28.10.2016

Още

Проверете дали не "подкрепяте" партия без ваше знание!

Централната избирателна комисия предоставя възможност на гражданите да проверят дали не попадат, без знанието им, в списък на партия, коалиция или инициативен комитет, регистриран за президентските избори. Проверката става в сайта на ЦИК. За да...

Патриарх Неофит навърши 71 години

Молебен за здравето на българския патриарх Неофит бе отслужен в Троянския манастир. Днес патриархът навършва 71 години. Той оглави Божествената света литургия в храма "Успение Богородично" в Светата обител, предаде БНТ. В службата участваха митрополити и други духовници на Българската православна църква. В храма присъстваха и представители на местната власт, народни представители, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и миряни. От името на митрополитите на Българската православна църква, ловчанският митрополит Гавриил отправи поздравителни слова към патриарха. "От избирането ви начело на Българската православна църква вие се утвърдихте като истински духовен водач на православния български народ като във всичките си дела се ръководите от мисълта за благото на поверените ви от Бога души. С думи и най-вече с личен пример наставлявате и подкрепяте нуждаещите се. Призовавате към състрадание, насърчавате към любов към ближния, взаимопомощ и разбирателство. Честити сме да имаме във ваше лице молитвен застъпник и първосветител. Вие сте пример за всички нас да живеем и да се трудим със съзнанието за огромната отговорност, която носим пред Бога за всяка наша дума, решение и дело", заяви митрополитът, който припомни живота и делото на патриарх Неофит. Негово светейшество получи поздравление и от името на Софийската митрополия. Поздравителен адрес от името на министър-председателя Бойко Борисов прочете областният управител на Ловеч Ирина Митева.

Босненските сърби гласуваха "за" Деня на Република Сръбска

  Абсолютното мнозинство от босненските сърби подкрепи честването на Деня на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, пише БГНЕС. Това съобщи Радиото и телевизията на Република Сръбска, позовавайки се на Републиканската избирателна комисия (РИК). На референдума избирателите трябваше да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли честването на 9 януари за Ден на Република Сръбска?“ На тази дата през 1992 година се състоя първото заседание на парламента на сърбите в БиХ. След обработката на 30% от бюлетините положително на въпроса са отговорили 99,8% от гласувалите. За референдума се бяха регистрирали 1 219 399 босненски сърби. Гласуването предизвика рязка отрицателна реакция в мюсюлманската част на БиХ. Представителят на президиума на БиХ от босненските мюсюлманин Бакир Изетбегович заяви, че то е „пробен балон“, след който ще последва референдума за независимостта на Република Сръбска. Мюсюлманската част на БиХ се опита да забрани честването на тази дата, след което ръководството на Република Сръбска взе решение за провеждането на референдума. Според много анализатори референдумът е преди всичко изборен маньовър седмица преди общинските избори на отслабения политически Додик. Той несъмнено ще излезе укрепнал, заяви пред АФП пожелал анонимност приближен на неговата партия Съюз на независимите социалдемократи. Но трябва да се признае, че и Бакир Изетбегович, водача на босненските мюсюлмани, му направи услуга, добави иронично той. И наистина Бакир Изетбегович оспори законността на този честван на 9 януари празник, предизвиквайки гнева на босненските сърби. 

Турция изпраща 30 камиона с 20 000 чифта детски обувки и дрехи в Сирия

  Турски конвой с хуманитарна помощ тръгва днес за Сирия, като целта му е да стигне до Алепо и други населени места в региона. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след молитва по повод мюсюлманския празник Курбан байрам, пише БГНЕС. „След залез-слънце ООН и нашият Червен полумесец ще изпратят конвой с играчки, дрехи и продоволствени товари в Алепо. Помощта ще бъде доставена по установения хуманитарен коридор“, заяви още той. Държавният глава допълни, че помощ ще бъде доставена и в градовете Ал Раи и Джараблус, които бяха освободени от „Ислямска държава“ в рамките на операцията на турската армия „Щитът на Ефрат“. По предварителна информация Турция ще изпрати в Сирия 30 камиона с 20 000 чифта детски обувки и дрехи, както и 25 000 детски играчки. Решението за доставката на хуманитарна помощ е било взето в резултат на преговорите между руския външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери в Женева, приключили на 10 септември. По време на своето изказване Ердоган защити и решението на властите да отстранят от работа 28 кмета, за които се предполага, че имат връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК) или с проповедника Фетхулах Гюлен. „За мен тази стъпка дойде късно. Трябваше да бъде взета много по-рано“, каза държавният глава. „Като кмет или член на общинския съвет не можете да сте съпричастни или да подкрепяте терористични организации“, допълни той.