28.10.2016

Ученици от Варна спечелиха награда на Европейски конкурс за млади учени

Единадесетокласници от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени, който се проведе в Брюксел. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна научният ръководител на двете момчета Елеонора Павлова. Тя по

Още

Европейски потребителски център ще посети Варна

Европейски потребителски център България, който е към Комисията за защита на потребителите, организира информационно турне под мотото „Вашите права като европейски граждани”.

Ученици от Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени

Единадесетокласници от Математическата гимназия във Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени, който се проведе в Брюксел. Иван Иванов и Василен Цветков представиха пред журито високотехнологичен проект и заслужиха приза "Иновации в храните и агрокултурата". Тази година в конкурса участваха рекордните сто проекта.

Проверки във Варна в Европейския ден без загинали на пътя

"Заедно за всеки човешки живот" е мотото на специализираната полицейска операция, която се провежда във Варна, а поводът е отбелязването на Европейския ден без загинали на пътя. Главен инспектор Петко Камбуров, началник на "Пътна полиция", информира, че в края на миналата седмица във Варна са проверени 105 мотористи и са установени редица нарушения: Задържан е един водач без свидетелство за управление, неправоспособен, един след употреба на наркотични вещества, три мотоциклета без регистрационни табели. Такива операции се организират с настъпването на пролетно-летния сезон и продължават до зимните месеци, но не се дава голяма гласност с оглед да не изтече предварително информация.

Варна ще се кандидатира за Европейски град на спорта през 2019 г.

Около 100 нови спортни площадки ще бъдат изградени догодина на територията на община Варна. Това съобщиха днес от пресцентъра на общинската администрация, цитирайки кмета на града Иван Портних. Той участва заедно с министъра на министъра на младежта и спорта Красен Кралев в пресконференция, по повод предстоящата "Европейска седмица на спорта". Портних допълни, че в момента се работи активно по програма за изграждане на спортни бази в обхвата на целия град - по подобие на 230-те...

Среща за европейския хъб "Балкан" във Варна

Българското правителство с подкрепата на Европейската комисия организира инвеститорска конференция за изграждане на газов хъб "Балкан". Присъствието си са потвърдили над 30 големи компании, поканени са газови гиганти от Русия, САЩ и Европа.

Европейският потребителски център организира еднодневен информационен център на летище Варна

Европейският потребителски център към Комисията за защита на потребителите организира еднодневен информационен център на летище Варна. Целта е пътниците да се информират за правата си преди да се качат на самолета. За най-честите казуси, по които гражданите търсят експертите от центъра, Игнат Арсенов, ръководител на Европейския потребителски център у нас:Около една трета от нашите жалби са свързани с покупката он-лайн. Тоест, хората пазаруват он-лайн от различни държави. Най-често, българите пазаруват от Румъния, Великобритания, Холандия и Франция. Пазарува се електроника, битови уреди, телефони, таблети, дрехи, обувки, козметика. Повечето чужди граждани пазаруват от български търговци козметика. Около една трета от нашите жалби са свързани с транспорта, най-вече с авиационния. Промени за пътувания със самолет, отменени, закъснели полети и проблеми с багажа. За миналата година над 50 процента от всеки потребител, обърнал се към нас, се успели да постигнем споразумение, тоест да му бъде изплатено обезщетение за това, което се е случило, или да му бъде поправена стоката, да разрешим проблема. Игнат Арсенов каза още, че 66 процента от гражданите на Европейския съюз не са информирани какво трябва да направят, ако имат проблеми с отменени полети или изчезнал багаж. У нас процентът е дори по-висок, добави Арсенов.