27.10.2016

Над 4000 спасени имигранти в Сицилийския пролив

През последното денонощие, под ръководството на италианската брегова охрана, в Сицилийския пролив са били спасени над 4000 имигранти. Освен италиански плавателни съдове, участие са взели и такива на Фронтекс и на неправителствени организации. В 33 спасителни операции е била оказана помощ на 4655 души. Намерени са телата на 28 загинали, 22-ма от които на една лодка.  Имигрантите са се намирали на 33 плавателни съда, 27 от които гумени лодки. Със спасените преди два дни близо 6000 души, броят на имигрантите, които през тези часове ще пристигнат на остров Сицилия и в област Калабрия, е общо над 10 000 души, а броят на загиналите е 38. На кораб на „Лекари без граници”, до пристанището на Палермо, бяха превозени над хиляда души, сред които 161 жени и 15 непълнолетни. Имигрантите  са предимно от Субсахарска Африка. След здравния контрол ще бъдат настанени в центровете за бежанци в други италиански области. Само за 2016-а година главният град на остров Сицилия - Палермо, е приел над 13 000 души.

Още

6 500 нелегални мигранти от Африка са били спасени в Сицилийския пролив през последното денонощие

6 500 нелегални мигранти от Африка са били спасени през последното денонощие в Сицилийския пролив, съобщи италианската брегова охрана. Командният център е координирал общо 40 операции, в които са участвали кораби на бреговата охрана и военноморските сили на Италия, службата на ЕС за контрол на границите - ФРОНТЕКС, и търговски съдове.През последните четири дни са били спасени над 10 000 мигранти.Напоследък италианските власти се сблъскват с нова тактика от страна на мигрантите - те напускат Либия с примитивни плавателни съдове и на двайсетина километра от брега търсят помощ и очакват да бъдат спасени от бреговата охрана на Италия.

Продължават да пристигат нови имигранти в Италия

Не спира бежанският поток през Сицилийския пролив към Италия. През изминалата седмица са били спасени 6500 души, но 26 души са загинали, опитвайки се да достигнат италианските брегове. Над 4000 от спасените бежанци пристигнаха в понеделник на различни пристанища в Южна Италия.

В Италия продължават да пристигат нови мигранти

Не спира бежанският поток през Сицилийския пролив към Италия. През изминалата седмица са били спасени 6500 души, но 26 души са загинали, опитвайки се да достигнат италианските брегове. Над 4000 от спасените бежанци пристигнаха в понеделник на различни пристанища в Южна Италия. Превозвани са на танкери, търговски кораби и от патрулиращи плавателни съдове между либийските брегове и Италия. Прокуратурата разследва причините за смъртта на починалите, сред които има и деца, открити на превозващите ги лодки. Засега не е ясен броят на изчезналите. От началото на годината през Сицилийския пролив са преминали близо 300 000 бежанци. Сред тях има и жени от Нигерия, организирани чрез престъпна схема от техни сънародници на Апенините с цел проституция. Задържаните във връзка с престъпната мрежа са 15 души. Външният министър Паоло Джентилони посрещна на летище "Фиумичино" в Рим 75 бежанци от Сирия по линията хуманен коридор, отправяйки пореден апел към Европа да съдейства на Италия. Междувременно не на всеки в Италия допада разпределянето на мигрантите. В Акуилиния край Триест вандали счупиха задните светлини на автомобила на свещеник, съдействащ за устройването на мигрантите в неизползвана детска градина в близост до начално училище. Родители искат от институциите да преместят бежанците.

Италианската брегова охрана спасила 5000 мигранти за 2 дни

Почти 5000 мигранти са били спасени през последните два дни в Сицилийския пролив по време на операции с участието на италианската брегова охрана, европейската мисия EunavforMed и неправителствени организации. Само в петък са били спасени 3300 човека, уточняват от италианската брегова охрана. При операциите през този ден са били открити телата на седем души, информира Нова телевизия. Ден по-рано помощ е била оказана на 1400 мигранти, бедстващи в морето. Всички спасени хора са откарани на пристанища в Южните Апенини. По данни на външното министерство на Италия през тази година потокът от мигранти, идващи в страната, се е увеличил с 5%.

5000 мигранти са били спасени за два дни край Сицилия

Почти 5000 мигранти са били спасени през последните два дни в Сицилийския пролив по време на операции с участието на италианската брегова охрана, европейската мисия EunavforMed и неправителствени организации.

С 5 процента се е увеличил потокът от мигранти в Италия

Почти 5000 мигранти са били спасени през последните два дни в Сицилийския пролив, по време на операции с участието на италианската брегова охрана, европейската мисия в Средиземно море и неправителствени организации.Само в петък са били спасени 3300 души. При операциите през този ден са били открити телата на седем души. Ден по-рано помощ е била оказана помощ на 1400 мигранти, бедстващи в морето. Всички спасени хора са откарани на пристанища в Южна Италия.По данни на външното министерство на Италия, през тази година потокът от мигранти, идващи в страната, се е увеличил с 5%.