на продажбите на дребно в ЕС през август, но при солиден растеж в България

Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се понижиха слабо през август, но в същото време отбелязаха доста добър растеж в България за втори пореден месец, показват данни на Евростат. Търговията на дребно в ЕС се сви през август с 0,1% на месечна база след растеж с 0,5% през юли. Влошаването се дължи на спад с по 0,2% както и при продажбите на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, така и при продажбите на нехранителни стоки, докато при автомобилните горива е отчетено повишение с 0,2 на сто. На годишна база растежът при продажбите на дребно в ЕС се забави през август до 2,1% след повишение с 2,9% през предходния месец, като продажбите на нехранителни стоки се увеличават с 2,9%, на автомобилни горива – също с 2,9%, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нарастват с 1 на сто. Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Люксембург (скок с 3,6%), следван от Ирландия (повишение с 1,5%) и Словакия (с 1,0%), докато най-солиден спад в продажбите на дребно беше отчетен в Естония, Полша и Финландия (понижения с по 0,6%). Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-солиден ръст в Люксембург (скок с 12,6%), Румъния (с 11,7%) и Полша (с 10,8%), а най-силен спад отчитат продажбите на дребно във Франция (понижение с 1,5%) и Дания (с 0,8%). Данните на Евростат за България обаче отразяват доста по-добра от общата тенденция при търговията на дребно в целия ЕС. Според европейската статистика продажбите на дребно в нашата страна нараснаха през август с 0,9% спрямо юли, когато те се повишиха с 1,3%, възстановявайки по този начин тенденцията на трайно подобрение при търговията на дребно в сила от септември 2015 година, която беше нарушена едва на два пъти - през април (понижение с 0,7%) и през юли (понижение с 1,0%). На годишна база продажбите на дребно в България нараснаха през август с цели 5,4% (спрямо август 2015-а) след повишение с 2,3% през юли, отбелязвайки устойчив растеж за десети пореден месец. И по двата показателя нашата страна се намира на едно от предните места сред всички 28 страни - членки на Европейския съюз. По-голям ръст на продажбите на дребно на месечен база е отчетено единствено в Люксембург, Ирландия и Словакия. В същото време нарастването на търговията на дребно на годишна база с 5,4% отрежда на нашата страна престижното шесто място сред всички членове на съюза.

Още

Най-достъпните 5.5-инчови смартфони в България

Смартфоните с големи диспеи са предпочитан избор за доста потребители. Те са по-удобни за сърфиране в интернет и гледане на клипове, но и по-скъпи... Или може би не. На пазара вече има доста голямо разнообразие от модели, включително и такива с 5.5-инчови дисплеи, които са на доста приемливи цени. И това не означава задължително, че компенсират със слаб хардуер. Ето кои са най-достъпните 5.5-инчови смартфони на българския пазар.   Revo 555 4G Revo 555 4G разполага с впечатляващи характерстики за цената си. Той има 5.5-инчов IPS дисплей с резолюция 1280х720....

Борисов от Брюксел: Полагам огромни усилия да запазя целостта на България

Бойко Борисов отхвърли категорично в Брюксел критиките, че българските власти неправомерно са върнали на Турция седем нейни граждани, които са предполагаеми привърженици на Фетула Гюлен, предаде Канал 3.

Борисов: По-голям демократ от мен няма, полагам огромни усилия да запазя целостта на България

"Нека се доверяваме на службите, има достатъчно специалисти - и политическо ръководство, и експерти, които много добре знаят кой какъв е. Ако бях главен секретар, щях да ви отговоря сигурно. Аз не съм информиран за това, което се е случило в момента.

Три носителки на титлата "Мисис България" - позират на кон

Модното ревю, в което взе участие звездата от най-гледаното риалити по Би Ти Ви - „Фермата“, Гери Дончева, се състоя след оспорваната надпревара за най-добър млад кон, победил в най-много състезания през годината

Ще има ли България своя нов милионер?

След днешния 83-и тираж на Български спортен тотализатор джакпотите в игрите на Тото 2 продължават да растат и до тегленето на числовите комбинации в неделя ще достигнат общо 6 520 000 лева. За следващия 84-и тираж джакпотът в „Тото 2 – 6 от 49“ се очаква да бъде 3 100 000 лева, а в „Тото 2 – 6 от 42“ – 420 000 лева. В „Тото 2 – Зодиак“ джакпотът е фиксиран на 3 000 000 лева. Висока честота и разнообразие от печалби, разделени в 15 групи, предлага играта „Тото 2 – Рожден ден“. Лек автомобил Форд Фиеста ще бъде наградата в играта „Втори тото шанс“ на „Тото 2 – 6 от 49“ за следващия тираж в неделя. Печелившите комбинации за игрите от днес в отделните игри са следните:

Мая Манолова иска да знае за всеки принудително изведен от България

Омбудсманът се срещна с МВР шефове заради върнатите на Турция бегълци