26.10.2016

Над 230 млн. лева ще бъдат отпуснати за образование в Бюджет 2017

223 милиона лева повече за образование ще бъдат отпуснати в Бюджет 2017. От тях 100 милиона лева ще са за увеличаване на учителските възнаграждения,  а над 2 милиона лева - за закупуване и поддръжка на училищни автобуси. Председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова заяви, че с новия Закон за училищното и предучилищното образование, както и с увеличеното финансиране, ще се преодолеят социално-икономическите различия, трупани с десетилетия. Ние в парламентарната група на политическа партия ГЕРБ гарантираме, че чрез закона всеки учител ще развива своята кариера според резултатите и приноса му, а не само според възрастта му и това е реално обвързано със социалния му статус. Вече въведохме и 10 заплати при пенсиониране. За първи път се подкрепят и иновативните учители, чиито отлични практики се превръщат в национални.

Още

ЕС иска "разяснения" по бюджетите на 7 страни от еврозоната

Европейската комисия във вторник е поискала разяснения от 7 страни-членки на еврозоната заради проектобюджетите им. Според ЕК Италия, Кипър и Финландия не посрещат целите на ЕС, докато на Белгия, Португалия, Испания и Литва, чиито бюджети са следени по други причини, също са

Италия заплаши да не плаща вноската си в бюджета на ЕС

Премиерът Ренци обвърза това с проблемите с миграцията

Донка Михайлова: Сивият сектор в туризма е сериозен проблем за общинските бюджети

Недобросъвестни хотелиери, собственици на къщи за гости или хора, даващи под наем вилите си, невинаги регистрират нощувките в общината и не плащат съответните такси. Дори за регистрираните нощувки често плащанията се просрочват или остават невнесени. Гостите плащат туристическа такса, но хотелиерите я задържат за себе си. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините в република България Донка Михайлова. Тази черна картина не засяга всички туристически обекти. Има такива, които са коректни и отговорни към общинския бюджет, но сивият сектор в туризма е проблем, за който не бива да спираме да говорим. Проблемът е сериозен за общинските бюджети, тъй като общините влагат все повече средства за създаване на добри предпоставки за развитие на туризма. Всички средства, които получаваме от туристическия сектор, връщаме обратно в развитието на сектора чрез програмите за развитие на туризма.С промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма се въвежда система, според която, надеждността на този контрол се повишава. Чрез системата се въвежда изискване хотелите, които са в клас "А", да водят електронен регистър. Този регистър, макар и частично, следва да бъде достъпен от общините, НАП, структурите на МВР. За местата за настаняване от клас "Б", които не са длъжни да водят регистър в електронна форма, регистърът следва да бъде на хартия. Въвеждането на една такава електронна форма за регистрация в много по-голяма степен позволява ефективност на контрола. Но за общините е много важно да имаме връзка с полицията, с органите на НАП, така че на практика чрез достъпност до тези регистри да имаме ежедневна информация за това какво се случва. Община Троян ежегодно определя и най-коректните хотели към общинския бюджет и връчва награди. Според Михайлова данъкът върху 30% от легловата база , който Конституционният съд отмени, е бил "разумен механизъм". Интервюто на Веселина Миланова с Донка Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

Финансовото министерство обявява Бюджет 2017

Вече беше предвидено за образование да бъдат заделени допълнително 223 млн. лв.

Италианският премиер заплаши Източна Европа! Ще блокира бюджета на ЕС, ако ...  

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че Италия заплашва да блокира бюджета на Европейския съюз, ако източноевропейските страни продължават да отказват да приемат мигранти. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на изданието la Repubblica.

НСТС ще обсъжда бюджетите за 2017г. в петък

В петък, Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проекто-бюджета за следващата година, бюджетите на общественото осигуряване и на Здравната каса, както и подготвените промени в Кодекса за социалното осигуряване. Бизнесът и синдикатите са уведомени с официално писмо, че ще получат документите утре вечер и в рамките на по-малко от 48 часа ще трябва да подготвят своите становища. В петък, срещата  между държавата, бизнеса и синдикатите ще започне в 16,00 часа. Срокът за приемане на документите от правителството и внасянето им в Народното събрание е до 31-ви октомври. В Русе, министър Горанов потвърди, че в бюджета за следващата година е заложена минимална работна заплата от 460 лева.